Marea Britanie se confrunta cu „un risc semnificativ” de lipsa de gaze in aceasta iarna, potrivit autoritatii de reglementare a industriei, care ar putea afecta furnizarea de energie electrica.

Ofgem a spus ca, din cauza razboiului Rusiei cu Ucraina, exista posibilitatea ca Regatul Unit sa intre intr-o „urgenta a furnizarii de gaze”.

Acest lucru ar duce la intreruperea aprovizionarii la centralele electrice care utilizeaza gaz pentru a genera electricitatea tarii.

Centralele pe gaz genereaza intre 40% si 60% din energia electrica a Regatului Unit.

Firmele risca sa ramana fara bani din cauza taxelor uriase pe care le platesc daca nu pot furniza energie electrica.

Ofgem a spus: „Din cauza razboiului din Ucraina si a penuriei de gaze in Europa, exista un risc semnificativ ca penuria de gaze sa se produca in timpul iernii 2022-2023 in Marea Britanie. Ca urmare, exista posibilitatea ca Marea Britanie sa intre in o urgenta in alimentarea cu gaz”.

Daca se va intampla acest lucru, s-ar intrerupe aprovizionarea catre „cei mai mari utilizatori de gaze”, care ar putea fi „mare centrale electrice pe gaz care produc energie electrica catre Sistemul National de Transport al Energiei Electrice”.

Nu este clar daca acest lucru ar putea duce la intreruperi de curent sau daca casele si intreprinderile se vor confrunta cu rationalizarea energiei in aceasta iarna.

In timpul campaniei pentru conducerea Partidului Conservator, premierul Liz Truss a exclus rationalizarea.

Intrebat despre riscul de pene de curent in aceasta iarna, Ofgem a declarat: „Este probabil ca aceasta iarna va fi mai dificila decat cele anterioare, din cauza intreruperii aprovizionarii cu gaze catre Europa de catre Rusia”.

Dar a spus: „Marea Britanie este intr-o pozitie buna, cu putine importuri directe de gaze din Rusia

„Cu toate acestea, trebuie sa fim pregatiti pentru toate scenariile din aceasta iarna. Drept urmare, Ofgem pune in aplicare masuri de urgenta sensibile cu National Grid, precum si cu guvernul, pentru a se asigura ca sistemul energetic din Regatul Unit este pe deplin pregatit pentru aceasta iarna”.

Ofgem a scris o scrisoare ca raspuns la SSE, care opereaza patru centrale electrice pe gaz in Marea Britanie care produc energie electrica.

SSE este ingrijorata de faptul ca operatorii centralelor electrice pe gaz se confrunta cu costuri de milioane de lire sterline daca nu reusesc sa-si indeplineasca promisiunile de a furniza energie electrica „cauzata de evenimente in afara controlului lor”.

O centrala electrica va arde gaz pentru a crea caldura care alimenteaza o turbina. Acest lucru creeaza energie electrica care este transmisa in sus si in jos prin Sistemul National de Transport al Electricitatii din Regatul Unit prin stalpi sau cabluri subterane.

In cazul in care aprovizionarile cu energie electrica sunt intrerupte din cauza aprovizionarii cu gaze limitate, generatorii ar trebui sa plateasca ceea ce sunt cunoscute sub denumirea de „taxe de dezechilibru”.

Acestea acopera costul retelei nationale de a gasi energie electrica din alta parte pentru a satisface cererea.

Ofgem a spus ca acest lucru „ar putea duce la o potentiala insolventa a generatoarelor pe gaz daca apare o urgenta in furnizarea de gaz”.

SSE a spus ca o centrala electrica de dimensiuni medii ar putea suporta taxe de aproximativ 276 de milioane de lire sterline pe zi daca nu poate genera electricitate.

In scrisoarea sa, Ofgem a spus ca va analiza problema taxelor ca o chestiune de urgenta, deoarece va avea „un impact semnificativ asupra sigurantei si securitatii sistemului electric”.

SSE a spus ca, ridicand problema cu Ofgem, „ar proteja securitatea aprovizionarii, asigurandu-se ca centralele electrice pe gaz sunt capabile sa ofere o generare flexibila vitala in perioade dificile”.

Un purtator de cuvant a spus: „Exista un acord larg in industrie cu privire la necesitatea de a examina aceasta problema, decizia fiind in cele din urma una pentru Ofgem”.

RWE, care genereaza si energie electrica in Marea Britanie prin energie pe gaz, a declarat ca impartaseste si si-a exprimat aceleasi ingrijorari.

„Din cauza unor circumstante independente de controlul nostru, statia ar fi sanctionata puternic pentru ca nu isi indeplineste obligatiile de generare”.

David Cox, un analist independent de energie, a declarat ca Marea Britanie se indrepta in aceasta iarna intr-o „situatie foarte periculoasa”.

„Problema este ca obtinem aproximativ 40% din electricitatea noastra de la centralele pe gaz din Marea Britanie”, a spus el.

Dl Cox a remarcat ca Regatul Unit se va confrunta cu provocari la importul de gaze din locurile de stocare din Europa in aceasta iarna, tarile europene confruntandu-se cu propria lor criza aprovizionarii din cauza razboiului Rusiei din Ucraina.

Un purtator de cuvant al Departamentului pentru Afaceri, Energie si Strategie Industriala a declarat ca Regatul Unit „are un sistem energetic sigur si divers, iar guvernul este increzator ca masurile pe care le intreprinde vor proteja securitatea aprovizionarii cu energie electrica si gaz”.

„Pentru a consolida aceasta pozitie in continuare, lucram indeaproape cu autoritatile de reglementare si cu partenerii nostri internationali pentru a ne asigura ca nevoile energetice ale gospodariilor si intreprinderilor din Marea Britanie sunt satisfacute in aceasta iarna”.

De la invazia sa initiala a Ucrainei, Kremlinul a redus livrarile de energie catre Europa, in timp ce multe tari s-au angajat sa-si schimbe dependenta de petrol si gaze departe de Rusia.

In timp ce Regatul Unit nu se bazeaza pe Rusia pentru petrol si gaze, orice intrerupere are un impact larg asupra aprovizionarilor internationale.

Cel mai recent, au fost descoperite scurgeri la cele doua gazoducte principale ale Rusiei catre Germania, Nord Stream 1 si Nord Stream 2. Desi niciuna nu era operationala, UE, SUA si NATO au sugerat ca daunele au fost intentionate. Rusia a negat orice implicare.