Sunt putini cei care cunosc intregul potential al acestor produse pentru sanatatea omului.

Lăptişorul de matcă este cel mai puţin cunoscut şi este deseori confundat cu propolisul. În timp ce propolisul este produs şi folosit pentru dezinfecţia şi întreţinerea stupului, lăptişorul de matcă are rolul de a hrăni regina stupului.

Lăptişorul de matcă este produs de glandele hipofaringiene ale albinelor lucrătoare. Albinele lucrătoare se hrănesc cu lăptişor de matcă în primele trei zile, în schimb regina se hrăneşte în exclusivitate cu lăptişor toată viaţa. Ca urmare, regina creşte în volum dublu faţă de o albina lucrătoare şi trăieşte 4-5 ani, în timp ce albina lucrătoare trăieşte maxim 2 luni.

De ce este laptisorul de matca un superaliment

Studiile recente arată că acesta este foarte bogat în pro-hormoni (precursori ai hormonilor umani), vitamine, minerale, enzime şi substanţe cu rol antimicrobian.

Conţine apă, circa 10-15% proteine, 10-15% glucide, 5% lipide, 2% alte substanţe. Are în compoziţie toţi aminoacizii esenţiali si acizi cu acţiune antitumorală (acidul 10-hidroxi 2-decenoic), enzime şi co-enzime, o peptidă de tip insulină, care îl recomandă în diabet indiferent de tip, substanţe heterociclice, acetilcolină (important neurotransmiţător), oligoelemente (potasiu, fosfor, fier, calciu, siliciu), vitamine. Cel mai bine este reprezentat complexul vitaminic B.

Are un conţinut semnificativ de acetilcolina, care are rol de neurotransmiţător. Această substanţă este indispensabilă pentru starea de sănătate a sistemului nervos. Ea nu poate fi gasită în nici un alt produs natural. Aşa se explică faptul că lăptişorul de matcă îmbunătăţeşte scorul de sănătate mintală la persoanele varstnice şi le conferă o sare de bună dispoziţie. De asemenea lăptişorul de matcă are rezultate bune şi în cazul demenţei.

Medicina alopată foloseşte medicamente pentru creşterea nivelului acetilcolinei (mai ales în cazul bolii Alzheimer), însă nici un medicament nu poate concura cu lăptişorul de matcă, care pe lângă acetil colină mai conţine şi numeroase substanţe bioactive care asigură o acţiune eficace a acetilcolinei, fără apariţia altor efecte secundare.

Japonezii de la Nagaragawa Research Center au comunicat câteva studii deosebit de interesante pentru vârsta a treia. Unul, făcut pe şoareci, a arătat că administrarea orală de lăptişor de matcă, timp de 9 săptămâni, a condus la creşterea greutăţii oaselor, a cantităţii de procolagen osos şi a cantităţii de cenuşă provenită din arderea oaselor.

Studiul a demonstrat ceea ce se bănuia din practica clinică medicală umană, că lăptişorul stimulează formarea matricei organice osoase şi mineralizarea ei, fiind util în osteopenie, osteoporoză, fracturi, alte afecţiuni care necesită osificare.

Cel mai interesant a fost un studiu clinic dublu orb, făcut pe 60 voluntari vârstnici, între 60 şi 78 de ani. Timp de 6 luni, jumătate dintre ei au primit zilnic câte 3 g de lăptişor de matcă dizolvat într-un suc; cei din jumătatea de control au băut sucul simplu. S-au făcut numeroase analize de sânge şi o examinare psihologică. La final, principalele rezultate la grupul care a luat lăptişor au fost următoarele: s-a îmbunătăţit scorul de sănătate mintală (în schimb, la grupul de control s-a menţinut scăderea obişnuită vârstei), au crescut numărul de hematii şi hematocritul, a crescut indexul insulinic şi a scăzut glicemia matinală (a-jeune).

În alte cercetări japoneze s-a demonstrat că depresia se asociază cu scăderea ratei de multiplicare diurnă neuronală din zona profundă a creierului (hipocampus). Alte cercetări nipone au arătat capacitatea lăptişorului de matcă de a determina apariţia de noi neuroni, oligodendrocite şi astrocite, care se dezvoltă din celulele stem nervoase. Ceea ce susţine un lucru deja cunoscut din practică, anume efectele antidepresive ale acestuia.

Referitor la Alzheimer, în Japonia se vorbeşte deja de mai mulţi ani de prezenţa unui amiloid care ar declanşa apariţia bolii. Se ştie, de asemenea, că este implicat aluminiul, care, din păcate, e atât de prezent în industria alimentară şi cosmetică. În septembrie 2012, în SUA, Suzana la Monte, neuropatolog la Şcoala Medicală Alpert a Universităţii Brown (Rhode Island), lansează ipoteza că maladia Alzheimer ar putea fi o afecţiune metabolică, rezultat al regimurilor alimentare nepotrivite, cu exprimare neurologică. Unii specialişti s-au precipitat să redenumească această suferinţă Diabet tip 3. Terapeutii recomanda în tratarea maladiei Alzheimer lăptişor de matcă crud (3-4 ml/zi), polen crud (4-6 linguriţe/zi), zeolit (elimină metalele în surplus, inclusiv aluminiul) şi regim alimentar adecvat.

De-a lungul anilor s-a observat că, de cele mai multe că o cură cu lăptişor de matcă măreşte capacitatea de concentrare.

Conform raportarilor unor studenţi, consumul de lăptişor de matcă în cantitate mare în timpul sesiunii a avut efect pozitiv, putând să memoreze informaţii cu mai multă uşurinţă.

Lăptişorul de matcă conţine substanţe biogene cu rol în normalizarea activităţii hormonale, ajutând în special la sintetizarea acelor hormoni pe care organismul nu ii secretă în cantităţi suficiente.

S-a observat că lăptişorul de matcă este un bun supliment alimentar pentru femeile aflate la menopauză, care au un nivel scăzut de estrogen, sau pentru femeile care se confruntă cu infertilitatea, ajutându-le să rămână însărcinate şi să păstreze sarcina.

S-au obţinut rezultate foarte bune în tratamentul infertilităţii la femei care urmaseră în prealabil, fără nici un rezultat, tratamente pe bază de hormoni de sinteză.

De asemenea, cu lăptişorul de matcă s-au obţinut rezultate pozitive în cobaterea insomniilor, a stărilor de depresie şi oboseală la femeile aflate la menopauză.

Datorită efectului complex al lăptişorului de matcă, s-a constatat creşterea secreţiei de lapte la femeile care alaptează. Lăptişorul de matcă aduce un aport important de vitamine şi mineralele şi are efect pozitiv în stimularea glandelor mamare.

În urma administrării lăptişorului de matcă s-au observat imbunatatiri în cazul inflamaţiilor musculare. La un pacient cu o afecţiune dureroasă la cot, ce persista de ani de zile, a dispărut definitiv în urma unui tratament cu lăptişor de matcă, tratament care fusese prescris pentru surmenaj. Rezultate pozitive s-au observat şi în cazul osteoporozei.

Lăptişorul de matcă este un puternic cardiotonic, având efecte benefice asupra musculaturii cardiace şi asupra vaselor sanguine. Este folosit cu rezultate bune în reducerea hipertensiunii arteriale.

Acest nepreţuit produs al stupului este şi un ajutor în protejarea ficatului, dar a fost folosit cu succes în tratamentul ulcerului duodenal.

Efectul deosebit al lăptişorului de matcă în îmbunătăţirea capacităţii fizice s-a observat mai ales în cazul copiilor. În pediatria neonatală s-au observat creşteri în greutate chiar şi la copiii născuţî prematur, cărora nu li se mai acordase nici o speranţă.

De asemenea, în urma tratamentului cu lăptişor de matcă, bătrânii slăbiţi prind putere, le creste pofta de mancare şi au o stare mentală mai bună.

Situaţiile de stres sunt inevitabile şi le trăim zi de zi. Modul în care reacţionăm la ele depinde de cât de toleranţi suntem la stres. Lăptişorul de matcă ajută şi în acestă situaţie.

Cremă antirid din lăptişor de matcă

Lăptişorul de matcă este folosit în foarte multe produse cosmetice, datorită beneficiilor pe care le are asupra pielii. Vezi cât de simplu poţi să-ţi faci acasă o cremă antirid, care are la bază acest ingredient minune.

Fiind un produs 100% natural şi dacă îl alegi pe cel crud, păstrat întotdeauna la frigider, lăptişorul de matcă are efecte spectaculoase asupra pielii şi părului. Pe lângă faptul că previne apariţia ridurilor şi le diminuează pe cele deja existente, lăptişorul de matcă pur stimulează producerea colagenului care menţine pielea elastică.

În plus, am adăugat puţin ulei de cătină şi ulei de monoi de Tahiti (care poate să fie înlocuit cu uleiul de cocos), ambele obţinute prin presare la rece, pentru că ambele au rolul de a proteja tenul de efectele radiaţiilor ultraviolete.

Reţetă pentru crema antirid cu lăptişor de matcă
Eu am preparat o cantitate mică de cremă, dar în funcţie de cantitatea dorită se poate mări doza ingredientelor pe care le doreşti în crema ta. Pentru această cremă am folosit:

– 3 linguri cu ulei de Monoi de Tahiti presat la rece (sau ulei de cocos presat la rece);
– 1 lingură cu ulei de cătină presat la rece;
– 5 grame de lăptişor de matcă pur;
– 1 lingură cu ceară de albine naturală, topită în prealabil într-un borcan scufundat în apă fierbinte;
– 10 picături de vitamina A;
– 10 picături de vitamina E;
– 5 picături de extract natural de ceai verde (opţional).

Distribuie:35000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here