Contraofensiva Ucrainei, care a dus la recucerirea unor vaste zone de teritoriul ocupat de rusi, ar putea agrava problemele economice ale Rusiei, pe masura ce sanctiunile internationale continua sa-i ciocaneasca averea.

Armata Ucrainei a avut un succes uimitor in ultimele saptamani, recucerind teritoriul ocupat de rusi in nord-estul si sudul tarii. Acum, Kievul spera sa elibereze Lugansk in regiunea estica a Donbasului, o zona cheie in care se afla una dintre cele doua „republici” autoproclamate pro-ruse.

Holger Schmieding, economist-sef la Berenberg, a declarat ca recentele castiguri militare ucrainene ar putea afecta economia Rusiei.

„Chiar mai mult decat inainte, economia rusa pare sa coboare intr-o recesiune care se adanceste treptat”, a spus Schmieding intr-o nota saptamana trecuta. 

„Costurile tot mai mari ale unui razboi care nu merge bine pentru presedintele rus Vladimir Putin, costurile reprimarii disidentei interne si impactul lent, dar pernicios al sanctiunilor, probabil ca vor dobori economia rusa mai repede decat s-a prabusit Uniunea Sovietica in aproximativ 30 de ani in urma.”

El a subliniat ca principala moneda de negociere a Rusiei atunci cand vine vorba de sanctiunile internationale impuse de Occident – ​​influenta sa asupra pietei energetice, in special in Europa – scade si ea.

„Desi Putin a inchis conducta Nord Stream 1 pe 31 august, UE continua sa-si umple instalatiile de stocare a gazelor intr-un ritm putin mai lent, dar totusi satisfacator”, a mentionat el, adaugand ca chiar si Germania – care a fost expusa in mod deosebit livrarilor rusesti – ar putea chiar Apropiati-va de obiectivul sau de stocare de 95% inainte de iarna.

Probleme energetice

Deplasarea rapida a Europei de la energia rusa este deosebit de dureroasa pentru Kremlin: sectorul energetic reprezinta aproximativ o treime din PIB-ul Rusiei, jumatate din toate veniturile fiscale si 60% din exporturi.

Veniturile din energie au scazut la cel mai scazut nivel din peste un an in august, si asta inainte ca Moscova sa intrerupa fluxurile de gaze catre Europa, in speranta ca liderii europeni sa-i inarmeze puternic sa ridice sanctiunile. De atunci, Kremlinul a fost fortat sa vanda petrol in Asia cu reduceri considerabile.

Scaderea exporturilor de energie inseamna ca excedentul bugetar al tarii a fost puternic epuizat.

“Rusia stie ca nu mai are nicio parghie in razboiul sau energetic impotriva Europei. In doi sau trei ani, UE va scapa de dependenta sa de gazul rusesc”, a declarat directorul Global Forecasting al EIU, Agathe Demarais. 

Acesta este un motiv cheie pentru care Rusia a optat sa intrerupa acum fluxurile de gaze catre Europa, a sugerat ea, Kremlinul fiind constient de faptul ca aceasta amenintare ar putea avea mult mai putina greutate in cativa ani.

Scaderea PIB-ului

EIU proiecteaza o contractie a PIB-ului Rusiei de 6,2% anul acesta si 4,1% anul viitor, despre care Demarais a spus ca este „uriasa, atat dupa standardele istorice, cat si internationale”.

„Rusia nu a cunoscut o recesiune cand a fost plasata pentru prima data sub sanctiunile occidentale in 2014. Iranul, care a fost separat complet de la Swift in 2012 (ceva ce nu s-a intamplat inca Rusiei), a cunoscut o recesiune de doar aproximativ 4% in acel moment. an”, a spus ea.

Statisticile sunt rare cu privire la adevarata stare a economiei ruse, Kremlinul tinandu-si cartile relativ aproape de piept. Cu toate acestea, Bloomberg a raportat la inceputul acestei luni, citand un document intern, ca oficialii rusi se tem de o recesiune economica mult mai profunda si mai persistenta decat sugereaza afirmatiile lor publice.

Putin a sustinut in repetate randuri ca economia tarii sale face fata sanctiunilor occidentale, in timp ce prim-viceprim-ministrul Rusiei, Andrei Belousov, a declarat luna trecuta ca inflatia va ajunge in jur de 12-13% in 2022, cu mult sub cele mai sumbre proiectii oferite de economistii globali la inceputul anului. an.

PIB-ul Rusiei s-a contractat cu 4% in al doilea trimestru al anului, potrivit serviciului de statistica de stat Rosstat, iar Rusia si-a majorat previziunile economice la inceputul acestei luni, proiectand acum o contractie de 2,9% in 2022 si 0,9% in 2023, inainte de a reveni la 2,6% crestere in 2024.

Cu toate acestea, Demarais a sustinut ca toate datele vizibile „indica o prabusire a consumului intern, o inflatie cu doua cifre si o scadere a investitiilor”, retragerea a 1.000 de firme occidentale ar putea avea, de asemenea, implicatii pentru „ocuparea fortei de munca si accesul la inovare”.

„Totusi, impactul real al sanctiunilor asupra Rusiei se va simti mai ales pe termen lung. In special, sanctiunile vor restrange capacitatea Rusiei de a explora si dezvolta noi campuri energetice, in special in regiunea arctica”, a spus ea. 

“Din cauza sanctiunilor occidentale, finantarea dezvoltarii acestor domenii va deveni aproape imposibila. In plus, sanctiunile SUA vor face imposibil exportul tehnologiei necesare catre Rusia”.

Sanctiuni „aici pentru a ramane”

Presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus: “Am taiat trei sferturi din sectorul bancar al Rusiei de pe pietele internationale. Aproape o mie de companii internationale au parasit tara”.

“Productia de masini a scazut cu trei sferturi fata de anul trecut. Aeroflot lepada avioane pentru ca nu mai sunt piese de schimb. Armata rusa ia cipuri din masini de spalat vase si frigidere pentru a-si repara hardware-ul militar, pentru ca au ramas fara semiconductori. Industria Rusiei este in zdrenturi”.

Ea a adaugat ca Kremlinul a „pus economia Rusiei pe acea cale catre uitare” si a promis ca sanctiunile sunt „aici pentru a ramane”.

„Acesta este momentul sa dam dovada de hotarare, nu de liniste”, a spus von der Leyen.

In timp ce Kremlinul se straduieste sa consolideze legaturile de securitate, fiind evitat de Occident, un inalt oficial rus a declarat, intr-o vizita la Beijing, saptamana trecuta, ca Moscova considera aprofundarea legaturilor strategice cu China ca un scop politic cheie. Putin sa intalnit, de asemenea, cu presedintele chinez Xi Jinping in Uzbekistan saptamana trecuta, in timp ce cele doua tari au promovat o relatie „fara limite”.

Cu toate acestea, cativa comentatori au remarcat ca, pe masura ce puterea de negociere a Rusiei pe scena mondiala scade, China va detine majoritatea cartilor in timp ce cele doua superputeri incearca sa consolideze cooperarea in continuare.

„Pe termen lung, China va fi singura alternativa economica la care sa apeleze Rusia, dar si acest proces va fi dificil, deoarece China va ramane precauta sa devina prea dependenta de marfurile rusesti”, a adaugat Demarais de la EIU.