Google s-ar putea să fi ajuns la o asemenea poziţie dominantă pe piaţă, încât o divizare a grupului “trebuie analizată cu atenţie”, a declarat ministrul Economiei din Germania, Sigmar Gabriel, de asemenea, vicecancelar în guvernul de la Berlin.

O astfel de măsură, greu de impus încât Google este o companie americană, ar putea reprezenta o ultimă variantă pentru ţările care vor să evite o situaţie în care operatorul celui mai utilizat motor de căutare pe internet îşi striveşte sistematic competitorii, a spus oficialul german, potrivit CNBC.

“O divizare de genul celor care s-au impus pentru reţelele de distribuţie de electricitate şi gaze naturale trebuie luată serios în calcul aici. Dar nu poate fi decât ultima variantă. De aceea ne concentrăm asupta reglementărilor antitrust în privinţa platformelor online”, a scris Gabriel într-o opinie publicată de cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Grupul american este criticat de mulţi ani din cauza poziţiei dominante din Europa. Comentariile ministrului german reflectă însă un nou grad de îngrijjorare în rândul guvernelor şi companiilor europene că sectorul online riscă să fie sufocat de companiile din SUA.
Circa 400 de companii, inclusiv edituri din Germania şi Franţa, au anunţat vineri depunerea unei noi plângeri antitrust împotriva Google. Grupul acestora, numit Proiectul Internetului Deschis, susţine că Google promovează rezultate despre propriile produse, în dauna celor ale rivalilor, în căutările online ale utilizatorilor.

Purtătorul de cuvânt al ministrului german a declarat că Ministerul Economiei analizează mai multe aspecte ale afacerilor Google, inclusiv modul în care respectă dreptul la viaţă privată şi utilizarea unor mecanisme pentru reducerea taxelor.

O divizare a Google şi altor companii de internet, deşi posibilă din perspectiva legilor, ar fi dificilă, a avertizat purtătorul de cuvânt.
În loc să caute să obţină separarea Google în mai multe entităţi, Germania vrea noi reguli antitrust la nivelul UE care să garanteze că rivalii apar în căutările online, a spus el.

 

Distribuie:1010

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here