Săptămâna aceasta, Parlamentul European a votat cu o majoritate covârșitoare o serie de amendamente la directiva europeană referitoare la dimensiunile și greutatea vehiculelor rutiere care circulă pe șoselele Uniunii Europene, anunta Ramona Manescu, pe blogul personal.

“Noul design al camioanelor va însemna sfârșitul formei pătrățoase de azi și introducerea uneia mai rotunjită și aerodinamică ce va crește vizibilitatea pentru șofer și va reduce numărul deceselor din accidentele rutiere în care sunt implicați pietoni și bicicliști. Dacă numărul accidentelor mortale se reduce cu doar 10%, ca efect al acestei modificări legislative, aceasta va însemna că peste 400 de vieți vor fi salvate anual raportat la cei 4250 de oameni care mor annual, pe teritoriul Uniunii Europene, în accidente care implică camioane (conform unui studiu din 2011).

Forma mai aerodinamică aduce și avantajul unui consum mai mic de combustibil și emisii de CO2. Astfel, economiile la consumul de combustibil preconizate pot ajunge la 8 miliarde de litri, din cei 80 de miliarde de litri cît consumă anual camioanele pe teritoriul Uniunii, adică peste 11 miliarde de euro. De asemenea, schimbările legislative vor conduce la reducerea emisiilor de CO2, același transport fiind responsabil de 6% din emisiile de CO2 ale UE.

În același timp, europarlamentarii au respins propunerea de a permite accesul autotrenurilor de mari dimensiuni pe întreg teritoriul Uniunii, lăsând decizia la nivelul statelor membre. Acest lucru este de interes pentru România, având în vedere particulariltățile sistemului nostru rutier, unde majoritatea șoselelor trec prin localități și au lățimi mult sub cele din Statele Unite, de unde multe dintre aceste camioane își au originea.

Textul votat de Parlament aduce și îmbunătățirea transportului multimodal. Prin noile dimensiuni permise camioanelor, ce aduc un plus de 15 centimetri, acestea vor putea transporta și containerele 45 de picioare (13,72 m) ce devin din ce în ce mai populare în comerțul internațional, Europa folosind predominant până acum standardul de 44,6 picioare (13,6 m).

Următoarea etapă a procesului este cea de transfer în legislația internă de către statele membre a textului aprobat de către Parlamentul Uniunii Europene și nu văd decât avantaje pentru România în a face acest lucru cât mai repede.

Siim Kalas, Comisarul european pentru transport, a declarat cu ocazia votului în Parlamentul European că: “Sunt încântat de rezultatul votului care sprijină scopul Comisiei, de a face transportul rutier mai curat și mai sigur, permițând introducerea unui design inovativ pentru camioanele ecologice ale viitorului”.”

Distribuie:0030

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here