SUA apreciaza ca castigurile pe campul de lupta ale Ucrainei pe fronturile de est si de sud sunt importante din punct de vedere strategic, dar Kievul este inca departe de o victorie decisiva, potrivit oficialilor americani.

In est, fortele Kievului au capturat in weekend orasul Lyman, un nod feroviar strategic, si au continuat sa impinga spre est in regiunea Donetk. In sud, soldatii ucraineni au spart liniile defensive ale Moscovei in regiunea Herson, poarta de intrare in orasul-port Odesa.

Aceste castiguri reprezinta o lovitura semnificativa pentru Vladimir Putin, venind la doar cateva zile dupa ce acesta a declarat ca Rusia anexeaza acele regiuni – Donetk si Herson – precum si Zaporizhzhia si Lugansk, dupa o serie de referendumuri false saptamana trecuta. Pe frontul intern, Putin se confrunta si cu provocari in mobilizarea de noi trupe pentru lupta, rezervistii aparand cu putin antrenament sau echipament.

Victoria Ucrainei la Lyman submineaza pozitionarea lui Putin in estul regiunii Donetk si „s-ar putea transforma intr-o serie de infrangeri in cascada pentru rusi”, a declarat locotenentul general al armatei HR McMaster, fost consilier pentru securitate nationala.

„Ceea ce am putea fi aici este intr-adevar la prapastia prabusirii armatei ruse in Ucraina”, a spus McMaster. „Trebuie sa fie intr-adevar intr-un punct de rupere.”

Dar oficialii actuali au avertizat ca cele mai recente castiguri ale Kievului nu ar trebui exagerate si ca fortele ruse se mentin constant in alte zone, cum ar fi Bakhmut din apropiere, in Donetk. In nord, fortele ruse bombardeaza orasul Kupiansk, pe care Ucraina continua sa-l apere, a declarat inalt oficial militar.

Lupta din Donbas va fi deosebit de epuizanta, deoarece fortele ruse lupta din transeele si adaposturile existente pe care le-au tinut de ani de zile.

„Sunt o multime de lupte grele inainte”, a spus un oficial al Departamentului Apararii, care, ca si altii citati in aceasta poveste, a cerut anonimatul pentru a discuta despre evaluarile interne. Un alt oficial american a adaugat: „Este important din punct de vedere strategic, dar au inca un drum lung de parcurs”.

Pentagonul evalueaza ca fortele ruse s-au retras la est de la Lyman pana la orasul Kreminna, consolidandu-se acolo pentru a respinge orice alte progrese ucrainene, a declarat un inalt oficial militar.

Moscova folosea Lyman ca centru logistic pentru reaprovizionarea fortelor de-a lungul liniei de inaintare a Rusiei de la Harkov la Herson, asa ca eliberarea sa „este o realizare operationala semnificativa”, a spus oficialul militar.

„De fiecare data cand eliminati orice tip de hub ca acesta, va afecta capacitatea dumneavoastra de a raspunde rapid”, a spus oficialul. „Va avea un impact asupra capacitatii tale de a conduce in esenta ritmul operatiunilor.”

Intre timp, progresele din Herson reprezinta o descoperire dupa progresele treptate inregistrate de fortele ucrainene de cand si-au inceput contraofensiva din sud in septembrie. Trupele ucrainene au izbucnit luni liniile defensive ale Rusiei si au inaintat rapid de-a lungul malului vestic al raului Nipro, recucerind o serie de sate si amenintand liniile de aprovizionare pentru mii de trupe rusi.

In Herson, fortele ruse sunt in esenta „intr-o ghemuire defensiva”, a spus oficialul militar inalt.

„Demonstreaza ca ucrainenii sunt capabili de mai multe operatiuni”, a spus Mick Mulroy, fost adjunct al secretarului adjunct al apararii si oficial pensionar al CIA. „De asemenea, va fi esential pentru operatiunile ulterioare, care sa includa potentiala preluarea controlului asupra alimentarii cu apa pentru peninsula Crimeea.”

Peste castigurile campului de lupta se profileaza amenintarea ca conflictul ar putea deveni nuclear. Oficialii occidentali sunt ingrijorati ca Putin ar putea folosi anexarile ca o scuza pentru a sustine ca fortele ucrainene ataca teritoriul Rusiei si escaladeaza conflictul, inclusiv folosind potential o arma nucleara tactica.

SUA, totusi, nu au primit niciun indiciu care sa le determine sa isi schimbe pozitia strategica, a declarat purtatorul de cuvant al Consiliului de Securitate Nationala, John Kirby, adaugand ca „observam acest lucru cat de atent putem”.