Cand Microsoft a anuntat noul sistem de operare, surpriza nu a fost faptul ca acesta va veni, ci denumirea lui – dupa lansarea Windows 8 din 2012, lumea se astepta ca succesorul sa se numeasca Windows 9. S-a trecut insa direct la Windows 10. Microsoft nu a oferit in motiv, asa ca cei de la Extreme Tech au incercat sa ofere raspunsul.

In primul rand, trebuie mentionat ca de la Windows 3 si pana la Windows 8.1, numele fiecarei versiuni nu este similar cu actualul numar al versiunii. De exemplu, Windows 8.1 este, de fapt, versiunea 6.3 a Windows-ului. Windows 10 este versiunea 6.4. Ultima data cand numele lansat a coincis cu numarul versiunii a fost Windows NT 4.0, lansat in 1996.

Windows 2000 a fost numit NT 5.0 in timpul dezvoltarii, fiind chiar versiunea 5.0. Windows Vista a fost 6.0, Windows 7 a fost 6.1, Windows 8 a fost 6.2 si Windows 8.1 a fost 6.3. Versiunile moderne de Windows se bazeaza in continuare pe nucleul vista si codul actuia – inclusiv Windows 10, de aceea acesta este, de fapt, Windows 6.4. Cu siguranta va exista confuzie atunci cand se va ajunge la versiunea interna 7.0, insa mai e pana atunci.

Una dintre variantele vehiculate pentru care Microsoft a sarit direct la Windows 10 este pentru ca numarul 9 este considerat ghinionist in Japonia. Microsoft are o prezenta importanta in aceasta tara, astfel ca sunt sanse ca aceasta varianta sa fie reala. Trend Micro, o companie din Japonia, a facut acelasi lucru in urma cu cativa ani cand a sarit peste versiunea 9 a software-ului de antivirus. Un alt motiv ar fi faptul ca multe produse third party contin in cod „Windows 9” pentru a cauta versiunile 95 si 98.

De ce insa Windows 10 si nu un alt nume, asa cum Windows 7 a venit dupa Vista? Terry Myerson a oferit un indiciu cand Microsoft a anuntat functiile pe care le va avea Windows 10: „Stim, bazandu-ne pe produsul care va veni si cat de diferita va fi abordarea per-total, nu ar fi fost corect sa fie numit Windows 9”, vorbind apoi despre cum Windows One ar fi avut mai mult sens alaturi de Xbox One, OneDrive, sau OneNote. „Din pacate insa, Windows 1 a fost facut de gigantii care au venit inaintea noastra”. Asa ca optiunea viabila a fost Windows 10.

Desi pare arbitrar modul in care Microsoft denumeste sistemul de operare, e clar ca ei au dorit ca Windows 10 sa se distanteze de Windows 8, la fel cum Windows 7 a fost un mod de a se distanta de Vista.

Exista si similaritati cu OS-ul Apple. Acestia au apelat la un truc asemanator. Au trecut treptat de la 1 la 7 la sistem, apoi a urmat Mac OS 8 si 9 si cand s-a ajuns la OS 10 (X) in 2001 s-au oprit. Avand in vedere ca Windows 10 se doreste va fi o platforma unica pentru toate device-urile si are o importanta mare pentru Microsoft, sunt sanse mari ca acesta sa ramana mult timp iar versiunile viitoare ale Windows-ului, pentru urmatorii ani, sa fie 10.1, 10.2 si asa mai departe.

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here