Într-o biserică protestantă din Germania, s-au eliminat crucile creștine, altarul şi stranele, înainte ca refugiații să se mute, pentru a nu-i ofensa.

Biserica Protestantă din Oberhausen, Germania, s-a oferit să facă un grup de 50 de refugiaţi musulmani să se simtă ca acasă. Pentru a face lucrul acesta, organizatorii s-au gândit că primul pas ar trebui să fie eliminarea simbolurilor religioase creştine din biserică. Informaţia a fost publicată în varianta electronică a publicaţiei Daily Express, citata de ro.blastingnews.com.

Pastorul Joachim Deterding a spus: „Înainte ca refugiaţii să se mute înăuntru, scaunele trebuie să fie luate de acolo. De asemenea şi altarul, amvoanele şi cristelniţele”. El a confirmat că în lăcaşul de cult vor fi amplasate maşini de spălat şi li se vor oferi refugiaţilor mese calde fără plată, conform ziarului german Handelsblatt. Purtătorul de cuvânt al oraşului, Rainer Suhr, a spus că „Parohia a oferit acest serviciu în numele oraşului, iar noi îl acceptăm cu bucurie”.

La începutul lunii, episcopul Stockholm-ului, Eva Brunne, a comunicat unei biserici din dioceza proprie să elimine toate semnele crucii pentru a face locaşul „mai primitor” pentru credincioşii musulmani. Li s-a mai spus că direcţia Meccăi ar trebui, de asemenea, să fie marcată şi i-a numit pe refugiaţii musulmani „îngeri”. Ea a mai declarat că: „Este foarte important să fie locuri pentru fraţi şi surori ce se roagă, iar noi arătăm toleranţă şi ospitalitate, indiferent de credinţă. Oamenii buni de diferite religii trebuie să fie capabili să se întâlnească şi să se ajute unii pe alţii”.

Comentariile ei au provocat însă furie în rândurile unor credincioşi, o parte din ei făcând chiar parte din cler. Unul din preoţii diocezei a numit această acţiune „imprudenţă teologică”. Părintele Patrik Pettersson a declarat că „Singurul argument pe care episcopul Eva l-a adus înainte a fost cel al ospitalităţii. Cum răspundem la aşa ceva? Nu prea există o bază de discuţii, aşa cum a mai spus un coleg. Problemele teologice, eclesiologice şi pastorale nu au fost deloc abordate”.

Eliminarea simbolurilor religioase pe motiv că ar „supăra” este considerată de mulţi creştini o adevărată blasfemie. Deşi în Biblie există multe exemple care arată că ospitalitatea trebuie să fie una din trăsăturile unui om ce se vrea a fi un bun slujitor al lui Dumnezeu, cum e şi cazul ospitalităţii lui Avraam (Facerea 18,8), totuşi, creştinilor li se cere să-L mărturisească cu orice prilej pe Hristos, nu să ascundă această credinţă, precum se spune în Noul Testament, Evanghelia după Luca, capitolul 9 versetul 26.

Deşi iniţiativa bisericilor din Germania pare la prima vedere lăudabilă şi în duh creştin, astfel de neconcordanţe teologice par să creeze precedente neplăcute, şi continuă să-i dezbine pe credincioşi.

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here