În acest an, pe 2 noiembrie şi, respectiv, 16 noiembrie, au loc alegerile prezidentiale. Aceste alegeri prezidentiale aduc unele modificari legate de cum vom putea vota.

Cele mai importante noutati la ALEGERILE PREZIDENŢIALE 2014:

– nu vor mai exista sectii speciale de vot pentru romanii care nu se afla in localitatea de domiciliu in ziua scrutinului

– alegatorii vor putea vota la urna speciala doar in tara, nu si in strainatate

– romanii din strainatate vor avea la dispozitie mai putin de 300 de sectii de vot

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014Cum se voteaza în ţară

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Biroul Electoral Permanent transmite ca cetatenii romani cu domiciliul in Romania, care se afla in tara in ziua alegerilor, isi vor putea exercita dreptul de vot in baza oricaruia dintre urmatoarele documente:

– cartea/buletinul de identitate

– cartea electronica de identitate

– cartea de identitate provizorie

– pasaportul (diplomatic, diplomatic electronic, de serviciu sau de serviciu electronic)

– carnetul de serviciu militar (in cazul elevilor din scolile militare)

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014: Cum se voteaza in strainatate

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. In cazul cetatenilor romani cu domiciliul in Romania care in ziua votului se afla in strainatate, acestia isi vor putea exercita dreptul de vot la oricare dintre sectiile de votare din tara in care se afla.

Pentru a-si exercita acest drept, ei au nevoie insa de:

– pasaport (fie diplomatic, diplomatic electronic, de serviciu, de serviciu electronic, simplu, simplu electronic, simplu temporar)

– titlu de calatorie

– carte de identitate sau carte de identitate electronica (daca se afla intr-o tara care le-a permis accesul pe aceasta baza)

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. De asemenea, cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care se afla in strainatate sau in Romania in ziua alegerilor isi vor putea exercita dreptul de vot in baza urmatoarelor acte:

– pasaportul simplu cu mentionarea tarii de domiciliu

– pasaportul simplu temporar cu mentionarea tarii de domiciliu

– pasaportul simplu electronic cu mentionarea tarii de domiciliu

Toti acestia vor putea vota la una dintre sectiile din tara sau din strainatate.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Urna speciala de vot

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. In ce priveste urna speciala de vot, aceasta se utilizeaza doar la sectiile de votare din tara, in timp ce sectiile de votare din strainatate nu vor avea sau utiliza urne speciale.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014.  Deplasarea urnei speciale se va face de o echipa formata din cel putin doi membri ai biroului electoral al sectiei de votare, insotita de paza asigurata de reprezentantii MAI.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Spre deosebire de alegerile prezidentiale din anul 2009, in 2014 nu se vor mai organiza sectii speciale de vot, dupa ce Guvernul Victor Ponta a adoptat o ordonanta de urgenta, in luna iunie, prin care un cetatean cu drept de vot poate vota la orice sectie la prezidentiale si nu va mai fi nevoit sa se prezinte la o sectie speciala, daca nu se afla in localitatea de domiciliu, notează Ziare.com.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Aceasta OUG prevede desfiintarea sectiilor de votare speciale, astfel incat dreptul de vot sa poata fi exercitat la orice sectie de votare, in cazul alegatorilor care in ziua scrutinului se afla in alta comuna, in alt oras sau municipiu decat cel de domiciliu. Acestia trebuie insa sa declare in scris, pe propria raspundere, ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. In nota de fundamentare a Guvernului se arata ca “din practica anterioara a organizarii alegerilor s-a constatat ca au fost situatii in care cateva sute de sectii de votare din localitatile mari si din zonele turistice au fost extrem de aglomerate, iar in alte cateva mii de astfel de sectii, constituite in localitatile mici, rurale, fluxul alegatorilor a fost deosebit de redus”.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014Sectii de vot în străinătate

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Pentru prezidentialele din 2014, romanii din diaspora vor avea la dispozitie 294 de sectii raspandite in toate colturile lumii, acelasi numar ca in 2009, la care isi vor putea exprima optiunea pentru presedintele Romaniei, lista acestora fiind finalizata de Ministerul de Externe la jumatatea lunii septembrie.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Tot atunci, ministerul a transmis ca numarul estimat de buletine de vot necesare pentru sectiile de votare din strainatate este de 600.000.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Potrivit MAE, sectiile de votare sunt organizate in sediile misiunilor diplomatice si consulare ale Romaniei, in sediile institutelor culturale romanesti din strainatate, in teatrele de operatiuni din Afganistan, precum si in alte locuri.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. De asemenea, ministerul mai arata ca pentru anul acesta a fost majorat numarul de sectii de votare in Republica Moldova, de la 13 la 21, “tinandu-se cont de tendinta ascendenta a numarului de cetateni romani cu drept de vot din statul vecin”.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. In schimb, in Spania s-a mentinut acelasi numar de sectii de vot, la fel si in Italia sau SUA, in timp ce in Marea Britanie numarul a crescut, ca urmare a liberalizarii circulatiei pe piata muncii si implicit a numarului de cetateni romani prezenti in aceasta tara.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Lista tuturor sectiilor de votare, precum si alte informatii utile referitoare la desfasurarea scrutinului in strainatate sunt disponibile pe site-ul MAE, unde a fost activata o sectiune speciala dedicata alegerilor pentru presedintele Romaniei din 2014.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Câţi alegători sunt înscrişi pe liste

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a transmis Biroului Electoral Central, la jumatatea lunii septembrie, ca numarul alegatorilor cu domiciliul in Romania inscrisi in Registrul electoral este de 18.313.698, numar comparabil cu cel inregistrat la alegerile prezidentiale din anul 2009, cand au fost in jur de 18,3 milioane de alegatori inscrisi pe liste.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. AEP mai arata ca in numarul alegatorilor inscrisi in Registrul electoral sunt inclusi cetatenii romani cu drept de vot ce vor implini 18 ani pana la data de 2 noiembrie incusiv, adica 18.321.512 de alegatori.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Votarea va incepe duminica, 2 noiembrie, la ora 07.00, si se va incheia seara, la ora 21.00. Campania electorala a inceput vineri, 3 octombrie, la ora 00:00, urmand sa se incheie cu 24 de ore inainte de deschiderea urnelor din Romania, adica pe 1 noiembrie la ora 7 dimineata.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. In ce priveste votul din afara granitelor, acesta va incepe sambata, 1 noiembrie, la ora 19.00, ora Romaniei, cand se vor deschide urnele in Noua Zeelanda, si se va incheia luni, 3 noiembrie, ora 05.00, ora Romaniei, cand se vor inchide urnele pe coasta de vest a Americii de Nord.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Lista candidatilor inscrisi in cursa

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. 14 candidati au intrat in cursa pentru Cotroceni, cu doi mai putin faţă de recordul înregistrat în 1996. Alegerile prezidentiale din luna noiembrie constituie o premiera, doua femei candidand pentru functia suprema in stat. Aproape o treime dintre candidati reprezinta politicieni care si-au mai incercat norocul si in alte alegeri prezidentiale.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Aceasta este prima schimbare de presedinte dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, iar candidatul care va castiga alegerile va fi presedinte al tarii noastre la momentul 1 iulie 2019, cand Romania va prelua presedintia Consiliului Uniunii Europene. Tot in 2019 ar putea avea loc aderarea tarii noastre la moneda unica euro, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, mai notează ziare.com.

– See more at: http://www.b365.ro/alegeri-prezidentiale-2014-cand-unde-si-cum-votam-la-alegerile-prezidentiale-2014_216349.html#sthash.pzfMiDRk.dpuf

Abonare
Distribuie:0000

1 COMMENT

  1. Incerc sa aflu ,cum pot vota la domiciliu;nefiind deplasabila.Se pare insa ca de aceste persoane(sigur nu sunt singura in aceasta situatie) nu-i pasa nimanui!!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here