Seful Fondului Monetar International a subliniat argumentul pentru pretul carbonului la summitul climatic COP28, spunand ca industria petrolului si gazelor recunoaste „scrierea de pe zid”. Un sustinator de multa vreme al pretului carbonului, directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a spus ca aceasta abordare creeaza un stimulent pentru poluatori sa se decarboneze rapid.

Pretul carbonului stabileste costul pe care o companie trebuie sa-l plateasca pentru emisiile sale de incalzire a planetei si este considerata in general cea mai rentabila si flexibila modalitate de a reduce o astfel de poluare.

FMI si-a ridicat recent prognoza de pret mediu la 85 de dolari pe tona pana la sfarsitul deceniului, in crestere fata de previziunile anterioare de 75 de dolari. Subliniind amploarea provocarii, Georgieva a spus ca pretul mediu actual este de aproximativ 20 de dolari pe tona.

„Pentru cei care au adoptat un pret al carbonului, cum ii facem pe marii emitatori sa accepte ca trebuie sa acceleram decarbonizarea?” Georgieva i-a spus lui Dan Murphy de la CNBC la conferinta COP28.

“Ei bine, doua lucruri. Unu, fara un pret al carbonului, nu se va intampla suficient de repede. Asa ca, trebuie sa trecem la acel stimulent”, a spus ea.

„Doi, Mama Natura ne ajuta pentru ca tarile bogate si sarace se confrunta deja cu forta devastatoare a schimbarilor climatice”.

Vreau sa spun tuturor celor care doresc sa asculte ca pretul carbonului sa dovedit a functiona.

Comentariile ei vin in timp ce factorii de decizie politica si liderii de afaceri se intrunesc la Dubai pentru summitul ONU de doua saptamani, care este programat sa se incheie pe 12 decembrie.

Conferinta este o oportunitate esentiala de a accelera actiunile climatice, intr-un moment in care lumea este pe cale sa inregistreze cel mai tare an inregistrat si pe masura ce evenimentele meteorologice extreme isi fac taxe pe tot globul.

Pentru seful FMI, COP28 marcheaza o oportunitate importanta pentru tari de a reevalua politicile care stimuleaza utilizarea combustibililor fosili. Ea a subliniat ca subventiile guvernamentale pentru carbune, petrol si gaze au ajuns la 1,3 trilioane de dolari anul trecut.

“Acum trebuie sa tragem acest lucru treptat si sa inlocuim cu cealalta parte a stimulentului, care este preturile. Vreau sa spun tuturor celor care sunt dispusi sa asculte ca pretul carbonului [a fost] dovedit ca functioneaza”, a spus Georgieva, adaugand ca schemele existente – cum ar fi Sistemul de comercializare a certificatelor de emisii al UE – au inregistrat o reducere rapida a emisiilor.

“Doi, genereaza venituri. Aceeasi Uniunea Europeana a primit 175 de miliarde de euro (191 de miliarde de dolari) din [un] pret al carbonului”, a spus ea.

„Trei, poate fi corect. Este corect mai intai, pentru ca cu cat poluezi mai mult, cu atat platesti mai mult si cu cat poluezi mai putin, cu atat platesti mai putin. Dar, de asemenea, multe tari [pot] sa ia o parte din acesti bani si sa dea inapoi, in special persoanelor vulnerabile.”

Intrebata despre rolul industriei de petrol si gaze la COP28 si despre cum sa aducem Big Oil de partea pretului carbonului, Georgieva a spus: „Una dintre vestile bune care vine din cercetare este ca vom vedea varful petrolului si gazelor. in acest deceniu. Consumul va scadea apoi treptat”.

„Una dintre vestile grozave de la COP este angajamentul de a tripla sursele regenerabile de energie in urmatorii ani. Unde a venit puterea COP este prin mobilizarea vocilor oamenilor si asta se intampla deja. Nu ma pot gandi la nicio industrie care este dispusa. a fi dusmanul poporului”, a continuat ea.

“Cred ca petrolul si gazele sunt scrise pe perete. Vedem multe dintre tarile producatoare de petrol diversificandu-se destul de rapid si vedem, de asemenea, o investitie venita din banii generati din petrol in surse regenerabile [la] scara”.