Fortele israeliene au continuat cu bombardamentul aerian si terestru in sudul Fasiei Gaza, ucigand si ranind zeci de palestinieni, chiar daca Statele Unite si Natiunile Unite le-au cerut in mod repetat sa protejeze civilii. Intrebat despre numarul tot mai mare de morti de la prabusirea unui armistitiu intre Israel si Hamas, cel mai apropiat aliat al Israelului, Statele Unite ale Americii, a spus ca este prea devreme pentru a spune daca Israelul face suficient pentru a proteja civilii si ca se asteapta ca Israelul sa nu loveasca zonele identificate ca fiind sigure.

Rezidentii si jurnalistii de la sol au spus ca loviturile aeriene intense israeliene din sudul enclavei de coasta dens populate au inclus zone in care Israelul le-a spus oamenilor sa caute adapost.

La Organizatia Natiunilor Unite, secretarul general Antonio Guterres a facut apel la Israel sa evite alte actiuni care ar inrautati situatia umanitara deja ingrozitoare din Gaza, condusa de Hamas, si sa scuteasca civilii de mai multe suferinte.

„Secretarul general este extrem de alarmat de reluarea ostilitatilor dintre Israel si Hamas… Pentru persoanele carora li s-a ordonat sa evacueze, nu exista nicaieri in siguranta si foarte putine din care sa supravietuiasca”, a declarat purtatorul de cuvant al ONU, Stephane Dujarric.

Israelul a capturat in mare parte jumatatea de nord a Gaza in noiembrie si, de cand vineri, un armistitiu de o saptamana s-a prabusit, au impins rapid adanc in jumatatea de sud.

Aripa armata a Jihadului Islamic, aliata Hamas, a declarat ca luptatorii sai s-au implicat in ciocniri aprige cu soldatii israelieni la nord si la est de Khan Younis, principalul oras din sudul Gazei.

Tancurile israeliene au intrat in Gaza peste granita si au intrerupt ruta principala nord-sud, au spus rezidentii. Armata israeliana a spus ca drumul central care iese din Khan Younis spre nord „constituie un camp de lupta” si ca acum a fost inchis.

Israelul a declarat marti ca trei dintre soldatii sai au murit luni in lupta in Gaza, in ceea ce Radioul Armatei a descris-o drept o zi de lupte aprige cu luptatorii Hamas. Saptezeci si opt de soldati au murit in Gaza de la inceputul invaziei terestre a armatei.

Israelul si-a lansat asaltul pentru a distruge Hamas ca razbunare pentru atacul transfrontalier din 7 octombrie al unor oameni inarmati Hamas asupra oraselor de granita, a kibutzim-urilor si a unui festival de muzica. Militantii au ucis 1.200 de oameni si au capturat 240 de ostatici, potrivit bilanturilor israeliene – cea mai mortala zi din istoria de 75 de ani a Israelului.

In opt saptamani de razboi, Ministerul Sanatatii din Gaza a declarat ca cel putin 15.899 de palestinieni, dintre care 70% femei sau sub 18 ani, au fost ucisi.

Philippe Lazzarini, care conduce Agentia ONU pentru refugiatii palestinieni din Gaza (UNRWA), a declarat ca reluarea operatiunii militare a Israelului repeta „ororile din saptamanile trecute” prin stramutarea persoanelor care au fost stramutate anterior, supraaglomerarea spitalelor si sugrumarea in continuare a operatiunii umanitare din cauza la provizii limitate.

“Am spus-o in mod repetat. O spunem din nou. Niciun loc nu este sigur in Gaza, fie in sud, fie in sud-vest, fie in Rafah sau in vreo asa-numita „zona sigura” unilateral”, a spus el.

Directorul general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a reiterat apelurile catre Israel sa protejeze civilii si infrastructura civila, inclusiv spitalele.

„OMS a primit notificare de la Fortele de Aparare Israelului ca ar trebui sa ne scoatem proviziile din depozitul nostru medical din sudul Gazei in termen de 24 de ore, deoarece operatiunile la sol nu le vor folosi”, a postat el pe X, cunoscut anterior ca Twitter, luni.

SMUTATI IN ENCLAVA SUPRAAGLOMATA

Aproximativ 80% din cei 2,3 milioane de oameni din Gaza si-au parasit deja casele in cele opt saptamani de razboi care a provocat devastare in enclava supraaglomerata.

Luni, Israelul le-a ordonat palestinienilor sa paraseasca parti din Khan Younis, indicand ca ar trebui sa se deplaseze spre coasta Mediteranei si spre Rafah, un oras de langa granita cu Egiptul.

Gazanii disperati din Khan Younis si-au impachetat lucrurile si s-au indreptat spre Rafah. Majoritatea erau pe jos, trecand pe langa cladirile ruinate intr-o procesiune solemna si tacuta.

La Washington, un purtator de cuvant al Departamentului de Stat a declarat ca este o „imbunatatire” faptul ca Israelul cauta evacuari in zone vizate, spre deosebire de orase intregi.

Consilierul american pentru securitate nationala, Jake Sullivan, a declarat ca Washingtonul se astepta ca Israelul sa evite sa atace zonele identificate ca zone „ne-strike” din Gaza.

El a spus ca SUA au discutat cu Israelul cat timp ar trebui sa continue razboiul cu Hamas, dar a refuzat sa impartaseasca aceasta cronologie.

Un inalt oficial israelian a spus ca isi ia timp pentru a ordona evacuari mai precise pentru a limita victimele civile, dar ca Israelul nu le poate exclude cu totul.

“Nu am inceput acest razboi. Regretam victimele civile, dar cand vrei sa infrunti raul, trebuie sa actionezi”, a spus oficialul.

Peste 100 dintre ostaticii capturati de Hamas sustinut de Iran au fost eliberati in timpul unui armistitiu de sapte zile luna trecuta. Autoritatile israeliene spun ca sapte civili si un colonel de armata au murit in captivitate, in timp ce 137 de ostatici raman in Gaza.

Ministerul Sanatatii din Gaza spune ca aproximativ 900 de palestinieni au fost ucisi de la incheierea armistitiului vineri.

Israelul acuza Hamas ca pune civili in pericol, operand din zone civile, inclusiv in tuneluri care pot fi distruse doar de bombe mari. Hamas neaga ca ar face acest lucru.

Wall Street Journal a raportat luni, citand oficiali americani, ca Israelul a asamblat un sistem de pompe care ar putea fi folosit pentru a inunda tunelurile Hamas.

Nu era clar daca Israelul va lua in considerare utilizarea pompelor inainte ca toti ostaticii sa fie eliberati, potrivit povestii.

In Cisiordania, fortele israeliene au ucis marti un palestinian si au ranit grav o alta persoana in diferite zone, a anuntat Ministerul Sanatatii din Ramallah.