duminică, august 1, 2021

Ultima Ora! Elevii din orașe, transportaţi gratuit cu autobuze şcolare. Cine va suporta costurilor curselor speciale

Top Citite

Înălţarea Domnului 2021: Sărbătoare mare în calendarul ortodox. Ce nu este bine să faci în această zi sfântă?

Înălţarea Domnului 2021: În fiecare an, Înălţarea Domnului pică fix la 40 de zile de la Paşte. Iată pe...

ULTIMA ORA! Pensii 2021. Florin Cîţu, anunţ şocant! Premierul spune că în 15 ani nu va mai avea cine să plătească pensiile

Florin Cîţu susţine că în 15 ani nu va mai avea cine să plătească pensiile şi că o soluţie...

Imagine de excepție cu Klaus Iohannis. Cum arăta președintele la 17 ani

Klaus Iohannis, președintele României, a publicat astăzi o imagine de excepție cu ocazia zilei de 1 iunie. Nostalgic și...

Orașele cu mai mult de 50.000 de locuitori vor fi obligate să organizeze curse speciale pentru elevi, costurile urmând să fie suportate din bugetul de stat. Prevederea este inclusă într-un proiect de lege inițiat de către secretarul general al PNL Robert Sighiartău și de un alt deputat liberal, Dumitru Mihalescul.

Proiectul constă într-o modificare a Legii educației care vizează transportul elevilor. Astfel, este inclusă în lege gratuitatea pentru elevi a transportului public local până la împlinirea vârstei de 18 ani sau terminarea studiilor în învățământul preuniversitar.

Citește și:  Ultima ORA! Tot mai aproape de introducerea pașaportului Covid. Va fi obligatoriu inclusiv pentru cumpărături la supermarket!

Gratuitatea este în vigoare din mai, când a fost introdusă prin Hotărâre de Guvern. Menționarea acesteia și în lege ar îngreuna pe viitor eventuala retragere de către Guvern a acestei facilități, în lipsa unui acord al Parlamentului.

Curse pentru elevi în interiorul orașelor de la 1 ianuarie

În pofida gratuității deja existente, inițiatorii vor ca orașele mari, de peste 50.000 de locuitori să organizeze curse școlare speciale pe considerentul că acest lucru „va crește gradul de siguranță pentru transportul elevilor până la școală și de la școală la domiciliu”.

Până acum, statul român asigura transportul cu curse speciale pentru elevii care nu puteau merge la școală în localitatea de domiciliu, ei trebuind să facă naveta într-una învecinată. Dacă proiectul va fi adoptat, transportul orășenesc al elevilor va fi finanțat și organizat de către Guvern.

„Din punct de vedere bugetar, efortul financiar al administrațiilor publice locale va fi susținut prin sume și cote defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale. Acest tip de transfer va asigura implementarea măsurilor și va crește alocările din PIB pentru domeniul educației”, se spune în expunerea de motive.

Citește și:  Beautiful waterfalls that will take your breath away

Prevederile legii ar urma să fie aplicate începând cu 1 ianuarie 2021, iar de ea vor beneficia atât elevii din școlile de stat, cât și cei din învățământul privat și confesional.Prevederile legii ar urma să fie aplicate începând cu 1 ianuarie 2021, iar de ea vor beneficia atât elevii din școlile de stat, cât și cei din învățământul privat și confesional.

Citește și:  Test de personalitate – Alege o potcoava si vezi cat de norocos esti. Mi se potriveste de minune

HG 435/2020 prevede regulile prin care este subvenționat transportul elevilor de către stat în interiorul localităților, între localități și între județe.

Actul normativ stipulează cum se face decontarea către operatorii de transport, însă nu impunea obligativitatea curselor speciale în interiorul aceleiași localități.

Navigare în articole


Ultimele articole

Înălţarea Domnului 2021: Sărbătoare mare în calendarul ortodox. Ce nu este bine să faci în această zi sfântă?

Înălţarea Domnului 2021: În fiecare an, Înălţarea Domnului pică fix la 40 de zile de la Paşte. Iată pe...

Horoscopul lunii februarie 2021: Ploua cu noroc pentru mai multe zodii in aceasta luna

Horoscop Februarie 2021: Berbec Nativii Berbec se bucura de momente romantice in luna februarie, caci relatia de cuplu si familia ocupa loc fruntas printre prioritatile...

Horoscop 29 ianuarie 2021. Zi de succes in aceasta zi pentru 2 zodii

Horoscop 29 ianuarie 2021 pentru Berbec Veți fi mai sociabil azi și veți accepta cu plăcere invitațiile pe care le primiți. Evitați argumentele despre subiecte...

Citește și: