În 4 mai 2015, specialistul în drept sportiv Josep Vandellos publica un articol pe stiridesport.ro în care formula următoarea întrebare: „Sunt jucătorii de fotbal juniori obligaţi să semneze un contract cu cluburile formatoare”?

Răspunsul era şi atunci un NU categoric, iar acum acesta a fost confirmat şi de către maxima instanţă a justiţiei sportive, deja celebrul TAS de la Lausanne (Elveţia) care a punctat foarte clar, astăzi, – în dosarul  CAS 2015/A/3957 FC Sportul Studențesc v FC Petrolul SA și Mareș George Alexandru* – că articolul 14 din Regulamentul privind Statutul și Transferul Jucătorilor de fotbal al FRF (care îi obligă jucătorii de fotbal juniori să semneze un contract de profesionist cu clubul unde sunt legitimaţi) este incompatibil cu dispoziţiile dreptului european la libera circulaţie a muncitorilor în teritoriul UE şi că trebuie modificat!

“… the above cited provision of the Romanian Code could be considered în a direct opposition with the provisions of the European Law which undoubtedly are applicable to the rules governing the sporting associations.” 

“Considering the ECJ jurisprudence (C-415/93 Union Royale Belge des Sociétés de Football Association ASBL v. Jean-Marc Bosman 1995 I-04921) requires that such provisions to be revised and put în compliance with the applicable principles of the TFUE. (…)

„Decizia TAS ne obligă, din fericire, să facem o călătorie în timp, direct din anul 1990 în 2015. Mesajul pentru FRF este clar și nu trebuie comentat mai mult: Modificați regulamentul și aduceţi-l în legalitate!

Juniorii nu sunt obligaţi să semneze un contract cu cluburile formatoare!”, a spus pentru stiridesport.ro avocatul specialist în drept sportiv Josep F. Vandellos.

Cazul care poate schimba fotbalul din România

Speţa care ar putea declanşa un „caz Bosman” autohton este simplă. Fostul junior al Sportului Studenţesc, George Mareş, a semnat în 2014 un contract Petrolul Ploieşti, când avea 18 ani, deşi Sportul a încercat să-l oblige să rămână, în baza articolului 14.

Clubul bucureştean s-a adresat comisiilor FRF şi apoi la TAS, dar a pierdut. Deşi motivul pentru care contestaţia Sportului a fost respinsă este altul, acest caz a provocat o reacţie fermă, fără echivoc, a Tribunanului de la Lausanne faţă de caracterul nelegitim al articolului 14, care obligă juniorii să semneze cu cluburile formatoare

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here