Flirtul poate fi foarte evident, însă există și cazuri în care este indirect și mai greu de sesizat. Diferențiezi ușor o tentativă de flirt de un compliment prietenesc? Dar acțiunile tale… sunt ele oare interpretate greșit de alții?

Flirtul poate deveni uneori mai complicat decât crezi. Prin definiție, flirtul este forma de comunicare prin care se semnalează atracția. Totuși, uite care e treaba: cei mai mulți oameni nu sunt dornici să experimenteze o respingere directă, așa că, dacă vor să își arate interesul față de cineva sau să flirteze, folosesc strategii indirecte, glumesc, tachinează sau sunt doar prietenoși.

Cercetările recente oferă noi perspective asupra modului exact în care oamenii detectează flirtul. Cercetătorii au adus străini în laborator care au avut sarcina de a-și face o primă impresie în aproximativ 10 minute, timp în care și flirtul se putea instala. Apoi, în privat, ei au fost supuși unui scurt interviu.

 Cât de precis pot oamenii diferenția flirtul de non-flirt?

 1. Atracția fizică este o parte a ecuației. Cu cât persoanele sunt mai atrase fizic de străini, cu atât sunt ele mai apte și pregătite de flirt. Faptul de a fi atras fizic de cineva, cu toate acestea, nu are nicio legătură cu percepția de flirt: doar pentru că tu crezi că cineva e drăguț, nu înseamnă că vei interpreta în mod automat orice comentariu neutru ca fiind flirt.

 2. Atât femeile cât și bărbații mai au de lucrat la detectarea flirtului. Cercetătorii spun că cei mai mulți oameni atunci când discută cu cineva nu-și dau seama dacă cealaltă persoană flirtează cu ei, chiar dacă asta este evident. În cadrul studiului realizat, doar 18% din femei au fost corecte în recunoașterea flirtului. Bărbații s-au descurcat puțin mai bine, 36% dintre ei au sesizat flirtul, dar până la numărul câștigător de 50% +1 mai este…

 3. Oamenii recunosc non-flirtul mai ușor decât flirtul. În acest studiu, 83% dintre femei și 84% dintre bărbați au recunoscut corect non-flirtul. Se pare că atât bărbații, cât și femeile sunt mult mai buni la recunoașterea lipsei flirtului decât la sesizarea prezenței unor replici sau a unui comportament legat de flirt.

În general, acestea sunt rezultate destul de dezamăgitoare. Cu atât de mulți oameni care confundă flirtul cu o conversație banală, mulți dintre ei nu au parte de romantism în viața lor. În același timp, însă, oamenii au tendința de a supraestima flirt, ceea ce ar putea fi util din punct de vedere social.

Deci, ce indicii te pot ajuta să știi dacă cineva într-adevăr flirtează?

1.  Uită-te după semnale non-verbale. Limbajul corpului poate vorbi mai clar decât îți imaginezi. Cercetările arată că oamenii observă anumite comportamente care împreună pot comunica interesul romantic. În anumite contexte, zâmbind, fiind aplecat în față, atingând ușor pe cineva, și apoi realizând contact vizual, toate acestea pot sugera interes romantic.

2.  Fii atent la flirtul verbal. Atât femeile, cât și bărbații sunt la fel de buni la recunoașterea unei comunicări verbale ca flirt. Mai exact, ei interpretează ca flirt complimentele sau trimiterile evidente la disponibilitatea de a face ceva sau de a fi singuri.

3. Ia în considerare contextul. Dovezile sugerează că flirtul este mai posibil să apăra în locuri unde oamenii sunt mai sociabili, cum ar fi restaurantele unde ei pot vorbi cu ușurință, unde există alcool dar și interese comune.

 

Istvan Erika

 

Abonare
Distribuie:0000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here