In urma cu aproximativ un an, moartea unei tinere kurda iraniana pe nume Mahsa Amini aflata in custodia politiei a aprins fitilul care avea sa declanseze luni de proteste care au zguduit Iranul si guvernul sau dur, creand cea mai mare provocare pentru conducerea sa din ultimele decenii. Amini, in varsta de doar 22 de ani, a fost arestata pentru ca si-a purtat hijab in mod necorespunzator, basma pe care femeile trebuie sa le poarte in timpul Republicii Islamice extrem de conservatoare a Iranului. Ea a murit dupa ce ar fi suferit mai multe lovituri la cap. Autoritatile iraniene au sustinut ca nu au facut nicio fapta gresita si au spus ca Amini a murit in urma unui atac de cord; dar familia ei si mase de iranieni au acuzat guvernul de o musamalizare. 

Protestele s-au raspandit in toata tara si au evoluat de la concentrarea asupra drepturilor femeilor la cererea caderii intregului regim iranian. Acestea au dus la represiuni severe si la intreruperi frecvente de internet din partea autoritatilor iraniene, precum si la mii de arestari si mai multe executii.

Dar ceea ce multi oameni sperau ca va deveni o revolutie populara completa nu a reusit sa spulbere stapanirea regimului asupra puterii; in schimb, represiunea s-a intensificat. Cu toate acestea, rezistenta continua sub diferite forme, spun multi iranieni.

„Dupa un an, protestatarii iranieni continua sa arate lumii ca au si continua sa risca viata si membrele, iesind impotriva Republicii Islamice”, a declarat Behnam ben Taleblu, membru principal al think tank-ului Fundatiei pentru Apararea Democratiilor, pentru CNBC.

„Suprimarea violenta a protestatarilor de catre Iran a fost imbinata cu armonizarea spatiului cibernetic si a sistemului judiciar de catre regim”, a spus el, „toate acestea au fost mobilizate intr-o incercare esuata de a demoraliza iranienii”.

CNBC a contactat Ministerul de Externe iranian pentru comentarii si asteapta un raspuns.

Oamenii se aduna in semn de protest impotriva mortii lui Mahsa Amini de-a lungul strazilor pe 19 septembrie 2022 in Teheran, Iran. Revoltele antiguvernamentale vor ramane un punct de blocare si vor creste frecventa in peisajul politic al Iranului, pe masura ce nemultumirea fata de alti factori, cum ar fi conditiile economice ale tarii, vor aparea, potrivit analistilor.

Intr-adevar, arestarile, supravegherea si executiile s-au remarcat in lunile de cand au inceput protestele – numite de multi iranieni miscarea „Femeie, viata, libertate” –. 

Autoritatile iraniene au intensificat presiunea asupra dizidentilor pasnici inainte de aniversarea mortii lui Amini, a scris Human Rights Watch intr-un raport de la jumatatea lunii august. In acea luna, grupul independent pentru drepturile femeilor Bidarzani a raportat raiduri in mai multe case de catre fortele de securitate iraniene, care au dus la o duzina de arestari de activisti si avocati pentru drepturile femeii, se arata in comunicat. 

Un tribunal iranian l-a acuzat pe avocatul familiei lui Amini, Saleh Nikbakht, de „propaganda impotriva statului” pentru munca sa. El a fost eliberat pe cautiune in asteptarea sedintei de judecata. Au fost arestati si membrii familiei si avocatii dizidentilor care au fost executati.

„Autoritatile iraniene isi folosesc manualul de joc pentru a pune presiune maxima asupra dizidentilor pasnici inainte de aniversarea mortii lui Mahsa Amini”, a declarat in raportul organizatiei Tara Sepehri Far, cercetator senior in Iran la Human Rights Watch. „Arestarile arbitrare a unei duzini de activisti au ca scop suprimarea nemultumirii populare cu impunitate continua si incalcari ale drepturilor”.

„Lasandu-ne parul sa bata in vant”

In ciuda masurilor grele ale statului, femeile din multe parti ale Iranului refuza sa poarte hijab. Fotografiile si videoclipurile de la cafenelele si centrele comerciale din Teheran arata femei in jur, parul descoperit. 

„Iti poti da seama ca marea schimbare este ca femeile nu dau inapoi, iar noi ne lasam parul sa bata in vant”, a declarat pentru CNBC o iraniana care isi viziteaza familia la Teheran. Ea a vorbit anonim din ingrijorare pentru siguranta ei. 

Femeile care sfideaza cerinta hijabului se confrunta in continuare cu riscuri semnificative. Un caz recent a implicat un sofer de taxi care batea o pasagera pentru ca nu si-a acoperit parul. Alte consecinte includ arestarea, amenzile sau atacurile fizice grave. 

De asemenea, guvernului le ordona companiilor sa refuze clientii de sex feminin care nu isi acopera parul sau risca sa se confrunte cu inchiderea; totusi, unele companii aleg sa se sustraga la aceste ordine ca un act de solidaritate cu femeile. 

„Fiindca o revolutie nu a fost pusa in miscare, nu inseamna ca conditiile de pe teren si societatea nu s-au schimbat si s-au schimbat oarecum”, a declarat Sanam Vakil, directorul programului MENA la Chatham House, in timpul unui podcast recent pe protestele iraniene gazduite de Consiliul European pentru Relatii Externe.  

„Ceea ce vad ca se intampla cu adevarat in Iran este, in ciuda represiunii semnificative, a represiunilor regulate, a supravegherii si a presiunii asupra indivizilor iranieni si asupra societatii in general… vedem un model regulat de proteste care cred ca sunt importante si care arata rezistenta”. Vakil a remarcat, de asemenea, actiuni de protest dincolo de miscarea anti-hijab, inclusiv demonstratii furioase din cauza penuriei de apa, a inflatiei ridicate si a presiunii economice.

„In ciuda capacitatii statului de a continua sa fie represiv, oamenii in acelasi timp, in moduri diferite, riposteaza”, a spus ea.

O lipsa de organizare

Autoritatile iraniene denigreaza in mod vocal protestele Mahsa Amini, dezvaluind probabil ingrijorarea cu privire la potentialele tulburari pe masura ce se apropie aniversarea mortii ei.  

„Pe masura ce ne apropiem de aniversarea revoltelor din 2022, recitirea si identificarea naturii evenimentelor de anul trecut este o necesitate… Complotatorii acestui razboi au fost dusmanii si oponentii Revolutiei Islamice, regula de tutela”, generalul de brigada. Yadollah Javani, seful biroului politic al Corpului Garzii Revolutionare Iraniene, a scris intr-un media de stat.

Intre timp, „acum vezi in mod regulat oameni pe strazile din Teheran si din alte orase nu doar fara hijab, ci in maiouri”, a spus istoricul si analistul iranian Arash Azizi. „Dar aceasta este departe de a fi o realizare consolidata”. 

De fapt, guvernul iranian a impus recent reguli mai dure despre hijab. „Politia sa de securitate morala s-a intors cu celebrele lor dube care patruleaza pe strazi; chiar cu dubele care l-au arestat pe Mahsa”, a spus Azizi. „Regimul nu a dat semne ca ar da concesii”.

Si, in ciuda faptului ca au adunat anterior mii de oameni pe strazi, „fara organizare si conducere politica, este foarte putin probabil ca protestele sa duca la schimbari politice”, a spus el. „Iranienilor continua sa le lipseasca o alternativa organizata la regim”.

Dar, a remarcat Azizi, „chiar si propriii strategii ai regimului admit ca niciuna dintre problemele fundamentale care au dus la proteste constante din 2017 nu a fost rezolvata”. 

„Economia regimului continua sa fie in zdrenturi, aparatul sau opresiv continua sa domine vietile iraniene”, a spus el. „Deci, rezistenta continua”.