Muncitorii britanici pierd 10.700 de lire sterline pe an dupa mai bine de un deceniu de crestere economica slaba si inegalitate ridicata, potrivit unui raport major care avertizeaza ca standardele de trai din Regatul Unit sunt in urma natiunilor bogate comparabile. Intr-un raport condamnator asupra economiei, Fundatia Resolution si Centrul pentru Performanta Economica al Scolii de Economie din Londra au cerut o regandire urgenta a strategiei economice dupa 15 ani de declin relativ.

Acesta a spus ca s-a deschis un decalaj al nivelului de trai in valoare de 8.300 de lire sterline intre gospodariile tipice din Marea Britanie si colegii lor medii din Australia, Canada, Franta, Germania si Tarile de Jos si a acuzat o „combinatie toxica” de crestere scazuta si inegalitate ridicata.

Rezultatul unei anchete de trei ani a unui grup de oameni de top academicieni, oameni de afaceri si factori de decizie ai natiunii, studiul a avertizat ca o generatie de adulti mai tineri a esuat in special – cu 9 milioane care nu au lucrat niciodata intr-o economie cu cresteri sustinute ale salariilor medii. .

Rishi Sunak se pregateste pentru o campanie electorala generala de anul viitor, gospodariile continua sa fie supuse crizei costului vietii, iar conservatorii se confrunta cu un foc puternic din cauza recordului lor economic dupa 13 ani de guvernare.

Avand in vedere ca guvernul este in urma cu Labour in sondaje, prim-ministrul a declarat luna trecuta victoria asupra obiectivului sau principal de a reduce la jumatate rata inflatiei din Regatul Unit in acest an, in timp ce a salutat reducerile de taxe in declaratia de toamna de luna trecuta pentru a reduce presiunea asupra familiilor care lucreaza.

Intr-un discurs de luni la lansarea Resolution Foundation si a raportului LSE Economy 2030 Inquiry, Keir Starmer va spune ca declansarea economiei Marii Britanii va trebui „sa devina obsesia muncii” in guvern pentru a inversa anii de administrare proasta a conservatorilor.

Cu toate acestea, el va avertiza ca o noua administratie a muncii s-ar confrunta cu „constrangeri uriase” in ceea ce priveste cresterea cheltuielilor pentru serviciile publice, cu finantele guvernamentale lasate intr-o stare precara de ani de performanta economica slaba care a lovit bugetul.

„Oricine se asteapta ca un guvern laburist viitor sa deschida rapid robinetele de cheltuieli va fi dezamagit”, va spune Starmer.

Raspunzand la raportul de aproape 300 de pagini Ending Stagnation , Starmer va spune ca descoperirile celor mai importanti economisti ai tarii confirma contrastele puternice dintre 2010 si astazi. Sustinand ca „pozitia Marii Britanii este diminuata”, el va spune ca cresterea este stagnata si serviciile publice sunt in genunchi.

„Taxele sunt mai mari decat oricand de la razboi, niciuna dintre acestea nu a fost adevarata in 2010. Niciodata pana acum un guvern britanic nu a cerut oamenilor sai sa plateasca atat de mult pentru atat de putin.”

Dupa ce a respins discutiile despre declinul economic al Marii Britanii la inceputul acestui an, cancelarul, Jeremy Hunt, este asteptat sa vorbeasca inainte de discursul lui Starmer la acelasi eveniment de lansare, proaspat din declaratia de toamna de luna trecuta.

Un purtator de cuvant al Trezoreriei a declarat ca Oficiul pentru Responsabilitate Bugetara prognozeaza ca declaratia de toamna va oferi „cel mai mare impuls de crestere potentiala inregistrata”, dupa ce cancelarul a incercat sa reduca cele mai ridicate niveluri de impozitare de dupa cel de-al doilea razboi mondial cu reduceri ale asigurarilor nationale. contributii si sprijin pentru investitii in afaceri.

„Am injumatatit numarul de persoane cu salarii mici cu cresteri ale „salariului national de trai” si, datorita cresterilor peste inflatie ale alocatiilor fiscale, am economisit, de asemenea, salariatii medii peste 1.000 de lire sterline pe an din 2010”, au spus ei. .

Cu toate acestea, Resolution Foundation si raportul LSE au constatat ca planurile existente pentru inversarea declinului „nu sunt serioase” si au fost intemeiate pe convingerea ca „retorica „batand lumea” se traduce automat intr-o realitate „batand lumea”.

Prezintat de Minouche Shafik, fost adjunct guvernator al Bancii Angliei, si Clive Cowdery, magnatul asigurarilor si fondatorul Resolution Foundation, raportul avertizeaza ca veniturile gospodariilor nu sunt pe cale sa atinga varful inregistrat inainte de criza costului vietii pana in 2027. cel mai devreme.

Constatand ca Regatul Unit a ajuns din urma cu tari mai productive precum Franta, Germania si SUA in anii 1990 si inceputul anilor 2000, a spus ca progresul s-a inversat de la criza financiara din 2008. Daca Marea Britanie si-ar putea inchide diferentele de venituri medii si inegalitati cu aceste tari, a spus ca gospodaria tipica ar fi cu 25% (8.300 de lire sterline) mai bine, cu castiguri de venit de 37% pentru familiile cele mai sarace.

A spus ca salariile medii dupa ce este luata in considerare inflatia nu erau mai mari decat inainte de prabusirea bancilor de acum 15 ani. Daca salariile ar fi continuat sa creasca in ritmul de dinainte de 2008, se spunea ca salariul mediu astazi ar fi de 43.000 de lire sterline in loc de 32.300 de lire sterline.

Evidentiind un decalaj in performanta cu natiunile bogate comparabile, a spus ca gospodariile sarace din Marea Britanie aveau acum 4.300 de lire sterline mai proaste decat omologii lor francezi si germani, lasandu-le sa faca fata crizei costului vietii.

Cu toate acestea, desi a avertizat ca provocarile cu care se confrunta Marea Britanie sunt „uriase”, a spus ca nu sunt de netrecut. Raportul, finantat de organizatia de caritate Nuffield Foundation, spune ca tara trebuie sa se concentreze pe sectorul sau de servicii, sa acorde prioritate investitiilor publice si private, sa extinda cele mai mari orase din Marea Britanie si sa creasca numarul de oportunitati pentru locuri de munca de calitate superioara in fiecare oras.

Torsten Bell, directorul executiv al Resolution Foundation, a declarat: „Sarcina cu care se confrunta Regatul Unit este sa se angajeze urgent pe o noua cale. O noua strategie economica construita nu pe nostalgie sau pe dorinte, ci pe punctele noastre forte reale, impreuna cu onestitatea cu privire la amploarea schimbarilor necesare si la compromisurile implicate. Este timpul ca Marea Britanie sa inceapa sa investeasca in viitorul nostru, in loc sa traiasca din trecutul nostru.”