Presedintele COP28, Sultan al-Jaber, se confrunta cu o reactie negativa din cauza afirmatiei sale conform careia nu exista „nicio stiinta” in spatele solicitarilor pentru eliminarea treptata a combustibililor fosili – o cerere despre care multi cred ca va determina in cele din urma succesul Natiunilor Unite la conferinta climatica.

In comentariile raportate pentru prima data duminica de The Guardian si organizatia de jurnalism de investigatie Center for Climate Reporting, al-Jaber, presedintele COP28 si seful climatic al Emiratelor Arabe Unite, a sugerat ca eliminarea treptata a combustibililor fosili nu ar permite dezvoltarea durabila „cu exceptia cazului in care doriti sa luati lumea inapoi in pesteri.”

Comentariile, care au fost facute de al-Jaber in timpul unui eveniment online live din 21 noiembrie, au fost descrise de oamenii de stiinta si sustinatori ca fiind „farse”, „dincolo de uimitoare” si aproape de negarea climatului.

Intr-o postare pe retelele de socializare, climatologul de la Universitatea din Pennsylvania, Michael Mann, l-a acuzat pe al-Jaber ca „a facut o batjocura completa” asupra discutiilor COP28 si l-a indemnat pe seful ONU, Antonio Guterres, sa vorbeasca despre aceasta problema.

Al-Jaber a fost vazut ca o alegere controversata de a conduce discutiile COP28 din Dubai, avand in vedere ca lucreaza si ca sef al companiei petroliere nationale Abu Dhabi, administrata de stat.

Vorbind la o conferinta de presa de luni, al-Jaber a spus ca echipa sa „cred si respecta foarte mult stiinta”. El a adaugat ca a fost surprins de „incercarile constante si repetate de a submina activitatea presedintiei COP28”.

Separat, un purtator de cuvant al COP28 a declarat pentru CNBC ca al-Jaber a fost „neclintit” spunand ca mentinerea incalzirii globale la 1,5 grade Celsius implica actiuni in mai multe zone si sectoare.

„Presedintele COP este clar ca eliminarea treptata a combustibililor fosili este inevitabila si ca trebuie sa pastram 1,5°C la indemana. Nu suntem siguri ce se presupune ca a dezvaluit aceasta poveste. Nimic din ea nu este nou sau stiri de ultima ora”.

Daca esuam cu eliminarea treptata a combustibililor fosili, atunci nu vom avea succes in ceea ce priveste atenuarea schimbarilor climatice.

Pragul de temperatura de 1,5 grade Celsius este recunoscut pe scara larga ca fiind crucial, deoarece asa-numitele puncte de rasturnare devin mai probabile dincolo de acest nivel. Punctele de varf sunt praguri la care micile schimbari pot duce la schimbari dramatice in intregul sistem de sustinere a vietii Pamantului.

Privind in perspectiva, „Presedintele COP se concentreaza pe lucrul cu partidele pentru a furniza un plan care va asigura o tranzitie maxima si o intrerupere minima pentru toata lumea din lume”, a spus purtatorul de cuvant. „El a comunicat in mod repetat pozitia noastra cu privire la combustibilii fosili si a invitat toate partile sa lucreze impreuna si sa vina cu solutii care sa poata atinge alinierea, un teren comun si un consens”.

Purtatorul de cuvant a adaugat ca gazda COP28 a fost „incantata de progresele” inregistrate pana acum si de adoptarea unei decizii privind bilantul global. „Incercarile de a submina acest lucru nu ne vor atenua hotararea”, au spus ei.

„Fizica foarte elementara”

Strigatul asupra comentariilor lui al-Jaber vine in timp ce COP28 se pregateste pentru o lupta pentru viitorul regulilor fosilelor.

Timp de aproape trei decenii, factorii de decizie politica care reprezinta aproape 200 de tari la conferinta anuala a ONU privind schimbarile climatice au incercat sa abordeze principalul motor al crizei climatice: arderea carbunelui, petrolului si gazului.

Limba acordului final, asteptata pana la sau in jurul sfarsitului conferintei de pe 12 decembrie, va fi monitorizata indeaproape. Un angajament de „eliminare treptata” ar necesita probabil o renuntare la combustibilii fosili pana cand utilizarea lor este eliminata, in timp ce o „reducere treptata” ar putea indica o reducere a utilizarii lor – dar nu un sfarsit absolut.

Exista, de asemenea, o dezbatere in desfasurare cu privire la faptul daca un acord ar trebui sa se concentreze pe combustibilii fosili „redusi”, care sunt prinsi si stocati cu tehnologii de captare si stocare a carbonului, sau pe combustibili fosili „neredusi”, despre care se intelege in mare parte ca fiind produsi si utilizati fara reduceri substantiale ale cantitatea de gaze cu efect de sera emise.

„Daca esuam cu eliminarea treptata a combustibililor fosili, atunci nu vom avea succes in atenuarea schimbarilor climatice”, a declarat Petteri Taalas, secretarul general al Organizatiei Meteorologice Mondiale a ONU, pentru CNBC din Dubai.

Intrebat pentru un raspuns la comentariile lui al-Jaber, Taalas a spus ca in spatele solicitarilor pentru eliminarea treptata a combustibililor fosili exista o „stiinta foarte clara”.

„Acest impact al dioxidului de carbon asupra incalzirii atmosferice, este o fizica foarte elementara… Nu exista nicio indoiala despre asta.”

De asemenea, trimisul american pentru clima, John Kerry, a fost rugat sa reflecteze asupra comentariilor lui al-Jaber. Intr-un interviu, Kerry a raspuns: „Nu acesta este argumentul”.

„Tarile G7 au votat ca ar trebui sa existe o eliminare treptata a emisiilor neatenuate de combustibili fosili si ceea ce este stiinta pentru a mentine 1,5 grade ca Steaua Nordului”, a spus Kerry.

„Fiecare decizie pe care o luam ar trebui sa fie orientata sa spuna: „Avanseaza acest lucru cu 1,5 grade sau va fi mai distructiv si ne va duce in directia gresita?”

Separat, fostul vicepresedinte american Al Gore a declarat duminica ca pozitia Emiratelor Arabe Unite ca gazda COP28 a fost un abuz de incredere publica.

„Ei abuzeaza de increderea publicului numindu-l pe directorul general al uneia dintre cele mai mari si mai putin responsabile companii petroliere din lume in functia de sef al COP”, a spus Gore, potrivit Reuters.

La momentul numirii lui al-Jaber ca presedinte al COP28 la inceputul acestui an, biroul sau a declarat ca va juca un „rol crucial” in construirea consensului „si in obtinerea unor rezultate climatice ambitioase”.

Un purtator de cuvant al ADNOC, care a devenit recent primul dintre colegii sai care si-a adus ambitia net zero pana in 2045, a declarat anterior: „Toate scenariile actuale de tranzitie energetica, inclusiv cele ale AIE, arata ca un anumit nivel de petrol si gaze. va fi nevoie in viitor.”