Creştinii ortodocşi sărbătoresc, astăzi, pe Sf. Ier. Eumenie, episcopul Gortinei, şi pe Sf. Mc. Ariadna.

Sfântul Ierarh Eumenie s-a născut în Grecia, în secolul VI, închinându-și viața slujirii lui Dumnezeu și semenilor. Și-a împărțit averile celor săraci, el însuși supunându-se unei asceze severe pentru a îndepărta patimile trupului, potrivit Agerpres.

Era un bun propovăduitor al Evangheliei, pentru aceasta a fost hirotonit episcop al Gortinei, în insula Creta. A mers în călătorie misionară până la Roma, apoi în ținutul Tebaida din Egipt, unde a și murit.

Tot în această zi este pomenită Sfânta Muceniță Ariadna din Frigia, care a trăit pe vremea împăraților Adrian și Antonin (între 117 și 139).

Sfânta Ariadna era roaba unui demnitar în cetatea Promises din Frigia. Pentru că n-a vrut să prăznuiască împreună la nașterea copilului stăpânului său, în capiștea idolilor, a fost închisă și torturată pentru a renunța la credința în Hristos.

A fost eliberată în cele din urmă și ea a plecat din cetate. Dar stăpânul ei, părându-i rău că a lăsat-o să plece, a alergat după dânsa cu slujitorii săi. Sfânta Ariadna uitându-se înapoi și văzând pe urmăritori a fugit și, apropiindu-se de o oarecare piatră, s-a rugat lui Dumnezeu ca să o izbăvească din mâinile vrăjmașilor.

Din dumnezeiască voie desfăcându-se piatra, s-a ascuns sfânta înăuntru, și iar s-a așezat piatra cum a fost, pentru că îngerul Domnului, arătându-se acolo, a făcut această minune.

Iar prigonitorii tulburându-se de frică și hărțuindu-se cu sulițele, singuri s-au lovit și au pierit.

 

Articol redactat de Mădălina Mihăilescu

 

loading…

Abonare
Distribuie:0000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here