Fructele acestui arbust popular sunt apreciate de sute de ani, pe tot mapamondul, pentru efectele lor terapeutice remarcabile.

În China, fructele măceşului erau indicate în tratarea afecţiunilor digestive; romanii le foloseau ca remedii pentru 30 de boli, iar în ţările Americii de Sud, măceşele erau un leac sigur pentru afecţiunile musculare, la concurenţă cu ghimbirul. În timp, numărul afecţiunilor tratate cu măceşe a sporit considerabil până la …100.

Măceşele sunt un izvor de vitamina C şi, de aceea, specialiştii le recomandă ca fiind un medicament revigorant, care alungă oboseala intensă deoarece au de 50 de ori mai multă vitamina C decât citricele şi de 200 de ori mai multă decât merele.

Pe lângă bogăţia uriaşă de vitamina C, măceşele au în compoziţia lor şi vitaminele A, B1, B2, B3, K, care aduc multe beneficii organismului, dar şi zaharuri, acid citric şi malic, pectine, tanini, uleiuri volatile, lecitina şi minerale – calciu, magneziu fier, potasiu.

Totodată, ceaiul combate anxietatea, greţurile, palpitaţiile, viermii intestinali şi creşte secreţia biliară, fapt care-l recomandă în afecţiunile ficatului. Mai mult, fiind foarte bogate în vitamina C (1500 mg/100), măceşele sunt un aliat de nădejde în creşterea imunităţii.

Bine de ştiut:

Când preparaţi pulberea de măceşe, eliminaţi sâmburii şi mai ales perişorii, pentru a evita efectele lor negative asupra aparatului respirator!

La prepararea ceaiurilor, nu folosiţi vase din metal.

 

 Erika  Istvan

Abonare
Distribuie:0000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here