Investirea bugetului si generarea de venituri suplimentare este posibila, iar o alternativa pentru aceasta este bursa. Invata cum sa o faci.

Gestionarea corecta a banilor este o problema cheie in sfera personala si de afaceri. Intr-o economie fracturata precum cea actuala, ca urmare a pandemiei, reducerea salariilor, lipsa veniturilor, disponibilizarile, printre altele, genereaza incertitudine in gestionarea finantelor ecuadorienilor.

In ciuda a ceea ce este indicat, este posibil sa generezi venituri daca optezi pentru un tip de investitie sigura care sa permita banilor sa creasca intr-un timp rezonabil. Pe piata financiara exista cateva alternative valabile de investit. Una dintre optiunile care pot fi foarte utile sunt investitiile in bursa.

Se crede in mod eronat ca doar companiile mari sau persoanele cu putere de cumparare mare pot investi in bursa. Orice persoana fizica sau companie poate investi in acest segment, indiferent daca este mare, medie sau mica. Cel mai bun lucru este ca nu exista sume minime de investit, totul depinde de obiectivele si scopurile care sunt stabilite.

In 2020, 13% din tranzactiile bursiere au fost negociate de investitori mici si mijlocii prin 7.133 de negocieri din totalul de 15.380 de operatiuni generale. Acest lucru reflecta diversitatea si profunzimea pietei de valori din Ecuador.

Reguli care nu trebuie trecute cu vederea

Mai jos, regasiti cateva reguli care nu trebuie trecute cu vederea:

Apelati la sfatul unui profesionist 

Este esential sa aveti sprijinul unor profesionisti instruiti si autorizati pentru a opera in bursa. Acesti experti trebuie sa aiba experienta in gestionarea investitiilor. Prin urmare, trebuie sa mergeti la diferitele Case de Brokeraj care au oameni calificati pentru a va oferi sfaturi in timp util si de incredere.

Cerceteaza

Inainte de a cumpara o actiune sau orice titlu de valoare de pe piata, ar trebui sa aflati toate detaliile companiei in care doriti sa investiti. De exemplu: cunoasterea numelui companiei, domeniului de activitate, inregistrarea profitului anual, distribuirea dividendelor, evaluarea riscului, calitatea produselor sau serviciilor, printre altele.

Diversifica

Pentru a avea o investitie buna si a va proteja bunurile, este recomandat sa o puteti diversifica, adica sa investiti inteligent in mai multe companii, fara a cumpara prea multe actiuni sau titluri de creanta. Se recomanda accesarea tuturor sectoarelor economice relevante. Daca dintr-un motiv oarecare una dintre companiile in care ai investit nu are un an financiar bun, vei putea sa-ti minimizezi riscul.

Profita de oportunitati

O monitorizare adecvata a pietei de valori poate ajuta la obtinerea unor preturi mai convenabile. Fluctuatiile pietei va vor face mai usor sa castigati bani cumparand afaceri la valoarea justa.

Minimizati costurile

Asistenta expertilor va ajuta la reducerea costurilor de tranzactie si a taxelor de servicii. Aceste economii de bani vor ramane in buzunar si vor fi mult mai profitabile pe termen lung. De exemplu, incurajeaza micii investitori sa participe la bursa, fara comisioane pentru actiuni mai mici de 500 USD.

Fii rabdator

Nu ar trebui sa fii disperat dupa profit imediat. In titlurile de valoare cu venit variabil, cum ar fi actiunile, timpul minim de investitie este de un an (ora de inchidere a exercitiului financiar si distribuirea profitului).

La randul lor, in titlurile cu venit fix exista instrumente pe termen scurt (mai putin de un an) precum titlurile comerciale (pana la 359 de zile) sau facturile comerciale (pana la 180 de zile); si pe termen lung, cum ar fi obligatii sau securitizari (1 pana la 5 ani).

Reinvestiti dividendele si profiturile

Interesul impreuna cu trecerea anilor, va permite sa se realizeze o rentabilitate mult mai mare.

Ai grija de bani

Nu este recomandat sa investesti bani imprumutati si nici sa investesti bani care sunt esentiali pentru bugetul tau si care iti pot compromite stilul de viata. Toate investitiile au un ciclu de viata, uneori cresc, alteori scad. Trebuie sa urmaresti investitiile pentru a sti cand este momentul potrivit sa pleci si sa nu pierzi bani.

Evalueaza riscul

In lumea afacerilor nu exista investitii complet sigure. Toti au riscuri, cel mai mortal ar fi sa pierzi totul. De aceea este important sa luati in considerare acest domeniu si sa aveti un consilier de incredere, care este expert in bursa. Intr-o prima investitie nu trebuie asumate riscuri exagerate, cum ar fi incercarea de a investi intr-un numar mare de valori mobiliare ale unor companii recunoscute cu o istorie lunga pentru a primi profituri economice adecvate pentru piata.