Prognozele de consens, dupa ce s-au dovedit mult prea sumbre pentru 2023, s-au indreptat prea departe in directia opusa. In perioada premergatoare anului 2023, perspectivele pentru economia globala pareau sumbre. Analistii au prezis ca invazia Ucrainei de catre Rusia si cresterea ulterioara a preturilor la energie vor declansa o scadere economica semnificativa in Europa. IAr specialistii au prezis ca exista o probabilitate de 100% ca Statele Unite sa sufere o recesiune. Putini credeau ca majoritatea economiilor in curs de dezvoltare ar putea rezista combinatiei dintre cresterea preturilor la energie, cresterea ratelor dobanzilor si o scadere in tarile dezvoltate.

Daca prognozatorii ar fi anticipat razboiul dintre Israel si Hamas si potentialul sau de escaladare regionala, intensificarea razboiului Rusia-Ucraina si turbulentele politice din unele tari occidentale, pesimismul lor ar fi fost si mai pronuntat. Mai mult decat atat, volatilitatea extraordinara de pe piata de trezorerie a SUA, un reper cheie pentru numeroase piete interne si internationale, ar fi alimentat temerile legate de o recesiune globala care se profileaza, la fel ca si falimentele bancilor din SUA.

Dar, in timp ce schimbarile politice, geopolitice si de piata neprevazute de anul trecut ar fi trebuit sa diminueze si mai mult perspectivele de crestere a lumii, economia globala a surprins pozitiv. Marea majoritate a economiilor dezvoltate au sfidat asteptarile, evitand cu succes contractia economica. Tarile in curs de dezvoltare in ansamblu au evitat dificultatile financiare. Chiar si China, in ciuda cresterii sale dezamagitoare, a aratat rezistenta economiei sale pe masura ce anul se apropia de sfarsit.

Tendintele incurajatoare i-au determinat pe analisti sa adopte o perspectiva optimista.

Aceste tendinte incurajatoare i-au determinat pe analisti sa adopte o perspectiva optimista pentru 2024. In loc de o recesiune, prognoza consensului acum este ca economia SUA se indreapta catre o „aterizare slaba”, dezinflatia deschizand calea pentru reducerea ratelor dobanzilor. Europa, dupa ce si-a consolidat rezervele de energie si si-a restructurat lanturile de aprovizionare, se estimeaza ca va evita si o recesiune, desi economia Germaniei ar putea continua sa ramana in urma. In China, un pachet major de stimulente va stimula cresterea PIB-ului. Iar combinatia dintre ratele dobanzilor mai scazute si scaderea preturilor la energie este de asteptat sa protejeze majoritatea tarilor in curs de dezvoltare de dislocari economice si financiare.

Dupa ce am fost mai optimist decat previziunile consensuale pentru 2023, mi-ar placea sa sustin previziunile optimiste pentru anul care vine. La urma urmei, economia globala cu greu isi poate permite esecuri suplimentare. In ciuda dorintei mele de a fi optimist, insa, imi fac griji ca previziunile de consens, dupa ce s-au dovedit mult prea sumbre pentru 2023, s-au indreptat prea departe in directia opusa pentru 2024.

Prea multi factori de decizie politica par mai concentrati pe revigorarea motoarelor de crestere ineficiente decat pe abordarea amenintarilor pe termen lung.

Principalul motiv de ingrijorare este ca dinamica cresterii globale slabeste, pe masura ce tensiunile geopolitice si politice interne accentuate agraveaza evolutiile economice si financiare nefericite. Prea multi factori de decizie politica par mai concentrati pe revigorarea motoarelor de crestere ineficiente decat pe abordarea amenintarilor pe termen lung, cum ar fi criza climatica si pe trecerea catre modele mai durabile, orientate spre viitor. Acest lucru este evident in China, Europa si multe tari in curs de dezvoltare, unde guvernele nu au reusit sa puna in aplicare reformele structurale necesare pentru a creste productivitatea si potentialul de crestere.

Desi SUA se afla intr-o pozitie relativ mai buna datorita facturilor economice majore adoptate de administratia presedintelui Joe Biden, scaderea economiilor gospodariilor si a datoriilor mai mari arunca o umbra asupra perspectivelor sale de crestere pentru anul viitor.

Economia globala se confrunta inca cu efectele costurilor de imprumut semnificativ crescute. Intr-un mediu in care se estimeaza ca ratele dobanzilor vor ramane ridicate pentru o perioada prelungita, refinantarea anumitor contracte de datorii – in special in sectorul imobiliar comercial – devine din ce in ce mai dificila. Trecerea de la un deceniu de rate ale dobanzilor artificial scazute si infuzii generoase de lichiditate de catre bancile centrale este un proces gradual care ar putea fi dureros pentru unii, mai ales ca ne apropiem de „zidul scadentelor” cu care se confrunta sectorul corporativ in 2025.

Aceste incertitudini ameninta sa destabilizeze o piata care se confrunta deja cu o volatilitate neobisnuit de mare in centrul ei. In absenta unor ancore economice, politice si tehnice solide, randamentele trezoreriei americane au ramas extrem de suparatoare. Cu cat aceasta instabilitate persista mai mult, cu atat este mai mare probabilitatea ca riscurile de rata a dobanzii sa declanseze sperieturi privind creditul, capitalul propriu si lichiditatea.

Alegerile cheie din 2024 in tari polarizate, cum ar fi SUA, ar putea reprezenta obstacole suplimentare in calea actiunii globale la timp.

Schimbarile geopolitice si politice interne ar putea, de asemenea, exacerba vulnerabilitatile economice, financiare si ale pietei, deoarece bilantul uman enorm si oribil al conflictelor in curs, in special in Gaza, creste riscul de escaladare si submineaza stabilitatea globala. Mai mult, pozitia adoptata de SUA fata de conflictul din Orientul Mijlociu risca sa grabeasca fragmentarea ordinii economice internationale si sa diminueze si mai mult statutul si influenta globala a Americii.

Acest lucru, impreuna cu increderea tot mai mare a „statelor oscilante” de putere mijlocie din lume, ar putea impiedica coordonarea politicilor internationale, care este cruciala pentru abordarea provocarilor globale precum schimbarile climatice, cresterea insuficienta, datoria excesiva, cresterea inegalitatii, vulnerabilitatile lantului de aprovizionare si necesitatea de-riscarii anumitor relatii economice fara a provoca o decuplare dureroasa. Alegerile cheie din 2024 in tari polarizate, cum ar fi SUA, ar putea reprezenta obstacole suplimentare in calea actiunii globale la timp.

In ciuda unui peisaj politic si geopolitic mai provocator decat se asteptau cei mai multi, economia globala a depasit asteptarile in 2023. Dar, desi este tentant sa extrapolam din aceasta experienta si sa prognozam o performanta puternica in 2024, astfel de previziuni trebuie abordate cu o doza sanatoasa de prudenta. Prognozele de consens pot rata din nou marcajul, iar consecintele ar putea fi mai grave de data aceasta.