Sondajul ”Care este cel mai iubit (popular) liceu din România?” s-a încheiat. Cei care au votat pe onlinereport.ro au hotărât: Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Galați este cel mai iubit liceu din România.  Acesta a fost desemnat câștigător cu un număr de 1.531 de voturi.

Liceenii s-au mobilizat admirabil, au adunat voturi și au reușit să depășească în scurt timp toate celelalte licee din top. Presa locală a scris despre competiția liceelor organizată de onlinereport.ro și a îndemnat localnicii să voteze ”Atenţie!!!! Liceele gălăţene în pericol… Vezi aici de ce”. Anunțul publicat pe pagina lor de Facebook, prin care își însemnau toți elevii si cunoscuții să voteze Colegiul din Galați i-a propulsat pe prima poziție.

Sondajul s-a desfășurat în perioada 22.02 și 22.03.2014 și a adunat în total 19,297 de voturi și 228 de like-uri și distribuiri pe Facebook. Pe locul doi s-a clasat Colegiul Național ”Andrei Șaguna” din Brașov, cu 1.378 de voturi. Colegiul brașovean a ocupat o lungă perioadă de timp prima poziție, dar în ultima săptămână a sondajului a fost depășit de Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Galați. Pe locul 3 se găsește Colegiul Național ”Costache Negri” din Galați cu 960 de voturi, iar pe al patrulea Colegiul Național ”Spiru Haret din Tecuci, pentru care au votat 930 de oameni. Vezi aici clasamentul final.

Onlinereport.ro felicită toate liceele din sondaj, care au reușit să arate că educația și implicarea încă mai există în România. După cum am promis, liceului/colegiului câștigător îi oferim un amplu articol de prezentare.

Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Galați este clasat în topul celor mai prestigioase 5 licee din țară și are un renume ce s-a consolidat încă din 1867, când a luat naștere unitatea de învățământ.

În ziua de 23 noiembrie “primarul comunei Galatz”, P.S. Sgrumalla, a invitat locuitorii orașului să asiste la ceremonia deschiderii gimnaziului: “Duminică la 26 ale curentei luni urmându a se face inaugurarea de deschidere Gimnaziului inființatu în acestu Orașu, Subsemnatul vă invită pe cetățenii acestei urbe ca la orele 11 a.m. să asiste la această ceremonie, ce va avea locu în localul  Gimnasiu, în strada Brăilei Nr. 19”.

Din rândurile celor 28 de profesori care au activat cu pasiune în instituția de învățământ timp de mai bine de două decenii, s-a impus ca personalitate distinsă Ion Cetățeanu. Dintre peste cei 1500 de elevi care au urmat cursurile în primele două decenii, s-a marcat mai târziu acela care a fost eroul de la Mărășești, generalul Eremia Grigorescu (1864-1919).

Liceul a cunoscut o scurtă etapă de mari dificultăți, transformări și mutații: anii războiului, refugiul apoi “marea cotitură” de la 23 August 1944.  Liceul “Vasile Alecsandri” a fost puternic marcat de aceste evenimente: localul a fost  transformat în spital militar, corpul didactic mobilizat pe front, iar elevii, determinați de nevoi materiale, s-au risipit prin satele județului, numărul cursanților fiind în descreștere.

După revoluția din Decembrie 1989, prin marile transformări, restructurări și mutații, Liceul “Vasile Alecsandri” din Galați a intrat, cu adevărat, în Europa. Legăturile sale cu școli și personalități din Franța, Anglia, S.U.A., Belgia, Republica Moldova, cât și ,afilierea la UNESCO sunt dovezi sigure în sprijinul afirmațiilor anterioare.

Liceul “Vasile Alecsandri” a intrat în circuitul școlilor afiliate la UNESCO; în această ordine de idei aici, s-au desfășurat lucrările Simpozionului Național “Vasile Alecsandri”. Cadre didactice sunt prezente la toate manifestările UNESCO din România și chiar din străinătate.

La baza rezultatelor deosebite pe care le are instituția de învățământ stau doi factori importanți:
– elevii au parte de repere bine conturate, de exemple de succes

– sunt orientaţi în carieră mult mai timpuriu decât colegii lor din alte unităţi şcolare.

Profesorii de la CNVA sunt renumiți la nivel național. În comunism, un tânăr profesor din Galaţi reuşea o uimitoare premieră: calificarea unui elev de la un liceu industrial (Liceul Metalurgic din Galaţi) la faza finală a Olimpiadei de Matematică. Mai mult, acel elev a luat şi un premiu la faza naţională. Asta se întâmpla în 1967. Acum, profesorul Constantin Ursu, de la Liceul “Vasile Alecsandri” din Galaţi, a ajuns la vârsta de 70 de ani, dar nu se poate pensiona deoarece pasiunea îl ține încă la catedră.Din punct de vedere tehnic CNVA are:

  • 37 de săli de clasă
  • Laboratoare și cabinete specializate
  • 1 seră
  • 1 sală fitness
  • 1 sală sport
  • 2 terenuri de sport în aer liber
  • Bibliotecă cu 28655 volume
  • Cabinet medical
  • Amfiteatru cu capacitate de aproximativ 200 de persoane

CNVA este cel mai vechi, dar și cel mai bun Colegiu din oraș. Aici nu e vorba doar de rezultatele obținute de elevi, dar și de rigurozitatea cu care sunt selectați candidații la examenul de admitere. El figurează de multe ori în topul „primelor zece licee din ţară”, ultima medie de admitere din 2012 fiind 9,50. Elevii gălățeni nu s-au remarcat doar la nivel național, ci au obținut și multe premii la competiții internaționale, balcanice, printre care se numără și Dan Dănăilă,  Cristian Filip Buruiană sau  Manuela Seria.

”Aceste rezultate sunt susținute de faptul că anul precedent am avut aproximativ 70 de elevi care au participat la olimpiade naționale, iar anul acesta tocmai ce s-au încheiat etapele județene și am început centralizarea și deja sunt 40-50 de elevi calificați la națională. Se intră cu cea mai mare mediile de admitere ( pe Galați ) în clasa a IX și la BAC promovabilitatea este de 100%. O bună parte din absolvenții CNVA aleg să studieze în străinătate, la universități de prestigiu”- spune Președintele Consiliului Școlar al Elevilor,  Andra-Elena Ciobotaru.

Liceul a câștigat titlul de ”Cel mai iubit liceu din țară”. Tu pentru ce îți iubești liceul?

 

AbonareDistribuie:0000Like this:

Like Loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here