Coreea de Sud a lansat primul sau satelit militar spion, la putin peste o saptamana dupa ce Coreea de Nord a sustinut ca isi pune pe orbita propriul satelit spion pentru prima data, pe masura ce tensiunile intre rivali cresc. Lansat de la baza fortelor spatiale Vandenberg din California folosind racheta Falcon 9 de la SpaceX, a fost primul dintre cei cinci sateliti spion pe care Coreea de Sud intentioneaza sa-i trimita in spatiu pana in 2025, in baza unui contract cu SpaceX. Evenimentul a fost programat la inceputul saptamanii, dar a fost amanat din cauza conditiilor meteo.

Coreea de Sud nu avea sateliti de recunoastere militare proprii in spatiu si a recurs partial la satelitii spion ai Statelor Unite pentru a monitoriza miscarile Coreei de Nord.

Ministerul Apararii din Coreea de Sud a descris lansarea ca fiind un succes, spunand ca satelitul avea o comunicare cu o statie terestra de peste mari.

Un comunicat al ministerului spune ca lansarea a permis armatei sud-coreene sa achizitioneze un sistem independent de supraveghere spatiala. Acesta a spus ca satelitul va contribui, de asemenea, la consolidarea capacitatii militare de lovire preventiva cu rachete, o parte cheie a asa-numitului sau sistem cu trei axe, care include aparare antiracheta si capacitati masive de represalii.

Dupa doua esecuri de lansare la inceputul acestui an, Coreea de Nord a declarat ca si-a plasat cu succes satelitul spion Malligyong-1 pe orbita saptamana trecuta. Coreea de Nord a declarat de atunci ca satelitul sau a transmis imagini cu vederi spatiale ale site-urilor cheie din SUA si Coreea de Sud, inclusiv Casa Alba si Pentagonul. Dar inca nu a lansat niciuna dintre acele fotografii din satelit.

Oficialii americani si sud-coreeni au confirmat ca satelitul nord-coreean a intrat pe orbita, dar multi experti din afara se intreaba daca poate trimite imagini de inalta rezolutie utile din punct de vedere militar.

Lansarea satelitului nord-coreean a starnit condamnari imediate, puternice din partea SUA, Coreea de Sud si altii. Mai multe rezolutii ale Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite interzic orice lansare de sateliti de catre Coreea de Nord, considerandu-le drept acoperiri pentru testarea tehnologiei sale de rachete cu raza lunga.

Coreea de Nord a raspuns furioasa, spunand ca are drepturi suverane de a lansa sateliti spion pentru a face fata a ceea ce numeste cresterea ostilitatilor SUA. A spus ca va lansa si altele suplimentare.

Sambata, Ministerul Apararii din Coreea de Nord a amenintat ca va lua masuri nespecificate pentru a elimina sau submina capacitatile satelitilor spion americani, in semn de protest fata de ceea ce a numit comentariile „gunoaie” ale unui oficial nespecificat al Comandamentului Spatial al SUA care a sugerat un atac asupra satelitului nord-coreean. . Ministerul nord-coreean a declarat ca va considera o astfel de actiune o declaratie de razboi.

Declaratia Nordului a urmat remarcilor lui Sheryll Klinkel, un ofiter de afaceri publice pentru Fortele Spatiale SUA, care au fost transportate in Radio Free Asia, un serviciu de stiri finantat de guvernul SUA, la inceputul saptamanii.

Intrebat daca Statele Unite au capacitatea de a bloca operarea satelitului spion al Coreei de Nord, raportul RFA l-a citat pe Klinkel spunand ca „Operatiunile spatiale ale fortelor comune ar putea refuza capacitatile si serviciile spatiale si contraspatiale ale unui adversar folosind o varietate de mijloace reversibile si ireversibile, reducerea eficacitatii si letalitatii fortelor adverse in toate domeniile.”

Lansarea satelitului Coreei de Nord a aprins animozitatile dintre cele doua Corei, rivalii luand masuri pentru a incalca un acord militar anterior menit sa atenueze tensiunile militare din prima linie.

Satelitii spion se numara printre sistemele de arme de inalta tehnologie pe care Kim Jong Un a promis public sa le introduca. Din 2022, Coreea de Nord a efectuat aproximativ 100 de teste cu rachete balistice – parte a eforturilor de modernizare a arsenalului sau de arme care vizeaza Coreea de Sud si Statele Unite. Coreea de Sud si Statele Unite si-au extins exercitiile militare.

Agentia de spionaj a Coreei de Sud le-a spus parlamentarilor saptamana trecuta ca asistenta tehnologica a Rusiei a permis Coreei de Nord sa isi plaseze satelitul spion pe orbita. Coreea de Sud, SUA si Japonia au acuzat Coreea de Nord ca cauta tehnologii rusesti de inalta tehnologie necesare pentru a-si imbunatati programele militare in schimbul furnizarii de arme conventionale pentru a sprijini razboiul Rusiei in Ucraina. Atat Rusia, cat si Coreea de Nord au negat acuzatia.