De la 1 ianuarie 2015, bugetarii primesc mai mulţi bani la salariu, pensiile vor fi majorate, alocaţiile copiilor proveniţi din familii defavorizate vor creşte. Mai mult, curentul electric și gazele nu se vor scumpi. În schimb, majorarea salariului minim brut de la 1 ianuarie va creşte şi punctul amenzilor de circulaţie. Cardul de sănătate devine obligatoriu de la 1 februarie. 

Salariul minim brut pe economie va creşte de la 1 ianuarie 2015 de la 900 lei la 975 lei. Tot din prima zi a lui 2015, venitul minim garantat va creşte de la 350 lei la 400 lei, iar pensiile vor fi indexate cu 5%.

Astfel, din cele 5,4 milioane de pensii care vor fi majorate, 4,87 milioane vor fi indexate cu 5%, iar 482.000 de pensionari vor primi 50 de lei în plus, potrivit datelor furnizate de guvernul României.

Alocaţia copiilor din familiile cu venituri reduse se va dubla, de la 200 lei la 400 de lei.

Indemnizaţia persoanelor cu dizabilităţi va fi majorată cu 16 la sută, începând cu ianuarie 2015.

O altă veste bună pentru români este că taxele şi impozitele locale pentru persoanele fizice nu vor creşte în 2015, a asigurat premierul Victor Ponta.

Tot de la 1 ianuarie 2015, taxa pe valoare adăugată (TVA) va scădea de la 24% la 9% pentru pachetele turistice all-inclusive, iar taxa pe construcţii speciale va scădea de la 1,5% la 1%.

AMENZILE DE CIRCULAŢIE CRESC DE LA 1 IANUARIE

Şoferii indisciplinaţi în trafic vor scoate mai mulţi bani din buzunar pentru plata amenzilor, de la 1 ianuarie 2015. Codul Rutier stabileşte că amenzile contravenţionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate. Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie. Cum salariul minim brut pe economie va ajunge la 975 lei, şi punctul de amendă va creşte de la 90 de lei la 97,5 lei.

Potrivit Codului rutier, clasele de sancţiuni sunt următoarele: clasa I: 2 sau 3 puncte-amendă; clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amendă; clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amendă; clasa a IV-a: de la 9 la 20 puncte-amendă; clasa a V-a: de la 21 la 100 puncte-amendă.

Printre faptele care se sancţionează cu amenzi din clasa I se numără manevrele de schimbare a direcţiei de mers făcute fără respectarea obligaţiei de semnalizare, conducerea unui vehicul avariat peste termenul de 30 de zile de la momentul eliberării documentului prin care s-a constatat avaria sau lăsarea liberă a volanului, ghidonului ori manetei de comandă a vehiculului în timpul conducerii. De asemenea, cu 195 sau 292,5 lei se mai amendează şi nerespectarea semnificaţiei culorii galbene a semaforului.

Amenzile din clasa a II-a de sancţiuni sunt date, printre altele, pentru nerespectarea semnificaţiei indicatoarelor şi marcajelor de obligare, nerespectarea regulilor de utilizare a mijloacelor de avertizare sonoră sau conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni/caracteristici decît cele trecute în certificatul de înmatriculare/înregistrare ori care sunt uzate peste limita admisă.

Totodată, în anumite situaţii, pe lângă amenzile de 390 sau 487,5 lei, şoferilor li se mai poate suspendă dreptul de a conduce pentru 30 de zile. Printre aceste cazuri se numără: depăşirea coloanelor de vehicule oprite la semafor (la culoarea roşie) sau la trecerile la nivel cu calea ferată; neacordarea priorităţii de trecere pietonilor care traversează drumul în mod regulamentar; neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor care au acest drept; nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului; nerespectarea regulilor privind depăşirea.

Printre faptele pentru care se dau amenzi din clasa a III-a de sancţiuni se numără conducerea unui autovehicul cu un permis auto expirat, nepastrarea distanţei laterale suficiente faţă de vehiculele care circulă din sensul opus sau circulaţia cu un autovehicul care are defecţiuni la sistemul de iluminare/avertizare sonoră ori cînd acestea lipsesc. Citeste mai mult pe RTV.NET.

Abonare
Distribuie:310000Like this:

Like Loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here