Rachetele balistice lansate de rebelii Houthi din Yemen au lovit trei nave comerciale in Marea Rosie, in timp ce o nava de razboi americana a doborat trei drone pentru autoaparare in timpul atacului de o ora, a declarat armata americana. Houthii sustinuti de Iran au revendicat doua dintre atacuri.

Grevele au marcat o escaladare a unei serii de atacuri maritime din Orientul Mijlociu legate de razboiul Israel-Hamas, deoarece mai multe nave s-au trezit in miza unui singur atac Houthi pentru prima data in conflict. SUA au promis ca vor „a lua in considerare toate raspunsurile adecvate” in urma atacului, in mod special chemand Iranul, dupa ce tensiunile sunt mari de ani de zile cu privire la programul nuclear al Teheranului, care avanseaza rapid.

„Aceste atacuri reprezinta o amenintare directa la adresa comertului international si a securitatii maritime”, a declarat Comandamentul Central al armatei americane intr-un comunicat. „Au pus in pericol vietile echipajelor internationale care reprezinta mai multe tari din intreaga lume.”

Acesta a adaugat: „Avem, de asemenea, toate motivele sa credem ca aceste atacuri, desi au fost lansate de Houthis in Yemen, sunt pe deplin activate de Iran”.

Atacul a inceput in jurul orei 9:15, ora locala (0615 GMT), in Sanaa controlata de Houthi, capitala Yemenului, a declarat Comandamentul Central.

USS Carney, un distrugator al Marinei, a detectat o racheta balistica trasa din zonele controlate de Houthi din Yemen catre vrachierul Unity Explorer, sub pavilion Bahamas. Racheta a lovit aproape de nava, au spus SUA. La scurt timp dupa aceea, Carney a doborat o drona, desi nu este clar daca distrugatorul era tinta, a spus Comandamentul Central.

Aproximativ 30 de minute mai tarziu, Unity Explorer a fost lovit de o racheta. In timp ce raspundea la apelul sau de primejdie, Carney a doborat o alta drona care soseste. Comandamentul central a spus ca Unity Explorer a suferit daune minore de la racheta.

Alte doua nave comerciale, vrachierele sub pavilion panamez Number 9 si Sophie II, au fost ambele lovite de rachete. Numarul 9 a raportat unele pagube, dar nicio victima, iar Sophie II nu a raportat pagube semnificative, a spus Comandamentul Central.

In timp ce naviga pentru a ajuta Sophie II in jurul orei 16:30, ora locala (13:30 GMT), Carney a doborat o alta drona care se indrepta in directia sa. Dronele nu au facut pagube.

Carney, un distrugator de rachete ghidate din clasa Arleigh Burke, a doborat mai multe rachete pe care Houthii le-au tras catre Israel in timpul razboiului acestei natiuni impotriva Hamas din Fasia Gaza. Nu a fost avariat in niciunul dintre incidente si nu au fost raportate raniti la bord. Departamentul Apararii a descris initial atacul ca fiind un simplu atac asupra lui Carney, inainte de a oferi mai multe detalii.

Purtatorul de cuvant al militar Houthi Brig. Generalul Yahya Saree a revendicat doua dintre atacurile de duminica, spunand ca prima nava a fost lovita de o racheta, iar a doua de o drona in timp ce se afla in stramtoarea Bab el-Mandeb, care leaga Marea Rosie de Golful Aden. Saree nu a mentionat ca vreo nava de razboi americana ar fi implicata.

„Fortele armate yemenite continua sa impiedice navele israeliene sa navigheze in Marea Rosie (si in Golful Aden) pana cand se opreste agresiunea israeliana impotriva fratilor nostri fermi din Fasia Gaza”, a spus Saree. „Fortele armate yemenite isi reinnoiesc avertismentul adresat tuturor navelor israeliene sau celor asociate cu israelienii ca vor deveni o tinta legitima daca incalca ceea ce se spune in aceasta declaratie”.

Saree a identificat, de asemenea, prima nava ca fiind Unity Explorer, care este detinuta de o firma britanica care il include pe Dan David Ungar, care locuieste in Israel, ca unul dintre ofiterii sai. Numarul 9 este legat de Bernhard Schulte Shipmanagement.

Proprietarul lui Sophie II, Kyowa Kisen din Imabari, Japonia, a declarat pentru Associated Press ca echipajul navei este in siguranta si nava nu a suferit avarii grave. Managerii celorlalte doua nave nu au putut fi contactati imediat pentru comentarii.

Presa israeliana l-a identificat pe Ungar ca fiind fiul miliardarului israelian Abraham „Rami” Ungar.

Iranul inca nu a abordat direct atacurile. Totusi, ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian a amenintat „ca, daca situatia actuala va continua, regiunea va intra intr-o noua faza” din cauza razboiului Israel-Hamas.

„Toate partidele care urmeaza sa declanseze un razboi sunt avertizate, inainte de a fi prea tarziu sa opreasca uciderea femeilor si copiilor, din care a inceput o noua runda”, a spus Amirabdollahian.

Principalul diplomat al Iranului a descris comentariile sale ca fiind venite dupa conversatii cu „fortele de rezistenta” din regiune – o descriere pe care Teheranul o foloseste pentru militiile siite pe care le sprijina, inclusiv grupurile din Irak, Houthii si Hezbollah din Liban, precum si luptatorii suniti din Hamas. Toti au amenintat sau atacat Israelul, rivalul regional al Iranului, in timpul razboiului.

Houthii au lansat o serie de atacuri asupra navelor din Marea Rosie, precum si au lansat drone si rachete care vizeaza Israelul. Analistii sugereaza ca Houthitii spera sa sustina sprijinul popular in scadere dupa ani de razboi civil din Yemen intre acesta si fortele sustinute de Arabia Saudita.

SUA s-a oprit sa spuna ca navele sale marinei au fost vizate, dar au spus ca dronele Houthi s-au indreptat catre nave si au fost doborate in autoaparare. Washingtonul pana acum a refuzat sa raspunda direct la atacuri, la fel ca si Israelul, a carui armata continua sa incerce sa descrie navele ca neavand legaturi cu tara lor.

Transportul maritim global a fost vizat din ce in ce mai mult pe masura ce razboiul Israel-Hamas ameninta sa devina un conflict regional mai larg – chiar daca un armistitiu a oprit pentru scurt timp luptele si Hamas a schimbat ostatici cu prizonierii palestinieni detinuti de Israel. Cu toate acestea, prabusirea armistitiului si reluarea pedepsei atacurilor aeriene israeliene asupra Gaza si o ofensiva terestra acolo au crescut riscul a mai multe atacuri pe mare.

In noiembrie, houthii au confiscat o nava de transport de vehicule, legata si de Israel, in Marea Rosie, langa Yemen. Rebelii inca tin nava langa orasul-port Hodeida. De asemenea, rachetele au aterizat langa o alta nava de razboi americana saptamana trecuta, dupa ce a asistat o nava legata de Israel, care fusese capturata pentru scurt timp de oameni inarmati. Separat, o nava container detinuta de un miliardar israelian a fost recent atacata de o suspecta drona iraniana in Oceanul Indian.

Houthis nu i-au mai tintit direct pe americani de ceva timp, ridicand si mai mult miza in conflictul maritim in crestere. In 2016, SUA au lansat rachete de croaziera Tomahawk care au distrus trei site-uri radar de coasta in teritoriul controlat de Houthi, pentru a se razbuna pentru rachetele trase asupra navelor marinei americane la acea vreme.