România se pregăteşte pentru primirea câtorva mii de imigranţi, la cererea ţărilor din Schengen. Acestea se confruntă cu un val de imigranţi nemaivăzut, care ameninţă însăşi existenţa Uniunii Europene. Unul din centrele de primire, pentru 5.000 de persoane, este pregătit la Târgovişte.

  • După ce a încercat să-i lase să treacă pe refugiaţii sirieni cei mai vulnerabili, în special mame şi copii, în grupuri mici, poliţia din Macedonia nu a mai putut opri mulţimea, iar mii de persoane au năvălit în această ţară

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez François Hollande s-au întâlnit ieri, la Berlin, pentru a dezbate două subiecte fierbinţi: imigraţia care a început să sufoce Uniunea Europeană şi problema Ucrainei.

Discuţiile s-au derulat în această ordine şi a fost pus accentul pe criza imigraţiei – cea mai gravă, prin proporţiile ei, de la al Doilea Război Mondial încoace. De ce? Câteva mii de refugiaţi forţeză zilnic graniţele UE pentru a scăpa de sărăcie şi război. Sudul Europei a fost luat cu asalt, efectiv! Lunar, zeci de mii de refugiaţi vin din zonele de conflict ale Orientului Apropiat şi Africii de Nord. Paza de Coastă italiană a coordonat salvarea a 4.400 de imigranţi de pe Mediterana doar sâmbătă, de exemplu.

Ziua următoare, duminică, adică alaltăieri, peste 5.000 de imigranţi au intrat în Serbia, dinspre Macedonia – pentru a-şi continua apoi drumul către Europa de Vest -, după o încercare zadarnică a forţelor de ordine macedonene de a-i stopa. Depăşită de afluxul de refugiaţi, în principal sirieni veniţi din Grecia, Macedonia a închiriat trenuri şi maşini cu care să-i transporte către nord. Guvernul macedonean a decretat stare de urgenţă la frontiera de sud, unde imigranţii sosesc într-un ritm sufocant. Această măsură a creat haos, în special la Gevgelija, unde o mulţime de bărbaţi, femei şi copii au petrecut mai multe nopţi sub cerul liber fără să primească vreun ajutor alimentar.

Macedonia, care întreţine relaţii tensionate cu Grecia, acuză Atena că-i trimite pe imigranţi în număr prea mare la frontiera comună. Într-adevăr, fluxul este neîntrerupt, deoarece Grecia a evacuat către partea continentală mii de refugiaţi debarcaţi în insulele din Marea Egee. Doar în luna iulie un număr-record de 50.000 de imigranţi a ajuns în insulele Greciei, pe mare, venind dinspre Turcia.

5.000 de refugiaţi vor fi cazaţi la Târgovişte

Refugiaţii din Siria au explicat că civilii sunt prinşi între bombardamentele armatei guvernului sirian şi ale forţelor Statului Islamic (ISIS), acesta fiind motivul pentru care sirienii fug din ţara lor. Cozi lungi de aşteptare s-au format în centre de primire din Serbia, deoarece imigranţii au nevoie de documente care să le legalizeze traversarea acestei ţări, de unde vor încerca să treacă în Ungaria şi, astfel, în spaţiul Schengen al Uniunii Europene. În acest context, în Germania, 800.000 de cereri de azil sunt aşteptate anul acesta, punând autorităţile în dificultate în privinţa primirii acestor refugiaţi politic.

“Trebuie subliniat că refugiaţii au ţinte fixe în spaţiul Schengen, respectiv Germania şi Marea Britanie. Nu caută state precum Italia, Spania, nici măcar Franţa. De România, care România se pregăteşte pentru primirea câtorva mii de imigranţi, la cererea ţărilor din Schengen. Acestea se confruntă cu un val de imigranţi nemaivăzut, care ameninţă însăşi existenţa Uniunii Europene. Unul din centrele de primire, pentru 5.000 de persoane, este pregătit la Târgovişte. nici nu este stat Schengen, imigranţii nu sunt deloc interesaţi.

Ţara noastră nu are de ce să se teamă, deocamdată. Dar situaţia este foarte dificilă pentru occidentul Uniunii Europene, deoarece va trebui să limiteze valul de sosiri, pentru a nu intra în colaps. Într-un viitor apropiat este de aşteptat ca imigranţii să fie dispersaţi în toate ţările UE, inclusiv România. La noi sunt pregătite câteva centre – cel din Târgovişte, de pildă, va primi 5.000 de persoane. Selecţia acestor persoane, pentru a fi repartizate pe ţări, se va face în Germania. Este evident că problema imigraţiei din Europa a explodat concomitent cu deprecierea controlată a monedei naţionale a Chinei, care a condus la declinul burselor şi care ar putea provoca o nouă criză economică mondială profundă.

Mai mult, în aceste zile, Rusia a ocupat un teritoriu de 50.000 de kilometri pătraţi, în apropiere de Japonia, lucru care i-a enervat pe niponi. Toate aceste evenimente tensionează foarte mult mediul politic şi economic internaţional, ca şi când ne-am afla în ajunul unui război mondial”, ne-a explicat diplomat-economistul Silviu Crăescu, analist militar, preşedintele Academiei Naţionale de Securitate şi Organizarea Apărării.

Refugiaţii politic din Siria trebuie să fie primiţi în UE

Este foarte important ca Franţa şi Germania să ajungă la un consens. Prob l e m a imigraţiei este una deosebit de importantă, mai ales principial. Statele libere occidentale au pretenţia că pot adăposti persoanele care au probleme politice în ţările lor. Acesta este cazul Siriei! Europa trebuie să le asigure adăpostirea – probabil printr-o redistribuire a acestor refugiaţi politic între toate statele membre”, ne-a spus diplomatul şi omul politic Caius Traian Dragomir, scrie Libertatea.ro

Articol redactat de Lavinia Leopa

loading…

Abonare
Distribuie:0130

6 COMMENTS

  1. Ma pis pe ea de Uniune! Daca Pontanacul & Co. vor refugiati, nu au decat sa ii gazduiasca in palatele lui Voiculescu cat el sta la mititica! 7  2

  2. E vb De Timisoara nu de Targoviste. Poate reusiti sa verificati mai bine sursa data viitoare ! Voteaza acest comentariu: 2  0

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here