Marketing, publicitate, propaganda. Aceste trei concepte genereaza confuzie, deoarece uneori sunt percepute ca identice. Cele trei sunt legate, dar nu sunt deloc sinonime. Marketingul este o abordare mai larga, in timp ce publicitatea este o parte a marketingului . Propaganda incearca sa disemineze idei, in timp ce publicitatea , mai mult legata de marketing, este axata pe vanzarea de produse si servicii  .

Confuzia dintre marketing si publicitate se datoreaza suprapunerilor in utilizarea lor si anumitor asemanari in unele dintre activitatile lor. Nu degeaba, publicitatea face parte din marketing, asa cum am subliniat mai sus.  

La randul lor, termenii „reclama” si „propaganda” sunt si mai des confundati si folositi frecvent ca sinonime. Acest lucru se intampla deoarece ambele au activitati similare si sunt diseminate prin aceleasi canale. Atat publicitatea, cat si propaganda folosesc comunicarea persuasiva si lucreaza in aceleasi formate. 

Marketing vs publicitate 

Prima confuzie apare intre marketing si publicitate. Sa vedem in ce constau si diferentele dintre ele. 

Ce este marketingul? 

Marketingul este o activitate de afaceri care cuprinde toate procesele legate de promovarea produselor si serviciilor unei afaceri sau companii. Acesta implica toate activitatile de la cercetarea de piata pana la satisfactia clientilor. 

Astfel, marketingul urmareste sa inteleaga publicul tinta, sa creeze produse si servicii care sa raspunda nevoilor acestora si sa le aduca pe piata in mod eficient. Marketingul include fenomene precum cercetarea, segmentarea pietei , determinarea preturilor, dezvoltarea, distributia si vanzarea de produse care satisfac nevoile clientilor sau crearea de relatii publice. 

Ce este publicitatea? 

Publicitatea face parte din marketing si se concentreaza in mod special pe promovarea si comunicarea unui produs sau serviciu prin diverse canale si media. Publicitatea urmareste sa convinga publicul sa intreprinda o actiune, cum ar fi achizitionarea unui produs sau contractarea unui serviciu. 

Publicitatea presupune construirea de reclame si mesaje pentru a determina publicul sa cumpere sau sa cunoasca o mai mare cunoastere a marcii. De obicei, este cea mai costisitoare parte a procesului de marketing si face uz de reclame platite in diverse medii (televiziune, radio, presa, Internet…) care fac, in general, parte dintr-o campanie de marketing mai ampla. 

Diferentele dintre marketing si publicitate 

Marketingul este construit in jurul celor 6 „p”-uri: produs, pret, promovare, proces, loc si oameni . Partea de promovare este cea care acopera partial publicitatea.  

Intre marketing si publicitate putem gasi urmatoarele diferente cheie: 

  • Strategie : Marketingul este o strategie pe termen lung, in timp ce publicitatea urmareste sa vanda prin promovare directa si eficienta cu mesaje la un anumit moment si loc. 
  • Obiective : marketingul are ca obiectiv general satisfacerea nevoilor si dorintelor clientului, in timp ce publicitatea urmareste publicitatea unui produs sau serviciu printr-o comunicare persuasiva. 
  • Domeniu de aplicare : Dupa cum am spus, publicitatea face parte din marketing, deci toata reclama este marketing, dar nu tot marketingul este publicitate. Astfel, marketingul cuprinde o gama mult mai larga de activitati, in timp ce publicitatea se concentreaza pe promovare. 

Publicitate vs propaganda 

Conceptele de „reclama” si „propaganda” sunt adesea tratate ca sinonime. Cu toate acestea, nu sunt la fel, desi folosesc tehnici similare in aplicarea lor. 

Ce este propaganda? 

Propaganda este o forma de comunicare persuasiva care urmareste sa influenteze opinia publica si atitudinile in beneficiul unei cauze, ideologii, grup sau guvern.  

Propaganda cauta sa „propageze” un sistem de idei sau valori. Scopurile sale sunt politice, ideologice sau sociale.  

Diferentele dintre publicitate si propaganda 

Astfel, publicitatea este mult mai asociata cu lumea marketingului. Atat publicitatea, cat si propaganda folosesc comunicarea persuasiva pentru a-si atinge obiectivele, dar prima are scopuri comerciale, in timp ce a doua urmareste probleme politice, ideologice, religioase sau militare. 

  • Obiectiv : asa cum am subliniat, principala diferenta dintre publicitate si propaganda consta in scopul sau obiectivul acesteia. Adica publicitatea are un obiectiv comercial si urmareste promovarea produselor si serviciilor; Propaganda urmareste sa influenteze opinia publica in beneficiul unei cauze in general politice. 
  • Metode : In general, publicitatea este de obicei mai transparenta si nu isi ascunde obiectivul comercial sau firma cu care are legatura. Propaganda este, in general, prezentata intr-un mod mai inselator si mai inselator pentru a-si atinge scopurile. Propaganda prezinta adesea o viziune partinitoare a realitatii pentru a-si plasa mesajul.