Atunci când mi-am pus problema să dau naștere unui copil, ca rod al iubirii dintre mine și sotul meu, au intervenit anumite probleme. Iar cea principală a fost susținerea statului ca viitoare mămică, care diferă în funcție de țara în care îți propui să îl crești.

Ca viitoare mamă, vreau să fiu încurajată și sprijinită. În întreaga lume sunt în jur de 180 de tări care oferă concediu maternal plătit, printre care și România, Chad, Mali, Mongolia și Cuba. În America concediul maternal nu se plătește, pentru că acolo domină mentalitatea că femeia trebuie să se susțină singură pe toate planurile, este egală bărbatului. Germania este țara care avantajează și protejează femeile însărcinate, unde ți se oferă până la 14 săptămâni de concediu maternal plătit integral, prin intermediul fondurilor guvernamentale și de angajator.

În Marea Britanie, femeia care dă naștere unui copil este și mai avantajată, acesteia i se oferă un an de concediu iar acesta este plătit cu 90% din salariul initial în primele luni. Multe dintre cele 180 de tări care oferă concediul maternal plătit recunosc că părinții sunt o parte importantă a imaginii unei țări și oferă concediul paternal la fel de bine plătit.

În Romania concediul de maternitate însumează 126 de zile calendaristice, fiind format din:

  1. Concediu de sarcină (concediu prenatal) care se poate acorda pe o perioadă de 63 de zile înainte de naștere
  2. Concediu de lăuzie (concediu postnatal) care se poate acorda pe o perioadă de 63 de zile după naștere.

Indemnizația de maternitate se calculează ca 85% din media veniturilor lunare din ultimele luni, pe baza cărora s-a stabilit contribuția  individuală de asigurări sociale de sănătate, din cele 12 luni din care s-a constituit stagiul de cotizare. Vestea bună este că indemnizația nu se impozitează, iar din aceasta se reține doar CAS-ul.

Statul din Romania  încurajează creșterea natalității ca o mentalitate moștenită din perioada comunismului, unde avortul a fost interzis o perioadă. Din păcate acesta este singurul sprijin oferit tinerelor mame, pentru că nivelul de trai este cel mai scăzut din UE, iar un copil nu trebuie doar născut, ci și crescut într-un mediu propice.

În America problema se pune astfel: de ce o țară care se promovează ca o putere mondială nu poate oferi niciun beneficiu femeilor care dau naștere unei fiinte umane? Președintele Barack Obama a recunoscut că SUA este cu mult în urmă tărilor industrializate cu privire la tratamentul tinerelor mame, declarând: “Dacă Franța poate rezolva aceasta problemă, o putem face și noi.”

Îmi doresc să am o familie și în același timp și o carieră. Nu mă aștept să primesc totul pus în față, dar până să îmi iau concediul  maternal am anumite așteptări, îmi doresc un minim sprijin din partea angajatorului meu și de la guvern în această perioadă importantă a vieții mele. Pe de o parte, femeile sunt văzute încă în anumite culturi ca fiind incomplete, adică nu și-au indeplinit rolul, până când nu au un copil.

Unele companii din America susțin că nu își permit să ofere un concediu maternal plătit, însă acest lucru este ridicol. Google plătește concediul maternal și indemnizația de naștere încă din 2007, crescând-o cu încă 5 luni, după ce a constatat că femeile părăsesc firma de 2 ori mai mult ca bărbații. După luarea acestei decizii rata demisiilor a scăzut cu 50% în cazul femeilor.

Momentan există puține tări care încurajează naștere și creșterea corectă a unui copil, iar printre acestea puține se numără Germania. America sau Romania mai trebuie să se dezvolte mental și strategic la acest capitol și trebuie să fie conștiente că copii sunt viitorul unei țări. Voi vă asumați riscul de a vă crește copilul în Romania?

Eliza Nicola

Abonare
Distribuie:32000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here