Rezerva Federala a lasat ratele dobanzilor neschimbate, deoarece continua sa urmareasca inflatia si sanatatea economiei. Banca centrala a votat in unanimitate pentru a lasa rata dobanzii primare in intervalul 5,25% pana la 5,50%. Ratele dobanzilor din SUA sunt cele mai mari din ultimii 23 de ani. Aceasta inseamna ca ratele dobanzilor la imprumuturi precum creditele ipotecare au crescut brusc, la fel si platile pentru obligatiunile de trezorerie si conturile purtatoare de dobanda.

Intr-o declaratie, Comitetul Federal pentru Piata Deschisa a Rezervei Federale a declarat ca economia continua sa creasca intr-un ritm puternic si piata muncii ramane, de asemenea, puternica, desi s-a slabit in ultimele luni. Acesta a adaugat ca inflatia ramane ridicata.

Fed se intruneste de opt ori pe an, iar acum a lasat ratele neschimbate pentru doua intalniri la rand. Acest lucru nu s-a intamplat din martie 2022, cand a inceput sa creasca ratele rapid.

Greg McBride, analist financiar sef al companiei de servicii financiare Bankrate, a declarat ca Fed nu trebuie sa-si majoreze rata de referinta, deoarece alte rate ale dobanzilor au continuat sa creasca.

„Cresterea ratelor dobanzilor pe termen lung din ultimele luni a avut acelasi efect dorit de inasprire monetara, facand efectiv o parte din munca murdara a Fed pentru ei”, a spus el intr-o declaratie pentru NBC News.

Fed a facut un punct similar in declaratia sa, mentionand ca conditiile financiare si de credit mai stricte ar reduce probabil cheltuielile gospodariilor si intreprinderilor.

De la ultima intalnire a Rezervei Federale din septembrie, noi date au aratat ca inflatia continua sa scada treptat. Inca nu este clar daca scade suficient de repede sau daca va continua sa scada si sa ajunga la nivelul anual de 2% pe care Fed spune ca vrea sa-l vada.

Proiectiile membrilor Comitetului Federal pentru Piata Deschisa, care ia decizii cu privire la cresterea sau scaderea ratelor dobanzilor, arata ca factorii de decizie cred ca va dura pana in 2025 sau 2026 pentru ca inflatia sa ajunga la acest nivel.

Rezerva Federala a crescut brusc ratele dobanzilor din martie 2022 pana in aceasta vara, incercand sa tina sub control inflatia. Inflatia atinsese maxime din ultimii 40 de ani la jumatatea anului 2022, atingand un varf de 9,1% anual. In schimb, aceasta rata a fost de 3,7% in septembrie.

Preturile pentru majoritatea articolelor nu au scazut in acea perioada, dar cresterile mai lente au fost o usurare pentru unii consumatori. Salariile au crescut mai repede decat inflatia in ultima vreme, ceea ce face ca oamenii sa isi permita mai usor bunuri si servicii.

Intr-un scenariu ideal, inflatia ar continua sa scada, chiar daca economia continua sa creasca la nesfarsit. Pietele ajung la concluzia ca acest lucru inseamna ca ratele dobanzilor vor ramane probabil ridicate pentru mult timp.

Cu toate acestea, ramane de vazut daca inflatia va continua sa scada asa cum doreste Fed sau daca banca centrala va trebui sa creasca in continuare ratele dobanzilor pentru a se asigura ca acest lucru se intampla. Pana acum, economia SUA a ramas in general puternica, chiar daca ratele dobanzilor au crescut. Piata muncii s-a racit oarecum, dar ramane si ea puternica.

Aceasta este o veste buna in majoritatea cazurilor, dar o crestere economica mai rapida poate contribui la o inflatie mai mare. Unii experti sunt ingrijorati ca inflatia ar putea exploda din nou si doresc ca Fed sa majoreze in continuare dobanzile pentru a preveni acest lucru.

Fed insasi isi pastreaza optiunile deschise. Presedintele Fed, Jerome Powell, a spus de mult timp ca va fi „dependent de date” si va lua decizii in functie de evolutia circumstantelor.

Potrivit instrumentului FedWatch al Grupului CME, care urmareste tranzactionarea cu contracte futures, investitorii cred ca exista aproximativ 1 din 4 sanse ca Fed sa majoreze ratele in decembrie, in timpul reuniunii finale a anului a Comitetului Federal pentru Piata Deschisa.