Doriti sa ajungeti la un public tinta definit intr-un mod ieftin? Daca sunteti independent sau aveti o afacere mica, veti avea nevoie urgenta de a utiliza tehnici de achizitie si fidelizare a clientilor la un cost redus. Marketingul prin e-mail este un instrument ideal. E-mailul are o istorie de peste 50 de ani, cu o istorie anterioara celei a Internetului. Folosirea sa a devenit populara in anii 90 datorita in special Hotmail si utilizarii gratuite si usoare pe care o oferea.

E-mailul a evoluat si, desi multi au fost cei care au anuntat declinul sau, daca nu disparitia, valabilitatea lui este inca prezenta. Pentru companii, acesta continua sa fie un mijloc de comunicare relevant , asa cum a fost bine demonstrat in timpul pandemiei, iar rapoarte precum How to Win Trust si Loyalty de la DMA evidentiaza e-mailul ca un canal de doua ori mai popular pentru primirea mesajelor de marketing.

Ce este e-mail marketing?

Marketingul prin e-mail este o strategie de marketing digital axata pe trimiterea de e-mailuri catre o lista de contacte cu scopul de a promova produse sau servicii, de a promova loialitatea clientilor si, pe scurt, de a genera vanzari si de a creste implicarea cu brandul sau afacerea.

Este una dintre cele mai bune modalitati de a mentine un canal de comunicare directa cu clientii si este potrivita in special pentru freelanceri datorita costului sau modest in raport cu alte canale de marketing.

Marketingul prin e-mail poate include tipuri foarte variate de e-mailuri, cum ar fi buletine informative, mesaje de bun venit, oferte promotionale, confirmari de achizitie etc.

Dupa cum am subliniat anterior, marketingul prin e-mail va permite sa ajungeti la un anumit public, precum si sa construiti mesaje personalizate bazate pe preferintele clientilor.

Cel mai recent salt evolutiv in marketingul prin e-mail este transformarea acestuia in marketing prin e-mail mobil datorita popularizarii enorme a utilizarii dispozitivelor mobile. Multi utilizatori citesc deja e-mailurile direct de pe smartphone-ul lor, asa ca strategiile noastre de marketing prin e-mail trebuie sa aiba in implementarea lor design-uri responsive, care sa se adapteze acestor dispozitive, cu mai putin continut pentru a fi citit mai usor si cu apeluri la actiunea usoara de efectuat.

Gradul ridicat de dezvoltare a automatizarii si inteligentei artificiale sunt alti factori pe care trebuie sa-i luam in considerare atunci cand lucram pe email marketing.

Beneficiile marketingului prin e-mail

El email marketing aporta una serie de beneficios al marketing digital de tu negocio:

 • Capacitatea de a ajunge la un public mai larg : freelancerii si companiile pot ajunge la un public mai larg de potentiali clienti din intreaga lume.
 • Imbunatatiti interactiunea cu clientii nostri : fiind un mijloc direct de comunicare, marketingul prin e-mail permite o interactiune mai stransa cu clientul. Acest lucru ne poate ajuta sa intelegem mai bine nevoile si dorintele dumneavoastra.
 • Cresteti loialitatea clientilor : marketingul prin e-mail este un instrument care ne permite sa informam clientii nostri despre oferte, promotii si noutati comerciale. Acest lucru ajuta la fidelizarea clientilor si la generarea de noi oportunitati de vanzare.
 • Economii de costuri : asa cum am mentionat, marketingul prin e-mail este un instrument de marketing mai ieftin in comparatie cu alte canale. De asemenea, posibilitatea de a automatiza expedierile va ajuta la economisirea timpului.
 • Masurarea datelor : cu marketingul prin e-mail, rezultatele campaniilor de publicitate realizate prin e-mail sunt, de asemenea, monitorizate si masurate. Analizarea acestor date va ajuta la imbunatatirea strategiei noastre de marketing si la rafinarea obiectivelor noastre.
 • Segmentarea audientei : o analiza corecta a datelor ne va permite, de asemenea, sa ne segmentam publicul si sa lansam mesaje in functie de interesele clientilor nostri.

Tipuri de mesaje in cadrul marketingului prin e-mail

Utilizarea e-mailului in marketingul digital al afacerii tale nu inseamna trimiterea de e-mailuri catre clienti in niciun fel. In functie de obiectivul urmarit, exista mai multe tipuri de e-mailuri care pot fi folosite. Unele dintre cele mai comune sunt:

 • Mesaj de bun venit – Este primul e-mail trimis dupa ce un abonat se inscrie la lista de e-mail. Este folosit pentru a primi noul abonat, pentru a prezenta afacerea si pentru a oferi informatii utile si de baza despre produse si servicii.
 • Posta promotionala – Folosita pentru promotii de produse si servicii. Poate include reduceri, oferte speciale si link-uri catre site-ul dvs. sau produsele in cauza.
 • Newsletter sau buletin : un e-mail care poate fi trimis periodic si care poate include continut valoros si util pentru abonati care poate fi directionat catre articole sau videoclipuri de pe blogul de afaceri. Poate include, de asemenea, stiri sau o oferta de produs sau o promotie.
 • E-mail de confirmare : utilizat pe scara larga in procesarea unei achizitii electronice. Este folosit pentru a confirma o achizitie facuta de utilizator. Poate include detaliile achizitiei si poate servi drept garantie pentru aceasta.
 • E-mail pentru cosul abandonat : trimis ca reamintire clientului care a adaugat produse in cosul de cumparaturi online, dar nu a finalizat respectiva achizitie. Serveste ca un memento, dar poti include si oferte sau stimulente care sa-l impinga pe client sa-l termine.
 • E-mail de urmarire – Folosit pentru a mentine abonatii implicati dupa ce au facut o achizitie sau orice alta interactiune cu afacerea.