Devine din ce in ce mai greu sa intri pe piata imobiliara din SUA, dar pentru cei care au reusit sa intre, beneficiile au fost adesea uriase. Expertii in investitii spun de mult ca unul dintre cele mai bune motive pentru a cumpara imobiliare este ca isi pastreaza mai mult din valoarea decat alte investitii, cum ar fi actiunile, atunci cand inflatia devine ridicata.

Acest lucru a fost adevarat in timpul varfului inflatiei din ultimii doi ani. Rezerva Federala raporteaza ca valoarea mediana a unei case, adica valoarea casei minus imprumuturile, cum ar fi creditele ipotecare, a crescut cu 44% intre 2019 si 2022. Fed a luat in considerare doar resedinta principala in acea analiza.

In mare parte din acest motiv, valoarea neta medie a proprietarilor de case din SUA era de 396.000 USD la sfarsitul anului 2022, comparativ cu 10.000 USD pentru chiriasi.

Indicele S&P 500 a crescut cu aproximativ 32% de la sfarsitul anului 2019 pana la sfarsitul anului 2022, fara a lua in calcul dividendele platite de companiile de indici. Aceasta este, de asemenea, o performanta puternica. Dar actiunile au fost mai volatile, in parte pentru ca performanta lor este strans legata de factori precum profiturile corporative si opiniile investitorilor despre viitorul economiei.

„Intr-un mediu cu crestere scazuta si inflationist ridicat, imobiliarul este o investitie foarte, foarte puternica”, a spus Jamie Battmer. El este directorul de investitii la Creative Planning, o firma de management al averii si consiliere financiara care lucreaza cu clienti care au o avere combinata de aproape un sfert de trilion de dolari.

El adauga ca, chiar si intr-un cadru precum cel de astazi, in care cresterea este solida si inflatia este ridicata, dar nu la fel de mare ca acum un an, imobiliarul tinde sa se descurce bine in comparatie cu actiunile si obligatiunile.

Cresterea abrupta a valorii locuintelor inseamna, de asemenea, ca piata imobiliara devine un factor din ce in ce mai mare care contribuie la inegalitatea bogatiei.

Este un instrument atat de puternic pentru a crea bogatie, chiar si in vremuri nefavorabile, incat expertii financiari spun pentru NBC News ca ii sfatuiesc clientii sa ia in considerare cu fermitate cumpararea unei locuinte, chiar si cu preturi la maxime din toate timpurile si rate ipotecare la maxime de doua decenii.

„Perceptia pe care o au oamenii este ca este un moment prost pentru a cumpara, avand in vedere nivelul preturilor, precum si al ratelor dobanzilor”, a declarat Jason Obradovich, director de investitii la New American Funding. Dar a spus ca nu este neaparat adevarat. Un motiv este ca, daca ratele ipotecare scad, preturile vor creste probabil ca raspuns.

„Nu am avut o multime de inflatie si totusi preturile imobiliare au crescut foarte mult”, a spus Obradovich.

Rata anuala a inflatiei in 1980 a fost putin peste 14%. Ratele dobanzilor ipotecare in acelasi an au depasit 16%.

„Ratele dobanzilor au scazut de aproximativ 40 de ani consecutivi, iar acest lucru, evident, a impins valoarea proprietatilor imobiliare, deoarece oamenii isi pot permite o plata mult mai mare.”

Obradovich spune ca ratele dobanzilor mai scazute sunt inevitabile, deoarece Fed stie ca economia SUA o cere pentru a obtine orice fel de crestere.

„Cand ratele scad, aveti capacitatea de a va refinanta la o rata mult mai mica”, a spus el.

Cand ratele scad, este posibil ca preturile sa creasca din nou, deoarece va fi mai putin costisitor sa iei un credit ipotecar. Asta inseamna – pentru cei care isi permit – ar putea fi mai bine sa cumpere acum decat sa astepte.

„Daca inchiriezi, probabil ca va creste intotdeauna”, a spus el, referindu-se la costul inchirierii.

Obradovich si Battmer au spus amandoi un punct de vedere similar cu privire la rolul pe care o casa il poate avea in finantele pe termen lung ale unei persoane. Pentru multi oameni, au spus amandoi, o casa devine un fel de cont de economii pentru pensii fortate. De fiecare data cand fac o plata ipotecara, ei castiga capitaluri proprii in casa si, cu cat oamenii isi detin locuinta mai mult timp si cu cat preturile cresc mai mult, cu atat pot obtine mai multa valoare contractand un imprumut de valoare proprie sau imprumutandu-se impotriva valorii lor. casa.

„Marele vis american de a detine o casa este inca viu si este un element cheie a ceea ce conduce pur si simplu bogatia pentru gospodaria ta obisnuita”, a spus Battmer.