Sultan Al Jaber, executivul petrolier care conduce summit-ul COP28 asupra climei din Dubai, a sustinut in zilele premergatoare discutiilor anuale sustinute de ONU ca nu exista „nicio stiinta” care sa spuna ca eliminarea treptata a combustibililor fosili este necesara pentru a mentine incalzirea globala la un prag critic.

Pe masura ce un numar tot mai mare de oameni de stiinta si sustinatori ai climatului si-au exprimat alarmarea fata de comentariile si ingrijorarea fata de directia discutiilor, Al Jaber a sustinut  o conferinta de presa surpriza in care si-a aparat cu inversunare angajamentul fata de stiinta climatica si a sustinut ca observatiile sale au fost interpretate gresit.

Rolul viitor al combustibililor fosili este una dintre cele mai controversate probleme cu care se confrunta tarile la summitul COP28 privind schimbarile climatice. In timp ce unii fac eforturi pentru o „eliminare treptata”, altii cer un limbaj mai slab al „reducerii treptate”. Rapoartele stiintifice au aratat ca combustibilii fosili trebuie taiati rapid pentru a mentine incalzirea globala sub 1,5 grade Celsius – obiectivul Acordului de la Paris privind clima si un prag peste care oamenii de stiinta avertizeaza ca va fi mai dificil pentru oameni si ecosisteme sa se adapteze.

Al Jaber a facut remarcile in timpul evenimentului She Changes Climate din 21 noiembrie, care a iesit la lumina duminica intr-o poveste publicata de The Guardian si intr-un videoclip pe care CNN l-a revizuit. Al Jaber a fost intrebat de Mary Robinson, fostul presedinte al Irlandei si actualul presedinte al Elders Group, un grup independent de lideri mondiali, daca va conduce la eliminarea treptata a combustibililor fosili.

In raspunsul sau, Al Jaber i-a spus lui Robinson, „nu exista nicio stiinta acolo sau niciun scenariu care sa spuna ca eliminarea treptata a combustibililor fosili este ceea ce va atinge 1,5”. El a spus ca se astepta sa vina la intalnirea She Changes Climate pentru a avea o „conversatie sobra si matura” si nu „sa inscrie la nicio discutie care este alarmista”.

El a continuat ca obiectivul de 1,5 grade era „steaua lui de nord” si o reducere treptata si eliminarea treptata a combustibililor fosili era „inevitabil”, dar „trebuie sa fim reali, seriosi si pragmatici in privinta asta”.

Intr-o serie de raspunsuri din ce in ce mai instabile la adresa lui Robinson, Al Jaber a intrebat-o „te rog, ajuta-ma, arata-mi o foaie de parcurs pentru eliminarea treptata a combustibililor fosili care sa permita o dezvoltare socio-economica durabila, daca nu vrei. sa duca lumea inapoi in pesteri.”

Presedintia lui Al Jaber la summitul COP28 a fost controversata. Omul de afaceri din Emiratele Arabe Unite este trimisul climatic al Emiratelor Arabe Unite si prezideaza consiliul de administratie al companiei sale din surse regenerabile, dar conduce si Compania Nationala de Petrol Abu Dhabi (ADNOC), detinuta de stat.

Al Jaber le-a spus reporterilor luni: „Intotdeauna am fost foarte clar cu privire la faptul ca ne asiguram ca tot ceea ce facem este centrat in jurul stiintei”.

„Cred, sincer, ca exista o oarecare confuzie acolo, si denaturarea si interpretarea gresita”, a spus el, adaugand: „Am spus de nenumarate ori ca reducerea treptata si eliminarea treptata a combustibililor fosili sunt inevitabile. De fapt, este esential… trebuie sa fie ordonat, corect, just si responsabil.”

Un purtator de cuvant al echipei COP28 a declarat pentru CNN intr-o declaratie duminica „aceasta poveste este doar o alta incercare de a submina agenda Presedintiei, care a fost clara si transparenta si sustinuta de realizari tangibile ale presedintelui COP si ale echipei sale”.

„Presedintele COP este clar ca eliminarea treptata a combustibililor fosili este inevitabila si ca trebuie sa mentinem 1,5C la indemana”, adaugand, „suntem incantati de progresele inregistrate pana acum si de realizarea unui plan ambitios (global). bilant) decizie. Incercarile de a submina acest lucru nu ne vor atenua hotararea.”

Combustibilii fosili sunt principalul motor al crizei climatice si, pe masura ce lumea continua sa arda petrol, carbune si gaze, temperaturile globale cresc la niveluri fara precedent. Anul acesta s-a inregistrat un record de caldura globala, care a determinat evenimente meteorologice extreme mortale.

Productia de combustibili fosili in 2030 este de asteptat sa fie mai mult decat dublu fata de ceea ce ar fi necesar pentru a mentine incalzirea globala sub 1,5 grade, a constatat un raport recent al mai multor institutii stiintifice, inclusiv Programul ONU pentru Mediu. Raportul a folosit scenarii prezentate de Grupul Interguvernamental de Experti in Schimbari Climatice (IPCC) si Agentia Internationala pentru Energie (IEA) pentru a ajunge la concluzia sa.

„Daca IPCC si IEA nu conteaza drept stiinta, atunci nu stiu ce inseamna”, a spus Ploy Achakulwisut, cercetator climatic la Institutul de Mediu din Stockholm si unul dintre autorii raportului. Ea a declarat pentru CNN ca a concluzionat „ca toti combustibilii fosili trebuie eliminati treptat, mai ales daca masurile de indepartare a dioxidului de carbon si de captare si stocare a carbonului nu se extind”.

Captarea carbonului se refera la un set de tehnici care urmaresc sa elimine poluarea cu carbon din aer si sa capteze ceea ce este produs din centralele electrice si alte instalatii poluante. In timp ce unii sustin ca captarea carbonului va fi un instrument important pentru reducerea poluarii cauzate de incalzirea planetei, altii sustin ca aceste tehnologii sunt scumpe, nedovedite la scara si distrag atentia de la politicile de reducere a utilizarii combustibililor fosili.

Oamenii de stiinta si grupurile climatice au criticat puternic comentariile lui Al Jaber.

Romain Ioualalen, responsabilul politicii globale la organizatia non-profit Oil Change International, a declarat intr-o declaratie ca declaratiile lui Al Jaber in timpul discutiei au fost „alarmante”, „negatoare de stiinta” si „trezesc ingrijorari profunde cu privire la capacitatea Presedintiei de a conduce discutiile ONU privind schimbarile climatice. .”

Joeri Rogelj, profesor de clima la Imperial College London, a spus ca i-a recomandat insistent lui Al Jaber sa revizuiasca cel mai recent raport al Grupului Interguvernamental pentru Schimbari Climatice.

„Acest raport, aprobat in unanimitate de 195 de tari, inclusiv Emiratele Arabe Unite, arata o varietate de modalitati de a limita incalzirea la 1,5°C – toate indicand o eliminare treptata de facto a combustibililor fosili in prima jumatate a secolului. Va duce asta lumea inapoi in pesteri? Absolut nu”, a spus el intr-un comunicat.

Mohamed Adow, directorul grupului de reflectie climatica Power Shift Africa, a declarat ca remarcile lui Al Jaber au fost un „apel de trezire” pentru intreaga lume si pentru negociatorii COP28. „Nu vor primi niciun ajutor de la Presedintia COP pentru a obtine un rezultat puternic privind eliminarea treptata a combustibililor fosili”, a spus el intr-o declaratie.

Acest summit COP va incheia primul bilant global, in care tarile vor evalua progresul lor in ceea ce priveste progresul actiunii climatice si vor gasi cum sa puna lumea pe calea limitarii incalzirii globale catastrofale.