Prim-ministrul Liz Truss s-a prezentat miercuri drept o figura insurgenta, spunand unui Partid Conservator divizat ca este hotarata sa provoace decenii de ortodoxie economica pentru a reaprinde cresterea Marii Britanii si avertizand ca „ori de cate ori exista o schimbare, exista o intrerupere. ”

Cel putin in acest ultim punct, nu a existat niciun dezacord.

Intr-o prima luna haotica de mandat, reducerile de taxe ale doamnei Truss au zdruncinat pietele financiare, au dus lira sterlina intr-un strop, au determinat inversarea uneia dintre propunerile ei cheie, au semanat confuzie cu privire la calendarul planului fiscal al guvernului si au declansat o runda. de jigniri intre ministrii cabinetului si parlamentarii conservatori de rang inalt care au parasit conferinta anuala a partidului intr-o dezordine aprinsa.

Discursul dnei Truss la conferinta a fost o sansa de a calma apele si de a-si recapata picioarele. Ea a primit un impuls neasteptat de la o alta banda de perturbatori, protestatarii de la Greenpeace, care a zguduit-o. Asta a adunat publicul in jurul primului ministru, in timp ce grupul a fost scos afara din sala in mijlocul batjocoriilor si aplauzelor.

Dar doamna Truss a dat putine semne de moderare a agendei de oferta care a declansat toate turbulentele atunci cand cancelarul ei al Ministerului Finantelor, Kwasi Kwarteng, a anuntat pentru prima data 43 de miliarde de lire sterline – aproximativ 49 de miliarde de dolari – de reduceri de taxe luna trecuta. Nici nu s-a oprit mult timp asupra inversarii dezordonate de luni a planului de eliminare a cotei maxime de impozit pe venit pentru cei cu venituri mari, ceea ce a ridicat semne de intrebare cu privire la autoritatea si competenta ei.

„Nu putem avea mai multa derive si intarziere in acest moment vital”, a spus doamna Truss, descriind o tara, condusa de conservatori in ultimii 12 ani, despre care a spus ca a fost afectata de „un impozit ridicat, cu o crestere scazuta. ciclu”, si preocupat de dezbateri asupra modului de redistribuire a veniturilor, mai degraba decat a modului de a crea bogatie.

„Nu toata lumea va fi in favoarea schimbarii”, a spus doamna Truss. „Dar toata lumea va beneficia de rezultat: o economie in crestere si un viitor mai bun.”

Prim-ministrul a intrat in auditoriul din Birmingham sub aplauzele respectabile din partea credinciosilor partidului si ritmul ritmic din „Moving On Up” . Nivelul de energie a crescut si mai mult dupa intreruperea protestatarilor la inceputul discursului ei de 30 de minute. Purtand un banner pe care scria: „Cine a votat pentru asta?” se opuneau planului guvernului de a aproba fracking-ul hidraulic in Marea Britanie.

Nu numai ca a esuat-o pe doamna Truss, dar i-a oferit si un punct de discutie. Protestatarii, a glumit ea, faceau parte din „coalitia anti-crestere”, o colectie de activisti, experti de think tank si politicieni de opozitie a Partidului Laburist, despre care ea sustinea ca au sugrumat cresterea Marii Britanii. Acesti membri au sarit in tac pentru a intra in sala, a spus ea, adaugand: „Vom ajunge la ei putin mai tarziu”.

In primul rand, totusi, doamna Truss a incercat sa lase haosul saptamanii trecute in urma. Ea a oferit o scurta demonstratie de regret pentru inversarea cotei maxime de impozitare, spunand: „Am inteles si am ascultat”. Si ea a insistat ca ea si domnul Kwarteng, cancelarul, erau acum „in pas de blocare”, incercand sa atenueze rapoartele potrivit carora cei doi s-au despartit in privinta masurii.

„Vom pastra stapanirea de fier asupra finantelor natiunii”, a insistat doamna Truss, incercand sa contracareze temerile pietei ca reducerile ei de impozite vor necesita noi imprumuturi uriase din partea guvernului. Dar imediat dupa ce a promis ca va da dovada de disciplina fiscala, ea a abordat nevoia de a reduce taxele. Lira sterlina a scazut fata de dolar cand ea a inceput sa vorbeasca, recuperandu-se usor pentru a se tranzactiona la 1,135 dolari pana cand a parasit scena.

Doamna Truss, care a fost ministru de cabinet timp de opt ani inainte de a deveni prim-ministru printr-un concurs intern al Partidului Conservator luna trecuta, a castigat aplauze cu multumiri de incredere, cum ar fi un juramant de a sterge legile Uniunii Europene inca din cartile britanice. Ea a povestit povesti familiare despre copilaria ei, cum ar fi educatia ei intr-o scoala de stat din orasul industrial Leeds, unde Consiliul Local, a spus ea, era mai preocupat sa fie corect din punct de vedere politic decat sa ridice standardele.

Acest lucru i-a permis sa-si expuna convingerile libertare, atacand oponentii a caror agenda, a spus ea, a fost „intotdeauna mai multe taxe, mai multe reglementari si mai multa amestec”, o abordare pe care a respins-o drept „gresita, gresita, gresita”.

Aceste conferinte sunt in mod normal o sansa pentru un nou lider de a se bucura de aprobarea membrilor loiali din randul lor si de a stabili o agenda legislativa intr-o etapa atent gestionata pe scena a unitatii de partid.

Dar agenda doamnei Truss, si chiar supravietuirea ei politica, erau departe de a fi sigure. Unii dintre ministrii ei si-au exprimat opozitia fata de parti din pachetul ei, in timp ce altii s-au plans intunecat de o „lovitura de stat” impotriva ei. Uneori, disciplina interna parea sa se fi distrus complet pe masura ce au izbucnit cearta intre factiunile de partid.

Discordia a fost in contrast puternic cu o conferinta de succes organizata de Partidul Laburist de opozitie la Liverpool . Muncii si-a construit un avans de peste 20 de puncte procentuale fata de conservatori in sondajele recente; unii spun ca liderul sau, Keir Starmer, arata ca un prim-ministru in asteptare.

Chiar daca conservatorii s-au adunat duminica, au existat semne de rau augur pentru doamna Truss: un influent fost ministru de cabinet, Michael Gove, a semnalat ca nu va vota pentru planul domnului Kwarteng de a reduce cota maxima de impozitare.

Pana luni dimineata, rebeliunea impotriva propunerii devenise de neoprit, fortand un cancelar trist sa renunte la schimbare. Dar, in loc sa puna capat sangerarii, inversarea umilitoare a determinat mai multe cearte.

Marti, ministrul responsabil de politie si securitate, Suella Braverman, a declarat ca este dezamagita de retragere si i-a acuzat pe parlamentarii rebeli ca au organizat o „lovitura de stat”. Un alt ministru de cabinet, Simon Clarke, a fost de acord cu doamna Braverman, dar un al treilea, Kemi Badenoch, a criticat comentariile ei drept „inflamatorii”.

O a doua ruptura s-a deschis cu privire la modul in care guvernul va plati pentru reducerile de impozite, dupa ce doamna Truss a refuzat sa promita ca platile pentru asistenta sociala vor creste in conformitate cu inflatia. Acest lucru a sugerat ca cheltuielile pentru programele sociale ar putea fi reduse in termeni reali, ceea ce a dus la avertismente din partea mai multor personalitati de rang inalt de partid, inclusiv a domnului Gove.

Pe langa semnele de tensiune dintre doamna Truss si domnul Kwarteng, a existat si o confuzie cu privire la accelerarea unui anunt detaliat privind finantele publice, programat initial pentru 23 noiembrie. Acest lucru este vazut ca fiind esential pentru calmarea pietelor financiare.

Cu disciplina interna foarte deteriorata, un fost ministru de cabinet, Grant Shapps, a sugerat ca doamna Truss ar putea avea doar 10 zile pentru a-si salva conducerea.

O alta, Nadine Dorries, care a fost o sustinatoare a fostului prim-ministru, Boris Johnson, a scris pe Twitter ca parlamentarii conservatori au „inlaturat prim-ministrul dorit si au votat cu o majoritate uimitoare in urma cu mai putin de trei ani” si a spus ca dl. Truss nu avea nici un mandat sa abandoneze politicile pentru care a fost ales domnul Johnson.

Chiar si ziarele de sustinere s-au intors impotriva doamnei Truss.

Reflectand asupra diviziunilor, Iain Duncan Smith, un fost lider al Partidului Conservator care a fost el insusi inlaturat de parlamentarii partidului, a facut apel la unitate si si-a avertizat colegii sa nu „dorim sa ne luam la alegeri in care, literalmente, vom fi absolut doborati”.

„Partidul trebuie sa decida: ce vrea?” Domnul Duncan Smith a declarat. „Vrea sa ramana la putere si sa livreze sau vrea sa iasa? Pentru ca, in acest moment, par ca vor sa iasa afara.”