Economia globala, care s-a dovedit surprinzator de rezistenta in ultimul an, este de asteptat sa se clatine sub tensiunea razboaielor, a inflatiei inca ridicate si a ratelor dobanzilor in continuare ridicate. Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica cu sediul la Paris a estimat ca cresterea internationala va incetini la 2,7% in 2024, de la un ritm estimat de 2,9% in acest an. Aceasta ar echivala cu cea mai lenta crestere pe an calendaristic de la anul pandemic 2020.

In ciuda perspectivelor mai sumbre, organizatia „proiecteaza ca recesiunile vor fi evitate aproape peste tot”, a declarat secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, intr-o conferinta de presa.

Cu toate acestea, a adaugat el, exista riscuri ca inflatia sa ramana constant ridicata si ca conflictul Israel-Hamas si razboiul Rusiei din Ucraina ar putea afecta preturile marfurilor, cum ar fi petrolul sau cerealele.

Un factor cheie in incetinire este ca OCDE se asteapta ca cele mai mari doua economii ale lumii, Statele Unite si China, sa decelereze anul viitor. Se estimeaza ca economia SUA se va extinde cu doar 1,5% in 2024, de la 2,4% in 2023, deoarece cresterile ratei dobanzii ale Rezervei Federale – 11 dintre ele din martie 2022 – continua sa franeze cresterea. Ratele mai mari ale Fed au facut imprumuturile mult mai scumpe pentru consumatori si intreprinderi si, in acest proces, au contribuit la incetinirea inflatiei de la varful de patru decenii din 2022. OCDE estimeaza ca inflatia din SUA va scadea de la 3,9% in acest an la 2,8% in 2024 si 2,2% in 2025, chiar peste nivelul tinta de 2% al Fed.

Deocamdata, economia americana pare puternica: Departamentul de Comert a raportat miercuri ca cresterea economica din SUA a inregistrat un ritm anual de 5,2% din iulie pana in septembrie, ajutata de cheltuielile puternice ale consumatorilor si de o crestere a investitiilor private.

Economia chineza, afectata de o criza imobiliara distructiva, cresterea somajului si incetinirea exporturilor, este de asteptat sa se extinda cu 4,7% in 2024, in scadere de la 5,2% in acest an. „Cresterea consumului din China va ramane probabil redusa din cauza economiilor de precautie sporite, a perspectivelor mai sumbre pentru crearea de locuri de munca si a incertitudinii sporite”, a spus OCDE.

De asemenea, probabil sa contribuie la o incetinire globala sunt cele 20 de tari din Uniunea Europeana care impartasesc moneda euro. Acestia au fost afectati de cresterea ratelor dobanzilor si de cresterea preturilor la energie care a urmat invaziei Rusiei in Ucraina.

OCDE se asteapta ca cresterea colectiva a zonei euro sa se ridice la 0,9% anul viitor – slaba, dar totusi o imbunatatire fata de cresterea estimata de 0,6% in 2023.

„O concluzie cheie astazi este perspectivele mai puternice pentru SUA, pe care le-am revizuit in sus pentru 2024, dar o perspectiva mai slaba pentru Europa, pe care am revizuit-o in jos”, a declarat reporterilor economistul sef al OCDE, Clare Lombardelli.

Ea a subliniat impactul asupra Europei al cresterii preturilor la energie anul trecut, dupa ce Rusia a intrerupt cea mai mare parte a gazelor naturale catre continent. Acest lucru a dus la cresterea costurilor pentru gospodarii si intreprinderi, provocand o criza a costului vietii si daunand fabricilor din locuri precum Germania.

Economia mondiala a suferit un soc dupa altul de la inceputul anului 2020 – eruptia COVID-19, o reaparitie a inflatiei, pe masura ce revenirea din pandemie a aratat o putere neasteptata, razboiul din Ucraina si rate dureroase ale imprumuturilor, deoarece bancile centrale au actionat agresiv pentru a combate. accelerarea preturilor de consum.

Cu toate acestea, expansiunea economica s-a dovedit neasteptat de puternica. In urma cu un an, OCDE prezisese o crestere globala de 2,2% pentru 2023. Aceasta prognoza s-a dovedit prea pesimista. Acum, avertizeaza organizatia, ragazul se poate termina.

„Cresterea a fost mai puternica decat se astepta pana acum in 2023”, a spus OCDE in raportul sau de 221 de pagini, „dar acum se modereaza, deoarece impactul conditiilor financiare mai stricte, al cresterii slabe a comertului si al increderii mai scazute a intreprinderilor si a consumatorilor este din ce in ce mai simtit”.

Mai mult, a avertizat OCDE, economia mondiala se confrunta cu noi riscuri care rezulta din tensiunile geopolitice accentuate pe fondul razboiului Israel-Hamas – „mai ales daca conflictul s-ar extinde”.

„Acest lucru ar putea duce la perturbari semnificative ale pietelor energetice si ale principalelor rute comerciale”, se spune.