„Am trei prioritati pentru economia noastra: crestere, crestere si crestere”.

Conceptul a constituit piesa centrala a discursului lui Liz Truss la conferinta Partidului Conservator, iar noul prim-ministru britanic a mentionat cuvantul de mai multe ori.

„De prea mult timp, economia noastra nu a crescut atat de puternic pe cat ar fi trebuit”, a spus Truss. Ea a subliniat importanta cresterii economice pentru economia Regatului Unit, legand-o de nevoia de a reduce taxele – „punand un semn ca Marea Britanie este deschisa pentru afaceri” – sa reduca reglementarile, sa stimuleze investitiile si sa imbunatateasca serviciile publice.

Castigand „pe cei care incearca sa opreasca cresterea”, ea a promis ca „nu va permite coalitiei anti-crestere sa ne retina”.

Si ea a pictat Brexitul in termeni complet pozitivi, spunand ca guvernul „profita de noile libertati gasite in afara Uniunii Europene” si „foloseste la maximum oportunitatile uriase pe care le ofera Brexitul”.

Cu toate acestea, mai multe rapoarte spun ca un factor semnificativ care a avut un impact negativ asupra cresterii si economiei Marii Britanii – creand si o bariera in calea performantei viitoare – este Brexitul in sine.

Perioada post-2016: Dupa ce Marea Britanie a votat sa paraseasca UE

Unele sondaje au spus ca votul pentru Brexit la referendumul din iunie 2016 a avut un efect daunator asupra economiei britanice, chiar inainte ca Marea Britanie sa paraseasca efectiv UE si structurile sale economice.

„Votul pentru Brexit a avut efecte negative mari asupra economiei Marii Britanii intre 2016 si 2019, ducand la preturi mai mari de import si de consum, investitii mai scazute si o crestere mai lenta a salariilor reale si a PIB-ului”, au scris doi economisti de la London School of Economics (LSE) in o lucrare pentru think-tank UK in a Changing Europe , publicata in acest an.

Acest lucru s-a intamplat chiar daca in aceasta etapa „a existat putin sau deloc deturnare a comertului in afara UE”, se arata in raport.

Un alt raport al Centrului de Cercetare a Politicii Economice (CEPR) a ajuns la o concluzie similara. „Chiar inainte ca Brexitul sa aiba loc efectiv, socul referendumului din iunie 2016 a avut deja costuri economice substantiale”, a spus studiul sau in martie 2020, actualizandu-si analiza anterioara de trei ani inainte.

„Estimam ca deprecierea Brexit a crescut preturile de consum din Regatul Unit cu 2,9%. Aceasta reprezinta o crestere de 870 de lire sterline pe an a costului vietii pentru gospodaria medie din Regatul Unit”, au spus cei patru autori ai sai.

O evaluare din ianuarie 2022 a constatat ca cresterea Marii Britanii a fost in urma pe cea a omologilor europeni de top in anii de dupa votul Brexit, chiar daca a fost inaintea la inceputul lui 2015 si din nou la momentul referendumului din 2016.

„Pe baza cifrelor OCDE, PIB-ul Regatului Unit a crescut cu 14,3% intre T2 2016 si T3 2021. Aceasta este o rata de crestere mai mica decat patru dintre cele mai mari economii ale UE. In aceeasi perioada, Germania a avut cea mai mare rata de crestere indexata, de 32,2% , urmata de Spania (25,6%), Franta (23%) si Italia (16,3%)”, se arata in comunicat.

“In perioada post-referendum si pre-TCA, efectele economice ale Brexit-ului au inceput sa se materializeze. Produsele mai expuse incertitudinii relatiilor comerciale viitoare cu UE au cunoscut o crestere mai scazuta a comertului”, a spus un alt raport al cercetatorilor LSE pentru Marea Britanie intr-un Schimband Europa, publicat in aprilie 2022.

De asemenea, a concluzionat ca barierele comerciale crescute dintre Regatul Unit si UE au facut ca preturile alimentelor din Regatul Unit sa creasca cu sase procente intre sfarsitul anului 2019 si septembrie 2021, comparativ cu anii dinainte de decembrie 2019. 

Post-2021: Dupa ce Brexitul a intrat in vigoare

In acest an, economistii au inceput sa separe daunele economice cauzate de Brexit de cele provocate de pandemia de COVID.

In iunie , un raport de la Centrul pentru Reforme Europene (CER) a estimat ca in ultimul trimestru al anului 2021, PIB-ul (produsul intern brut) a fost cu 5,2% mai mic, investitiile cu 13,7% mai mici, iar comertul cu marfuri cu 13,6% mai mic decat ar fi fost daca Marea Britanie ar fi ramas in UE.

El a adaugat ca majorarile de taxe impuse de guvernul de atunci al lui Boris Johnson „nu ar fi fost necesare daca Regatul Unit ar fi ramas in UE (sau in piata unica si uniunea vamala)”.

Alte doua rapoarte arunca o umbra asupra dorintei lui Liz Truss de a face publicitate Marii Britanii drept „deschisa pentru afaceri”.

Biroul Regatului Unit pentru Responsabilitate Buget (OBR) a raportat in martie ca Regatul Unit „a ratat o mare parte din redresarea comertului global”, pe fondul redresarii din pandemie, mentionand ca Marea Britanie „pare sa fi devenit o economie cu comert mai putin intens. “. 

„The Big Brexit”  publicat in iunie a constatat ca o scadere a „deschiderii comerciale” britanice – masurata ca pondere din PIB – a aratat o scadere mult mai mare decat in ​​tarile cu profil comercial similar, cum ar fi ca Franta.

In mai , un raport al Institutului Peterson pentru Economie a constatat ca Brexitul „determina inflatia in Regatul Unit mai mare decat semenii sai europeni”, in ciuda faptului ca a suferit aceleasi socuri economice din cauza razboiului Rusiei impotriva Ucrainei si a cresterii preturilor la energie. Acesta a invinuit in special penuria de forta de munca rezultata din incetarea liberei circulatii a lucratorilor migranti din UE catre Regatul Unit, precum si noile bariere comerciale.

In septembrie, s-a raportat  ca numarul intreprinderilor din Regatul Unit care exporta in UE a scazut cu o treime in 2021 fata de 2020, din cauza birocratiei suplimentare cu care s-au confruntat la tranzactionarea cu blocul. Acesta a citat cifre de la departamentul de venituri si vama al Marii Britanii HMRC.

Un studiu anterior a constatat ca Brexitul a cauzat „perturbare majora” atat exporturilor, cat si importurilor UE-Marea Britanie, multe firme britanice oprind comertul cu UE.

Datele privind comertul UE cu Regatul Unit,  publicate in martie, afirma ca importurile de bunuri din Marea Britanie catre UE in 2021 au scazut cu aproape un sfert fata de 2019, in timp ce valoarea importurilor de servicii din Regatul Unit a scazut cu aproape 7% in aceeasi perioada.

Regatul Unit a parasit UE la sfarsitul lunii ianuarie 2020, iar noile reguli au intrat in vigoare cand o perioada de tranzitie a expirat la 31 decembrie acelui an. Iesirea sa din piata unica si uniunea vamala a UE si acordul comercial negociat de premierul de atunci Boris Johnson, au creat bariere semnificative in calea comertului cu blocul.

Atat pentru conservatori, cat si pentru laburisti, Brexitul este incheiat

Atat partidul de guvernamant al Marii Britanii, cat si principala opozitie sunt de acord ca nu se poate intoarce inapoi in privinta Brexit-ului. 

„Suntem partidul care a finalizat Brexitul”, a spus Liz Truss in discursul sau la conferinta de la Birmingham.

Intr-un discurs din iulie , liderul laburist Sir Keir Starmer a spus ca „nu ar putea fi mai de acord” cu cei care doresc ca Brexit-ul sa fie inversat – oferind in schimb un nou slogan „Make Brexit work”.

Exista imperative politice de inteles in spatele unor astfel de pozitii si ele ar putea explica de ce Brexitul apare adesea putin in dezbaterile despre situatia economica actuala a Regatului Unit.

Dar multi critici ai guvernului si a opozitiei deopotriva spun ca esecul de a face fata realitatii iesirii Marii Britanii din UE – si barierele create cu cel mai apropiat partener comercial al sau – inseamna ca complexitatile situatiei nu sunt intelese corect.