Impuscatura raportata a avut loc in apropierea orasului Avdiivka – fortareata de est a Ucrainei, care a avut recent lupte aprige. Ucraina a lansat o investigatie dupa ce a aparut un videoclip care arata ca trupele ruse ucid doi soldati ucraineni care s-au predat. Procurorii ucraineni spun ca filmarea arata „un grup de oameni in uniforme rusesti” impuscandu-i de la mica distanta in ucrainenii neinarmati.

Procurorii spun ca uciderea prizonierilor de razboi este o „incalcare grava” a legilor si obiceiurilor conflictului.

Videoclipul nu a fost verificat independent. Rusia nu a comentat.

De cand Rusia si-a lansat invazia pe scara larga in februarie 2022, atat Kievul, cat si Moscova s-au acuzat reciproc de incalcarea conventiilor de la Geneva – un set de legi umanitare internationale care reglementeaza desfasurarea conflictelor armate si, in special, tratamentul prizonierilor de razboi.

Intr-o declaratie duminica, Procuratura Generala a Ucrainei a declarat ca a fost deschisa o ancheta preliminara „pentru incalcarea legilor si obiceiurilor razboiului, combinata cu omor intentionat”.

Acesta a spus ca uciderea prizonierilor de guerra este calificata drept „o crima internationala grava”.

Datele preliminare au sugerat ca impuscatura a avut loc in apropiere de satul Stepove din regiunea Donetk din estul Ucrainei, a adaugat biroul. Nu a oferit detalii despre cine si cand a filmat videoclipul.

Zona a cunoscut lupte acerbe in ultimele saptamani, in timp ce trupele ruse au incercat sa puna mana pe orasul Avdiivka din apropiere – o fortareata ucraineana chiar in afara capitalei regionale Donetk, aflata sub control rus.

Intr-o declaratie separata duminica, armata ucrainei a indemnat comunitatea mondiala sa „condamne actiunile Rusiei si sa aduca in fata justitiei conducerea militara a tarii agresoare”.

Armata Rusiei inca nu a comentat public acuzatiile.

Ce se stie despre videoclip?

Filmarea granulata a fost publicata de canalul ucrainean DeepStateUA Telegram pe 2 decembrie.

Se spunea ca cei doi soldati ucraineni au fost impuscati in apropiere de Stepove, dupa ce trupele ruse au ocupat pozitiile Batalionului 45 de pusti din Ucraina.

DeepStateUA a declarat ca soldatii ucraineni au fost fortati sa se predea dupa ce au ramas fara munitie.

Videoclipul in sine arata un soldat ucrainean iesind dintr-o piroga pentru a se preda. El isi tine mainile pe cap, deoarece Ucraina spune ca soldatii rusi isi indreptau armele spre el.

Soldatul ucrainean este apoi vazut intins la pamant cu fata in jos, iar un al doilea soldat ucrainean iese din pirog. Niciunul dintre ei nu apare in videoclip ca sa fie inarmat.

Cateva secunde mai tarziu, soldatii sunt vazuti deschizand focul asupra ucrainenilor, ucigandu-i pe amandoi.

Autenticitatea filmarii nu a fost verificata de BBC.

Mai tarziu in acea zi, militarul ucrainean Oleksandr Kolym a spus ca ucrainenii impuscati erau de la unitatea sa.

Si duminica, seful administratiei militare a lui Avdiivka, Vitaliy Barabash, a declarat pentru postul ucrainean Freedom TV ca cei care au efectuat impuscatura au fost ulterior „lichidati” intr-un atac ucrainean.

Domnul Kolym si domnul Barabash nu au furnizat nicio dovada care sa sustina afirmatiile lor.

In aprilie, presedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut liderilor mondiali sa raspunda dupa ce a aparut un videoclip in care se pare ca un soldat ucrainean este decapitat de un militar rus.

Rusia a spus la acea vreme ca filmarea era „ingrozitoare”, dar autenticitatea ei trebuia verificata, precum si cine se afla in spatele lor.

In martie, Ucraina a acuzat soldatii rusi ca a ucis un soldat ucrainean neinarmat, care a fost filmat fumand o tigara si strigand „Glorie Ucrainei” inainte de a fi impuscat.

A urmat aparitia unui videoclip de pe linia frontului in estul Ucrainei care arata predarea aparenta a unui numar de soldati intr-un incident care se incheie cu moartea acestora.

Un oficial ucrainean a sustinut ca predarea a fost „inscenata” de trupele ruse in incercarea de a-si ataca pe rapitori.