Criza energetica din Europa continua sa afecteze consumatorii, deoarece pietele volatile de petrol si gaze raman sub presiunea conflictelor actuale si a unei economii globale slabe. In timp ce titeiul a produs unele fluctuatii de pret, preturile gazelor naturale au fost, in ultimul timp, cele care au absorbit cel mai mare impact ca urmare a conflictului din Orientul Mijlociu.

Preturile gazelor naturale au fost cu 15% mai mari in octombrie. La un moment dat, au crescut cu 40% pentru a atinge maximul de opt luni – si avand in vedere ca conflictul geopolitic are loc pe fundalul unei economii care incetineste, este imperativ sa ne intrebam care va fi directia in care pietele de gaze vor merge inainte, in special in Europa. ?

In cazul unui razboi total, dupa cum este estimat de Bloomberg Economics, putem vedea ca economia globala se indreapta intr-o recesiune eliminand 1 trilion de dolari si preturile petrolului atingand 150 de dolari. In mod firesc, acest lucru ar face ca si pietele de gaz sa creasca vertiginos. De fapt, chiar mai mult.

Cu toate acestea, urmatoarea analiza presupune ca razboiul fie este limitat, fie nu are loc o escaladare ulterioara. In plus, stocurile de gaze raman intacte.

Vremea de iarna ar putea modifica traiectoria pretului gazului

In primul rand, daca ne uitam la inventarele europene de gaze, acestea sunt pline in proportie de 96%. Stocurile europene sunt cu +172 terawatt-ora (TWh) peste media sezoniera de zece ani. Daca ne uitam la istorie, cea mai mare retragere a fost de -782 TWh, iar in conditiile in care nu se asteapta aparitia unei alte retrageri mari, perspectiva pentru Europa in ceea ce priveste disponibilitatea gazelor, ramane pozitiva.

Acest lucru se poate schimba intr-adevar in functie de vremea de iarna din Europa. Pe termen mai scurt, se asteapta ca Europa sa se bucure de temperaturi „mai calde decat media” pana in noiembrie. Datorita perioadei prelungite de El Nino care se desfasoara pana in februarie 2024, ar putea crea schimbari majore ale vremii.

Mai mult, exista sansa ca 2024 sa fie cel mai tare an inregistrat. Cu toate acestea, este dificil de masurat cu exactitate impactul El Nino asupra vremii europene, cu exceptia unui singur lucru: ca poate schimba clima in oricare dintre extreme.

Economia zonei euro ar putea incetini cererea de gaze naturale

Un alt motiv pentru care preturile gazelor ar putea sa nu ramana mult timp pe teritoriul optimist se datoreaza incetinirii economiei globale si, in special, a economiei zonei euro.

Recentul PMI pentru productie in zona euro al HCOB a iesit la 43 (un minim de trei luni). Indicele compozit al managerilor de achizitii (PMI) al S&P Global HCOB din zona euro, elaborat de S&P Global si recunoscut ca un indicator de incredere al bunastarii economice, a scazut la 46,5 in octombrie, de la 47,2 in septembrie, marcand cel mai scazut punct din noiembrie 2020. .

In Germania, cea mai mare economie din Europa, activitatea de afaceri s-a contractat pentru a patra luna la rand, atat sectorul de productie, cat si cel de servicii inregistrand o scadere conform ultimelor cifre PMI.

Franta, a doua cea mai mare economie a zonei euro, a raportat, de asemenea, o contractie a activitatii de afaceri pentru octombrie, desi cu o imbunatatire marginala fata de cel mai scazut nivel din septembrie din ultimii trei ani.

Peste Canal, Regatul Unit, care nu mai este membru al UE, a inregistrat o scadere a activitatii de afaceri in aceasta luna, starnind alarma cu privire la o potentiala recesiune inainte de viitoarea decizie a Bancii Angliei privind rata dobanzii.

Acest lucru poate fi coroborat si de faptul ca importurile de gaz natural lichefiat (GNL) din Europa au inregistrat o scadere semnificativa a cererii de gaze in diferite sectoare din Germania. In prima jumatate a anului, consumul de gaze industriale a scazut cu 54 TWh, fara a indica o crestere.

Consumul rezidential a scazut si el cu 37 TWh, iar consumul de gaz din sectorul energetic a scazut cu 4,4 TWh. In mod colectiv, aceasta reprezinta o scadere de 9,8 miliarde de metri cubi, marcand o scadere cu 13% a consumului de gaz al Germaniei pentru intregul an 2022 intr-o perioada de doar sase luni.

Perspectiva pretului gazului in Europa pentru restul anului 2023

Daca aceasta tendinta va continua, se estimeaza ca cea mai mare piata de gaze din Europa se va contracta cu peste un sfert pana la sfarsitul anului. O tendinta similara se observa la alti mari consumatori europeni de gaze, cum ar fi Italia, Tarile de Jos si Franta.

Fondurile speculative au vandut un echivalent a 125 de miliarde de metri cubi de futures pe gaze in ultima saptamana, iar la momentul redactarii acestui articol, preturile gazelor naturale au scazut cu inca 3% in urma unei incetiniri a cererii.

Cu toate acestea, mergand inainte, ne putem astepta la o usoara crestere a consumului, asa cum indica cresterea cu 1% din octombrie (prima crestere de la an la an de la inceputul razboiului Rusia-Ucraina). Ca atare, piata va ramane predispusa la socuri de aprovizionare, sau mai degraba la o amenintare perceputa a acesteia.

In plus, pietele europene de energie sunt pregatite sa experimenteze fluctuatii puternice in zilele urmatoare, deoarece incertitudinea geopolitica ii tine pe observatori, comercianti si analisti cu atentie.

Cu toate acestea, acesti indicatori sunt dovezi utile in stabilirea faptului ca, daca conflictul actual ramane limitat sau nu va suferi o escaladare ulterioara, atunci pietele de gaze vor urma o tendinta similara cu cea a pietelor petrolului, deoarece fondurile speculative si administratorii de bani continua sa fie nete. vanzatorii care vand echivalentul a 57 de milioane de barili in saptamana incheiata pe 7 noiembrie – este necesara o corectie.

Ce inseamna asta pentru oamenii din Europa?

Pentru consumatorul mediu si pentru gospodarie, acest lucru inseamna mai multa incertitudine. Pe masura ce pietele devin predispuse la fluctuatii si volatilitate, aceasta afecteaza bugetele consumatorilor pe masura ce planificarea iese din fereastra. 

Mai mult decat atat, daca preturile energiei continua sa ramana pe partea optimista, atunci inflatia, care in cele din urma pare sa scada, va deveni lipicioasa, impactand negativ puterea de cheltuieli care poate exercita ulterior presiune in scadere asupra sectorului de retail, care este deja in stare de stagnare. Conform Eurostat, s-a inregistrat o scadere de 2,9% a vanzarilor cu amanuntul de la an la an (YoY).

Acoperirea strategica si planificarea atenta sunt recomandabile pentru cei care detin si conduc afaceri. Va deveni accidentat inainte.