Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus ca apararea trebuie intarita rapid peste linia frontului, dupa intalnirea cu comandantii in unele dintre principalele puncte de presiune din sud si est. „In toate sectoarele majore in care este nevoie de consolidare, [trebuie] sa grabim construirea structurilor”, a spus el in discursul sau de noapte.

Fortele ruse incearca sa incercuiasca orasul estic Avdiivka.

Si vizeaza regiunile sudice Herson si Zaporizhzhia.

Peste noapte, fortele aeriene ucrainene au declarat ca au doborat 18 din 25 de drone rusesti si una dintre cele doua rachete de croaziera.

Cu temperaturile care scad sub punctul de inghet si Ucraina acoperita cu zapada, presedintele Zelensky a spus ca „iarna in ansamblu este o noua faza a razboiului”.

Liderul ucrainean a spus ca va fi acordata „atentie maxima” oraselor din est care sunt atacate in regiunea Donetk, precum si unei linii defensive cheie in nord-estul dintre Kupyansk si Lyman.

El a inclus si regiunea din jurul capitalei Kiev, unde vor fi consolidate fortificatiile.

Accentul presedintelui Zelensky pe intarirea liniilor defensive poate da greutate temerilor de un conflict din ce in ce mai „inghetat”, in ciuda unor lupte acerbe continue.

Contraofensiva Ucrainei din vara este considerata pe scara larga ca nu a reusit sa ofere rapid castigurile sperate.

Moralul din prima linie de ambele parti va depinde intr-o oarecare masura de cat de bine sunt echipati soldatii pentru a face fata acestor luni mai reci.

Armata a spus ca 20 de atacuri au fost respinse numai langa Avdiivka si satele au fost atacate in jurul Bakhmut.

Centrul industrial Avdiivka a fost aproape incercuit in ultimele saptamani de fortele ruse, care controleaza acum zonele din nord si sud, precum si estul orasului.

Dmytro Lazutkin, purtatorul de cuvant al Brigazii 47 Mecanizate a Ucrainei, a declarat ca situatia a devenit constant dificila.

O comunitate de la nord-vest de Avdiivka, Stepove, era atacata in mod repetat, iar Rusia trimitea forte semnificative in incercarea de a pune mana pe o fabrica de cocs din apropiere, chiar langa Avdiivka.

„Fara sa ia fabrica de cocs, ei pot visa doar la [capturarea] Avdiivka… Nu sunt convins ca au atata putere sa faca asta, desi foarte multi dintre ei sunt concentrati acolo”, a spus el pentru postul public din Ucraina.

Si in sud-est, fortele ruse au cautat sa recastige zonele pierdute in timpul contraofensivei Ucrainei din jurul Robotyne, potrivit oficialilor ucraineni, care spun ca reusesc sa mentina pozitiile pe care le-au recucerit recent pe malul de est al raului Nipro.

Zelensky a spus ca Ucraina nu da inapoi dupa operatiunile sale de vara, desi este nemultumit de numarul victimelor.

“Pierdem oameni, nu sunt multumit. Nu am primit toate armele pe care le-am dorit, nu pot fi multumit”, a spus el pentru Associated Press.

Fortele ucrainene si-au recapatat un punct de sprijin in satul Krynky luna trecuta, dupa ce au traversat Nipro, si de atunci au fost supuse unui atac necrutator rusesc.

Ministerul rus al Apararii a declarat intre timp ca marina sa a respins un atac naval ucrainean asupra Crimeei ocupate prin Marea Neagra.

O parte a peninsulei, capturata si apoi anexata de Rusia in 2014, a fost plasata in stare de urgenta saptamana aceasta, dupa ce o furtuna a provocat moartea a cinci persoane. Zonele de coasta au fost cele mai grav afectate, potrivit liderului numit de Rusia, Serghei Aksyonov.