Europenii au observat din nou o oarecare usurare, deoarece inflatia a scazut mai mult decat se astepta la 2,4% in noiembrie, cea mai scazuta din ultimii doi ani, deoarece scaderea costurilor energiei a atenuat criza costului vietii, dar ratele mai mari ale dobanzilor afecteaza capacitatea economiei de a creste.

Inflatia pentru cele 20 de tari care folosesc moneda euro a scazut de la 2,9% anual in octombrie, potrivit cifrelor publicate de Eurostat, agentia de statistica a Uniunii Europene. Este departe de varful de 10,6% din octombrie 2022, deoarece o criza energetica a facut ca gospodariile si intreprinderile din Europa sa se straduiasca sa-si faca rostul.

Noua cifra se apropie de tinta de inflatie de 2% a Bancii Centrale Europene, in urma unei serii rapide de cresteri rapide ale ratei dobanzii care dateaza din vara anului 2022. Dar compromisul este o crestere economica stagnata.

Inflatia de baza mult urmarita, care exclude preturile volatile ale combustibililor si alimentelor, a scazut peste previziunile analistilor – la 3,6% luna aceasta, de la 4,2% in octombrie. Aceasta ridica asteptari ca BCE va mentine ratele constante pentru a doua oara consecutiv la urmatoarea sa intalnire din 14 decembrie.

„Va fi greu pentru BCE sa ignore masura in care valul inflationist se indreapta”, a declarat Andrew Kenningham, economist sef pentru Europa pentru Capital Economics.

Presedintele BCE, Christine Lagarde, a reiterat saptamana aceasta ca banca va lua decizii pe baza celor mai recente date si va mentine ratele ridicate atat timp cat este necesar pentru a-si atinge obiectivul de inflatie.

Preturile energiei au scazut cu 11,5% fata de noiembrie 2022. Dar riscurile raman din cauza conflictelor globale si, desi preturile alimentelor din zona euro s-au redus, acestea sunt inca in crestere cu 6,9% fata de un an mai devreme.

„Nu este momentul sa incepem sa declaram victoria”, a spus Lagarde luni in timpul unei audieri in Parlamentul European.

Acest lucru este vizibil in Germania, cea mai mare economie a Europei, care a inregistrat o scadere anuala a inflatiei la 2,3% luna aceasta, de la 3% in octombrie. Dar acum se confrunta cu o criza bugetara – pe langa faptul ca este economia majora cu cele mai proaste performante din lume cand vine vorba de crestere.

Criza energetica a fost deosebit de grea pentru Germania, care se baza pe gaze naturale ieftine din Rusia pentru a-si alimenta fabricile. Moscova si-a intrerupt in mare masura livrarile catre Europa in urma sanctiunilor occidentale din cauza invaziei Ucrainei, iar companiile se confrunta in continuare cu consecintele.

Reducerea facturilor lor este in pericol dupa ce o hotarare judecatoreasca a schimbat planul de cheltuieli al Germaniei si a lasat guvernul sa se chinuie sa umple o gaura de 60 de miliarde de euro (mai mult de 65 de miliarde de dolari).

In SUA, masura preferata a Rezervei Federale a inflatiei a scazut la o rata anuala de 3% in octombrie, de la 3,4% in septembrie. Se asteapta ca Fed sa-si mentina rata cheie neschimbata atunci cand se intruneste in doua saptamani.

Intre timp, cu rate ridicate in zona euro, economia a stagnat in acest an, chiar scazand cu 0,1% in trimestrul iulie-septembrie, potrivit Eurostat. Miercuri, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica a estimat ca cresterea redusa a intregului an de 0,6% va creste doar la 0,9% in 2024.

„In contextul slabirii perspectivelor economice si a dezinflatiei, majorarile ratelor ar trebui sa nu fie luate in considerare la reuniunea din decembrie”, a declarat Carsten Brzeski, seful macro global la banca ING, despre BCE, a carei dobanda cheie a atins un nivel record de 4%.

„Avand in vedere ca impactul total al inaspririi de pana acum se va desfasura in urmatoarele luni, riscul este chiar mare ca BCE sa fi inasprit deja prea mult”, a spus el intr-o nota de cercetare.