Masura preferata de inflatie a Rezervei Federale s-a racit luna trecuta, cel mai recent semn ca presiunile asupra preturilor scad in fata ratelor ridicate ale dobanzilor si a moderarii cresterii economice. Raportul Departamentului de Comert spunea ca preturile au ramas neschimbate din septembrie pana in octombrie, in scadere fata de o crestere de 0,4% in luna precedenta. Comparativ cu un an in urma, preturile de consum au crescut cu 3% in octombrie, sub rata anuala de 3,4% din septembrie. Aceasta a fost cea mai scazuta rata a inflatiei de la an la an din ultimii 2 ani si jumatate.

Excluzand costurile volatile ale alimentelor si energiei, cresterile asa-numitelor preturi de baza au incetinit si ele. Acestea au crescut cu doar 0,2% din septembrie pana in octombrie, in scadere fata de o crestere de 0,3% in luna precedenta. Preturile de baza au crescut cu 3,5% in octombrie fata de anul precedent, sub cresterea de 3,7% de la un an la altul din septembrie. Economistii urmaresc indeaproape preturile de baza, despre care se crede ca ofera un semn bun al probabilitatii viitoare a inflatiei.

Odata cu scaderea inflatiei, se asteapta ca Fed sa-si mentina rata de referinta cheie neschimbata la urmatoarea intalnire, in doua saptamani. Cele mai recente cifre sugereaza, de asemenea, ca inflatia va scadea sub nivelul prognozat de Fed pentru ultimele trei luni ale anului 2023.

In septembrie, factorii de decizie ai Fed au prezis ca inflatia va avea o medie de 3,3% in trimestrul octombrie-decembrie. Preturile sunt acum pe cale sa creasca cu mai putin decat atat, crescand probabilitatea ca oficialii Fed sa nu vada ca este nevoie sa majoreze in continuare ratele dobanzilor.

„Trebuie sa fie incurajati de aceste date”, a spus Vincent Reinhart, economist sef la Dreyfus & Mellon si fost economist Fed, despre factorii de decizie ai bancii centrale. „Este o tendinta buna de scadere a inflatiei de baza. Sub capota, exista o incetinire care sugereaza ca fac progrese.”

In ultimele sase luni, inflatia de baza a crescut cu doar o rata anuala de 2,5%, nu cu mult peste tinta de 2% a Fed, si a scazut brusc fata de un an mai devreme, cand era de 5,1%.

O scadere mare a preturilor la gaze a ajutat la incetinirea inflatiei luna trecuta. Din septembrie pana in octombrie, pretul gazului a scazut cu 4,9%. Preturile la pompa au scazut si mai mult in aceasta luna, la o medie nationala de 3,25 USD pe galon joi, conform AAA.

Cu toate acestea, preturile la alimente au crescut cu 0,2% luna trecuta si au fost cu 2,3% peste costurile medii cu 12 luni mai devreme. Aceste cresteri de pret, desi mai mici decat au fost anul trecut, sunt inca mai rapide decat era de obicei adevarata inainte de pandemie.

Unele produse alimentare individuale au crescut brusc luna trecuta: carnea de vita a crescut cu 1,2% din septembrie pana in octombrie. Laptele si fructele si legumele procesate au crescut cu 1%. Preturile la alimente au crescut in general cu 23% fata de nivelul de dinainte de pandemie.

Totusi, americanii si-au marit cheltuielile luna trecuta, desi intr-un ritm modest. Cheltuielile consumatorilor au crescut cu 0,2% in octombrie, arata raportul, un castig mai mic decat unele cresteri mari din primavara si vara.

Dar un ritm moderat al cheltuielilor, incetinit de costurile ridicate ale imprumuturilor, ar trebui sa raceasca economia si sa contribuie la reducerea si mai mult a inflatiei. Miercuri, guvernul a raportat ca consumatorii americani au cheltuit suficient pentru a ajuta economia la un ritm anual de 5,2% din iulie pana in septembrie. Cresterea este de asteptat sa incetineasca, totusi, la un ritm de aproximativ 1,5% in ultimele trei luni ale anului.

Cheltuielile au scazut drastic luna trecuta pentru bunurile mari de fabrica – masini, mobilier si electrocasnice, de exemplu – care sunt adesea cumparate pe credit. Scaderea cheltuielilor pentru aceste articole sugereaza ca majorarile ratelor Fed descurajeaza achizitiile in unele zone. Aceasta tendinta ar putea obliga companiile sa mentina cresterea preturilor in asteptare sau chiar sa reduca preturile pentru a sustine vanzarile.

Americanii, in general, par sa fie din ce in ce mai sensibili la preturi la cumparaturi, ceea ce ar putea limita si capacitatea companiilor de a creste preturile, potrivit cartii bej a Fed, care a fost publicata miercuri. Cartea bej este o colectie de anecdote, in mare parte din afaceri, asamblate de cele 12 banci regionale ale Fed.

Din martie 2022, Fed si-a majorat rata cheie de 11 ori de la aproape zero la aproximativ 5,4% in eforturile sale de a reduce inflatia. Majoritatea economistilor cred ca urmatoarea sa miscare va fi reducerea ratelor dobanzilor, prima reducere ar putea avea loc inca de la sfarsitul primaverii.

Marti, Christopher Waller, un oficial cheie al Fed, a sugerat ca o reducere a ratei dobanzii este posibila pana in primavara daca inflatia continua sa scada. Waller a sunat cele mai optimiste note ale oricarui oficial Fed de cand banca centrala si-a lansat seria de majorari ale ratelor dobanzilor si a semnalat ca cresterile ratelor sunt probabil incheiate.

Potrivit indicatorului preferat al Fed raportat joi, inflatia a atins un varf de 7,1% in iunie 2022. Cresterile ratelor dobanzilor bancii centrale au crescut costurile ipotecilor, imprumuturilor auto si altor forme de imprumut de consum, precum si imprumuturile de afaceri. Scopul Fed in inasprirea creditului a fost incetinirea imprumuturilor si a cheltuielilor si incetinirea cresterii preturilor.

Inflatia se raceste si in Europa, unde ratele mari ale dobanzilor au strans economia si au incetinit cresterea. Inflatia din cele 20 de tari care folosesc euro a scazut la 2,4% in noiembrie fata de un an mai devreme, de la 2,9% in octombrie.

Chiar daca inflatia s-a racit, preturile generale raman mult mai mari decat erau inainte de izbucnirea pandemiei in februarie 2020, lasand multi americani cu o perspectiva sumbra asupra economiei. Preturile de consum sunt inca cu aproximativ 19% mai mari decat erau chiar inainte de lovirea pandemiei. Salariile majoritatii americanilor au crescut putin mai mult decat atat. Dar salariile ajustate in functie de inflatie nu au crescut la fel de repede ca inainte de pandemie.

Indicatorul de inflatie din SUA care a fost emis joi, numit indicele preturilor pentru cheltuielile de consum personal, este separat de cel mai cunoscut indice al preturilor de consum al guvernului. Guvernul a raportat la inceputul acestei luni ca IPC a crescut cu 3,2% in octombrie fata de 12 luni inainte.

Fed prefera indicele PCE in parte pentru ca tine cont de schimbarile in modul in care oamenii cumpara atunci cand inflatia creste – atunci cand, de exemplu, consumatorii se indeparteaza de la marcile nationale scumpe in favoarea marcilor de magazine mai ieftine.