In era digitala actuala, crearea de continut diferential si de calitate a devenit un instrument fundamental pentru a atrage si retine clienti. Marketingul de continut este o strategie care poate ajuta afacerea freelancerului sa reuseasca, indiferent cat de mica este afacerea acestuia. Marketingul de continut ajuta la focalizarea mesajului asupra unui anumit public si este un instrument care poate servi pentru a va diferentia de concurenta. Este o disciplina de marketing digital care, dupa cum am vazut, este foarte utila pentru a reduce decalajul cu concurentii mai mari. 

Ce este marketingul de continut? 

Marketingul de continut este o strategie care se concentreaza pe crearea, distributia si promovarea de continut valoros si relevant pentru publicul nostru, cu scopul de a atrage, retine si implica.  

Aceasta disciplina, care face parte din strategia mai larga pe care o reprezinta Inbound Marketing , isi propune sa creeze o conexiune cu potentialii clienti pentru a-i transforma in clienti reali. Mijlocul este de a oferi informatii utile si valoroase care genereaza si sporesc aceasta conexiune. 

Scopul Inbound Marketing este de a atrage potentiali clienti intr-un mod organic si non-intruziv, spre deosebire de marketingul traditional. Marketingul de continut constituie astfel un rol cheie in Inbound Marketing prin furnizarea de continut relevant care permite clientului sa atraga si sa construiasca o experienta buna pentru utilizator. 

Marketingul de continut ajuta in diverse etape de construire a strategiei de Inbound Marketing: mai ales in prima etapa de atragere a clientilor cu continut de blog, videoclipuri, infografice si alte resurse care atrag vizitatori, dar si in etapele de conversie si inchidere. 

Formate de marketing de continut 

Exista multe exemple si formate in care marketingul de continut poate fi dezvoltat. Cele mai frecvente sunt: 

 • Bloguri : blogurile sunt un instrument puternic pentru freelanceri care isi transmit cunostintele si experientele publicului tinta. 
 • Infografice : Crearea infograficelor devine din ce in ce mai usoara. Ele ofera o modalitate vizuala si atractiva de prezentare a informatiilor si permit profesionistilor sa explice probleme complexe intr-un mod simplu. 
 • Videoclipuri – Continutul video este la moda in aceste zile. Publicul alege din ce in ce mai mult sa consume informatii in acest format. Videoclipul este un mijloc excelent pentru ca freelancerul sa-si arate cunostintele intr-un mod util si simplu publicului sau. 
 • Podcasturi : La fel ca formatul video, podcasturile au devenit foarte relevante in ultimii ani. Sunt formate audio care permit persoanelor care desfasoara activitati independente sa transfere cunostinte si experiente intr-un mod simplu. 

Beneficiile marketingului de continut pentru freelanceri 

Am evidentiat deja cateva dintre avantajele pe care marketingul de continut le ofera freelancerilor. Printre cele mai notabile sunt urmatoarele: 

 • Vizibilitate : publicarea de continut online creste si imbunatateste vizibilitatea pe Internet, lucru esential daca dorim ca afacerea noastra sa fie cunoscuta. Cand afacerea este mica si resursele sunt limitate, utilizarea marketingului de continut pentru a castiga prezenta online este esentiala. 
 • Atragerea de noi clienti : o vizibilitate mai mare va permite sa atrageti clienti. Atunci cand este produs continut relevant dintr-un anumit sector, clientul este mai valoros. 
 • Retinerea clientilor : continutul relevant, pe langa atragerea unui nou public, ne permite sa pastram clientii care erau deja interesati de afacerea noastra. 
 • Pozitionarea ca expert : crearea de continut valoros te ajuta sa castigi credibilitate si sa te pozitionezi ca expert in sector. Scrierea de bloguri, realizarea de videoclipuri si podcasturi care demonstreaza experienta si cunostintele noastre sunt o modalitate excelenta de a va stimula afacerea. 
 • Crearea increderii : crearea de continut util si transparent ajuta la credibilitatea afacerii si lasa increderea in clienti. 
 • Generare de clienti potentiali – Continutul ajuta la atragerea clientilor potentiali catre produsele sau serviciile noastre. Pentru a face acest lucru, trebuie sa generam continut descarcabil (carti electronice, de exemplu) care ne permite sa captam informatiile de contact ale clientilor. 
 • Costuri mai mici : marketingul de continut este o strategie care ne permite sa ne concentram asupra publicului care ne intereseaza cu adevarat organic. Nu are la fel de multa acoperire ca marketingul sau publicitatea traditionala, dar costul sau este mult mai mic.