De câteva zile, vremea este perfectă pentru plajă, pe litoral. Norii s-au risipit, în sfârşit, soarele şi-a reintrat în drepturi şi temperaturile au ajuns aproape de pragul caniculei. Odată cu creşterea valorilor termice din aer, a crescut şi temperatura apei mării.

Aşa se face că, în ultimele zile, şi-au făcut apariţia şi algele, scrie cugetliber.ro. Pe unele plaje se poate vorbi deja despre o invazie, în altele prezenţa este încă în limitele cantităţilor normale. Turiştii sunt nevoiţi să ignore plantele verzi-albastre de la mal. Pe unii nu îi deranjează, alţii sunt însă revoltaţi de această situaţie.

 

Echipele Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral (ABADL), administratorul plajelor, lucrează cot la cot cu cei care au închiriat sectoarele, pentru a aduna algele şi a oferi tot confortul turiştilor. Plantele sunt strânse noaptea, astfel încât să nu îi deranjeze în timpul zilei pe cei de pe plaje, şi, din fericire, deocamdată, nu au mai apărut situaţii ca în anii trecuţi, când din cauza plantelor putrezite, aerul era irespirabil, la mal.

 

„În momentul de faţă ne confruntăm cu o prezenţă peste limitele normale a algelor, la malul Mării Negre. A fost semnalată situaţia în municipiul Constanţa, dar şi în zona de sud a litoralului, din Eforie, spre Mangalia”, a confirmat Stelică Hagi, directorul adjunct al ABADL. Potrivit acestuia, în zonele în care cantitatea de alge este mai scăzută, curăţarea zonei revine în responsabilitatea celor care au închiriat sectoarele.

 

“La un aport de alge constant intervin chiriaşii, însă atunci când este vorba despre invazii, se intervine organizat de către instituţia noastră. Noi colectăm alge numai noaptea, pentru a diminua disconfortul turiştilor, şi le transportăm la gropile de gunoi autorizate. Această înflorire a algelor, este un fenomen normal la Marea Neagră, în această perioadă a anului, dar noi avem tot ce ne trebuie şi intervenim în permanenţă”, a mai spus reprezentantul ABADL.

 

Nu atât de bucuroşi sunt turiştii, care cred că autorităţile nu se implică suficient.

 

„Nu este normal să vii la mare şi să nu poţi intra în apă. La mal, este plin de alge. Copiii se tem de ele, le este silă să le atingă. Trebuie să-i luăm în braţe şi să-i trecem de zona verde. Cred că cineva nu îşi face datoria aşa cum trebuie, aici”, o turistă.

 

Alţii sunt mai îngăduitori şi înţeleg că este vorba despre un fenomen natural, care nu poate fi stăpânit.

Distribuie:18000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here