Ganditi-va la presedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, ca la un gimnast care sprinteaza pe covoras, se invarte in spirala, se intoarce, se rasuceste, apoi se rasuceste prin aer si incearca sa se asigure ca inca aterizeaza perfect pe picioare.

Aceasta este politica monetara in aceasta era a inflatiei rapide, a cresterii economice si a temerilor sporite cu privire la ceea ce ar putea merge prost. Powell este acea gimnasta, care sta pe versiunea economica a unui covor olimpic si trebuie sa se asigure ca totul merge bine.

Pentru ca daca lucrurile merg prost, ar putea merge foarte prost.

„Trebuie sa-si pastreze aterizarea”, a spus Joseph Brusuelas, economist-sef american la RSM. „Este capatul de jos al scarii economice care va suporta povara daca Fed nu va mentine corect aterizarea. Ei isi pierd locurile de munca. iar cheltuielile lor scad si trebuie sa recurga la economii si la 401(k) pentru a-si face rostul.”

Consumatorii sub presiunea de cresterea constanta a preturilor se scufunda deja in economii pentru a acoperi costurile.

Rata de economisire personala a fost de doar 3,5% in august, potrivit Biroului de Analiza Economica. Aceasta a fost cu putin peste o rata de 3% in iunie, care a fost cea mai scazuta din ultimii 14 ani, datand din primele zile ale crizei financiare.

Preturile pentru articolele de zi cu zi au crescut cu o crestere extraordinara. Ouale au crescut cu 40% fata de acum un an in august, untul si margarina au crescut cu aproape 30%, iar benzina, chiar si cu o scadere de 10,6% in luna, a fost inca cu peste 25% mai mare decat in ​​acelasi punct in 2021.

Consecintele pentru neaducerea sub control ar putea fi grave, asa cum ar putea fi daca Fed merge prea departe in incercarea sa de a recastiga stabilitatea preturilor pentru economia SUA.

Brusuelas a spus ca cel mai rau scenariu ar arata ca o rata a somajului de 5,5% si 3,5 milioane de locuri de munca pierdute, deoarece companiile trebuie sa concedieze lucratori pentru a face fata decelerarii economice si a cresterii costurilor care ar urma daca inflatia ar creste.

Riscul de esec

In starea actuala, economia se indreapta oricum catre o recesiune. Intrebarea este cat de rau poate ajunge.

„Nu este o chestiune de a intra sau nu in recesiune, ci de cand o vom avea si de gradul de intensitate al recesiunii”, a spus Brusuelas. „Parerea mea este ca suntem intr-o recesiune pana in al doilea trimestru al anului 2023”.

Fed nu poate continua sa creasca ratele pe masura ce economia slabeste. Trebuie sa se ridice pana cand ajunge la un echilibru in care incetineste suficient economia pentru a corecta nepotrivirile multiple intre cerere si oferta, dar nu atat de mult incat sa provoace dureri mai profunde si inutile. Potrivit celor mai recente perspective ale Fed, factorii de decizie se asteapta sa continue pana in 2023, cu rate de referinta la aproximativ 1,5 puncte procentuale fata de nivelul actual.

„Daca Fed exagereaza, veti avea o recesiune mult mai profunda, cu un somaj mai mare”, a spus Brusuelas.

Ca Fed merge prea departe si inabusa prea mult economia este principala teama a criticilor bancii centrale.

Ei spun ca exista semne tangibile ca cele 3 puncte procentuale de majorari ale ratelor dobanzilor de pana acum in 2022 si-au indeplinit obiectivul, iar Fed-ul se poate opri acum pentru a lasa inflatia sa se retraga si economia sa se redreseze, desi lent.

„Fed ar putea renunta astazi, iar inflatia va reveni la niveluri acceptabile in primavara viitoare”, a declarat James Paulsen, strateg sef de investitii. „Cred ca razboiul impotriva inflatiei a fost castigat. Pur si simplu nu stim asta”.

Paulsen se uita la lucruri precum scaderea preturilor la marfuri, masini second hand si bunuri importate. El a mai spus ca preturile la articolele legate de tehnologie sunt in scadere, in timp ce stocurile de vanzare cu amanuntul cresc.

Pe piata muncii, el a spus ca soldul cresterii salariilor din acest an provine din partea ofertei a economiei pe care Fed vrea sa o stimuleze, mai degraba decat din partea cererii care a alimentat explozia inflatiei.

„Daca vor, pot provoca o recesiune inutila”, a spus Paulsen. „Doar ca nu stiu de ce vor sa faca asta”.

Paulsen nu este singur in criticile sale. Exista apeluri raspandite in jurul Wall Street pentru ca banca centrala sa reduca inasprirea politicii sale si sa urmareasca cum progreseaza economia de aici.

Christopher Harvey, a declarat ca mesajul Fed, in special din partea presedintelui Jerome Powell, ca este dispusa sa provoace „oarecare durere” economiei, este interpretat ca banca centrala dispusa sa continue „pana cand se sparge ceva”.

„Ceea ce este ingrijorator este diminuarea aparenta a semnalelor pietei de capital, pe masura ce Fed se indreapta spre tinta de inflatie de 2%”, a spus Harvey intr-o nota a clientului. „Prin urmare, aceste semnale vor trebui sa devina mai puternice (adica si mai mici actiuni si spread-uri mai largi) inainte ca Fed sa reactioneze. Acest lucru implica, de asemenea, ca recesiunea va fi probabil mai lunga/mai severa decat indica bazele actuale si riscul de piata”.

Costurile umane

Nu mai putin de o autoritate decat Natiunile Unite a emis luni un raport al agentiei in care Conferinta ONU pentru Comert si Dezvoltare a avertizat cu privire la ramificatiile pe care le-ar putea avea cresterea ratelor la nivel global.

“Cursul actual de actiune raneste oamenii vulnerabili de pretutindeni, in special in tarile in curs de dezvoltare. Trebuie sa schimbam cursul”, a declarat secretarul general al UNCTAD, Rebeca Grynspan, intr-o conferinta de presa.

Cu toate acestea, datele sugereaza ca Fed mai are de lucru.

Viitorul raport al indicelui preturilor de consum este de asteptat sa arate ca costul vietii a continuat sa creasca in septembrie. Monitorul Nowcast al Fedului Cleveland al articolelor din cosul larg de bunuri si servicii pe care Biroul de Statistica a Muncii il foloseste pentru a calcula IPC arata un alt castig de 0,5%, excluzand alimente si energie, bun pentru un ritm de 6,6% anual. Inclusiv alimente si energie, IPC-ul general se preconizeaza sa creasca cu 0,3% si, respectiv, 8,2%.

In timp ce criticii sustin ca aceste tipuri de date sunt retrospective, Fed se confrunta cu o problema suplimentara de optica dupa ce a minimizat inflatia atunci cand a inceput sa creasca semnificativ cu mai mult de un an in urma si a intarziat sa actioneze.

Acest lucru impinge din nou povara factorilor de decizie sa continue sa inaspreasca pentru a evita un scenariu precum anii 1970 si inceputul anilor ’80, cand presedintele de atunci Paul Volcker a fost nevoit sa traga economia intr-o recesiune grea pentru a opri inflatia o data pentru totdeauna.

„Acesta nu este anii ’70, din toate motivele”, a spus Steve Blitz, economist-sef la TS Lombard. „Dar as sustine ca sunt inca prea optimisti cu privire la faptul ca rata inflatiei va decelera de la sine”.

La randul lor, oficialii Fed s-au mentinut la linia companiei ca sunt dispusi sa faca orice este necesar pentru a opri cresterea preturilor.

Presedintele Fed din San Francisco, Mary Daly, a vorbit cu insistenta despre consecintele umane ale inflatiei, spunand unei audiente marti ca a auzit despre asta de la alegatorii sai.

„In acest moment, durerea pe care o aud, suferinta prin care oamenii imi spun prin ce trec, sunt de partea inflatiei”, a spus ea in timpul unei discutii la Consiliul pentru Relatii Externe. „Sunt ingrijorati de viata lor de zi cu zi”.

Abordand in mod specific problema salariilor, Daly a spus ca o persoana i-a spus: „Alerg repede si raman in urma in fiecare zi. Muncesc cat de mult pot si raman mai in urma”.