Fortele ucrainene au aruncat in aer principala cale ferata care leaga Rusia de China, intr-una dintre cele mai ambitioase lovituri in adancul teritoriului inamic. Operatorii de la serviciile de securitate SBU din Kiev au aruncat in aer un tren de marfa in tunelul Severomuysky de pe linia principala Baikal Amur din Buriatia, la mai bine de 3.000 de mile est de Ucraina.

Surse de securitate au declarat ca patru explozii au fost declansate in timp ce trenul a trecut prin tunel, care se afla la nord de Mongolia.

„Aceasta este singura legatura feroviara serioasa intre Federatia Rusa si China”, a spus un oficial militar ucrainean.

„In prezent, rusii folosesc aceasta ruta, inclusiv pentru provizii militare. Dupa explozie, a fost paralizat.”

Moscova a deschis o ancheta penala asupra incidentului, care a fost descris drept „atac terorist”.

Ucraina nu si-a revendicat public responsabilitatea pentru aparenta greva.

Au existat, de asemenea, rapoarte neconfirmate ca o a doua explozie a vizat vineri linia feroviara care leaga Rusia si China.

Imaginile celei de-a doua presupuse lovituri difuzate pe retelele de socializare par sa arate flacari izbucnind din varful unui tren de marfa.

Focul a parut sa se raspandeasca in timp ce lichidele arzatoare se rostogoleau pe un deal spre camera din trenul lovit.

Trenurile rusesti au fost acum deviate peste Podul Diavolului, inalt de 35 de metri.

Unele rapoarte locale sugerau ca explozibili au fost plantati pe pod pentru al doilea atac.

Telegraph nu a putut verifica imediat afirmatiile.

„Oamenii nostri sunt peste tot”

„Serviciile speciale ruse ar trebui sa se obisnuiasca cu faptul ca oamenii nostri sunt pretutindeni”, a declarat o sursa pentru presa Ukrainska Pravda. „Chiar si in indepartata Buriatia.”

O a doua sursa a declarat pentru Kyiv Post ca muncitorii rusi incercau sa faca tunelul din nou operational.

Amploarea avariei aduse tunelului nu a fost imediat clara.

Firma de cai ferate de stat RZHD din Rusia a declarat: „In timp ce conducea prin tunel, echipajul locomotivei trenului de marfa a observat fum din unul dintre rezervoarele de motorina.

„Trenul a fost oprit si doua trenuri de stingere a incendiilor au fost trimise din orasele din apropiere in ajutor.

„Miscarea trenurilor nu a fost intrerupta, a fost organizata de-a lungul unei sectiuni de ocolire cu o usoara crestere a timpului de calatorie.”

Baza, un punct de vanzare pro-Kremlin din aplicatia de mesagerie Telegram, a mai raportat ca rezervorul de combustibil din tren a luat foc. „Ce a provocat incendiul este inca necunoscut”, a adaugat acesta.

Procuratura pentru Transporturi din Siberia de Est a declarat ca nu au fost victime.

Rusia „va lua masuri de raspuns pe baza rezultatelor inspectiei, in cazul in care exista motive pentru a face acest lucru”, a adaugat procuratura.

„Traficul feroviar nu a fost intrerupt de-a lungul rutei, a fost organizat pe o ruta ocolitoare cu o usoara crestere a timpului de calatorie”, a spus furnizorul rus de cai ferate intr-un comunicat.

Aparentele lovituri sunt un semn al dorintei tot mai mari a Ucrainei de a lovi adanc in interiorul teritoriului rus pentru a-i perturba ocupatia.

Kievul isi revendica rareori responsabilitatea pentru astfel de lovituri, dar oficialii serviciilor de informatii isi asuma adesea meritul anonim pentru realizarile lor.

Contraofensiva „nu a obtinut rezultatele dorite”

A venit cand Volodymyr Zelensky, presedintele Ucrainei, a recunoscut ca contraofensiva tarii „nu a obtinut rezultatele dorite”.

El a dat vina pentru progresul lent pe care Kievul nu a primit toate armele necesare de la aliati si dimensiunea redusa a fortei sale de lupta, adaugand: „Asta nu inseamna ca ar trebui sa renuntam; ca trebuie sa ne predam.”

Zelensky a avertizat, de asemenea, ca apararea trebuie intarita rapid in toate partile liniei frontului, dupa intalnirea cu comandantii din zonele in care Rusia exercita presiuni in sud si est.

Intre timp, serviciul de securitate rus al FSB a declarat vineri ca a retinut un cetatean ruso-italian acuzat ca a atacat o baza militara din vestul tarii cu drone care explodeaza.

Barbatul, care ar fi fost recrutat de ofiterii de informatii ucraineni in Turcia si a urmat un antrenament in Letonia, a fost, de asemenea, acuzat ca a deraiat un tren de marfa in noiembrie.