In timp ce diplomatii ucraineni participa la negocierile de la COP28 ale Natiunilor Unite asupra schimbarilor climatice, razboiul Rusiei impotriva tarii se ascunde doar in fundal – chiar daca Emiratele Arabe Unite au vazut legaturile sale de afaceri cu Moscova crescand, in ciuda faptului ca sanctiuni occidentale.

In timp ce Ucraina a anuntat luni extinderea cu 450 de milioane de euro (489 de milioane de dolari) a unui parc eolian din regiunea sa Mykolaiv, oficialii au subliniat modul in care turbinele sale vor fi raspandite suficient de departe pentru a supravietui oricarui atac cu rachete rusesti. Ei au condamnat atacurile continue ale Moscovei asupra infrastructurii sale energetice, in timp ce furtunile de zapada strang tara. Si un diplomat american l-a denuntat cu forta pe presedintele rus Vladimir Putin la un eveniment in care demonstrantii au oprit sa numeasca Israelul in protestele lor fata de atacurile aeriene si ofensiva terestra din Fasia Gaza impotriva Hamas.

„Razboiul din Ucraina – invazia lui Putin – reprezinta o provocare fundamentala pentru sistemul international pe care Statele Unite si aliatii si partenerii nostri incearca sa il construiasca”, a declarat secretarul de stat adjunct al SUA pentru resurse energetice, Geoffrey R. Pyatt, pentru Associated Press. „Putin ne trage inapoi la legea junglei. El trebuie invins.”

Ambasadele Rusiei din Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite, si Washington nu au raspuns imediat unei cereri de comentarii.

Razboiul planeaza asupra pavilionului Ucrainei la summitul COP28. Un acoperis de caramida din regiunea Herson, distrusa de razboi, serveste ca o reamintire fizica a prabusirii barajului Kakhovka si a jetului de apa din cel mai mare rezervor al tarii, care a spalat satele si orasele in iunie. Distrugerea barajului a dus la inundatii mortale, a pus in pericol recoltele in cosul de paine a lumii, a amenintat rezervele de apa potabila pentru mii de oameni si a declansat o catastrofa ecologica.

Ucraina da vina pentru prabusire pe Rusia, care a avut mijloacele, motivul si oportunitatea de a darama barajul. Rusia a dat vina pe Ucraina pentru prabusirea barajului printr-o varietate de acuzatii, desi chiar si Putin a recunoscut ca a asigurat acoperirea trupelor sale in retragere si a intrerupt contraofensiva Ucrainei din aceasta vara.

La evenimentul de luni de la pavilion, producatorul privat de energie ucrainean DTEK a semnat un memorandum de intelegere cu firma daneza Vestas pentru a-si extinde proiectul parcului eolian din Mykolaiv. Prima sa faza a fost construita pentru 200 de milioane de euro (217 milioane de dolari) in timpul razboiului, echipajele petrecand aproximativ o treime din timpul lor in adaposturi anti-bombe in timpul proiectului, a declarat Maxim Timchenko, CEO-ul DTEK.

„Ei lucreaza in armura (de corp) si vad rachete zburand deasupra capetelor lor”, a spus Timchenko. „De aceea suntem mandri de aceasta realizare. Si mai mult, ne ofera mai multa incredere sa construim a doua faza si sa finalizam acest proiect. Suntem pregatiti sa luptam.”

Noile fonduri de 450 de milioane de euro provin de la banci cu garantii guvernamentale si asigurari impotriva riscului de razboi, a spus Timchenko, laudand Danemarca pentru rolul sau in asigurarea finantarii proiectului.

Expansiunea retelei energetice vine in momentul in care Rusia inca ocupa cea mai mare centrala atomica din Europa din Ucraina, centrala nucleara Zaporizhzhia, iar luptele ii pun inca in pericol pe altii. In pericol, pe masura ce frigul se apune in aceasta iarna, este si puterea.

Rusia a distrus iarna trecuta aproximativ jumatate din infrastructura electrica a Ucrainei, tragand peste 1.200 de rachete si drone catre centrale electrice, inclusiv centrale electrice si linii electrice. Oamenii au fost fortati sa suporte ore fara electricitate si apa in cele mai reci luni in ceea ce oficialii ucraineni au descris drept „teroare energetica”.

Ucraina spune ca a reparat aceste daune in timpul verii, dar cel mai mare val de atacuri rusesti cu drone furnizate de Iran, luna trecuta, a reinnoit temeri ca reteaua sa va fi din nou atacata. Orasele din prima linie din estul si sudul Ucrainei raman deosebit de vulnerabile, desi apararea aeriana in jurul capitalei, Kiev si in alte zone s-a imbunatatit.

„Putin a facut din energie una dintre armele sale”, a spus Pyatt, un fost ambasador al SUA in Ucraina. „A facut asta cu dronele si atacurile cu rachete asupra infrastructurii energetice civile. A facut asta prin oprirea conductelor de gaz pentru a incerca sa slabeasca hotararea Europei de a sprijini ucrainenii.

„Asadar, am recunoscut inca din prima zi ca pentru Vladimir Putin, energia este o parte a strategiei sale de razboi la fel de mult ca si tancurile si rachetele sale.”