Cererea de combustibili fosili ar putea atinge varful pana la sfarsitul deceniului, dar lumea trebuie sa fie in spatele tranzitiei la energie curata pentru a mentine obiectivele climatice la vedere. Cererea globala pentru toti combustibilii fosili ar putea atinge varful inainte de sfarsitul deceniului, potrivit Agentiei Internationale pentru Energie (IEA).

Cresterea „fenomenala” a tehnologiilor de energie curata, cum ar fi solare, eoliene, masinile electrice si pompele de caldura, este pe cale de a remodela modul in care alimentam totul, de la case la vehicule si fabrici.

Pana in 2030, de zece ori mai multe masini electrice ar putea fi pe drumuri in intreaga lume, energia solara ar putea genera mai multa energie electrica decat o face intregul sistem american in prezent, iar sursele regenerabile ar putea reprezenta 50% din mixul energetic global.

Din 2020, investitiile in energie curata au crescut cu 40%. Potrivit AIE, aceasta crestere este determinata nu doar de forta de reducere a emisiilor de carbon. Factorii economici, precum si dorinta de a crea locuri de munca verzi si nevoia de securitate energetica sporesc impulsul.

„Tranzitia catre energie curata are loc in intreaga lume si este de neoprit”, spune directorul executiv al AIE, Fatih Birol.

„Nu este o chestiune de „daca”, este doar o chestiune de „cat de curand” – si cu cat mai devreme, cu atat mai bine pentru noi toti.”

Aceste cresteri se bazeaza pe politica guvernamentala actuala , care adesea ramane in urma in urma planurilor declarate ale tarilor. Dar trecerea catre energia curata s-ar putea produce mai rapid daca angajamentele nationale in materie de energie si clima sunt indeplinite in totalitate si la timp.

Sunt necesare politici mai puternice pentru a mentine obiectivele Acordului de la Paris la indemana

Raportul dezvaluie ca sunt necesare politici mult mai puternice pentru a mentine 1,5C de incalzirea globala. In ciuda unui potential varf pana in 2030, cererea de combustibili fosili va ramane in continuare mult prea mare pentru a mentine in viata obiectivele Acordului de la Paris , potrivit AIE.

Acest lucru nu numai ca risca sa agraveze impactul asupra climei dupa un an de caldura record, dar si sa compromita securitatea sistemului energetic, care a fost construit pentru o lume mai rece, cu vreme mai putin extrema.

Indoirea curbei emisiilor pe o cale care este in concordanta cu 1,5C de incalzire este inca posibila – dar foarte dificila. Costul inactiunii, totusi, ar putea fi enorm, cu emisiile globale ramanand pe drumul cel bun pentru aproximativ 2,4 C de incalzire in acest secol.

Dr. Birol spune ca guvernele, companiile si investitorii trebuie sa fie in spatele tranzitiilor la energie curata, mai degraba decat sa le impiedice.

„Exista beneficii imense oferite, inclusiv noi oportunitati industriale si locuri de munca, securitate energetica mai mare, aer mai curat , acces universal la energie si un climat mai sigur pentru toata lumea.”

Fiecare tara are propriul sau drum de urmat, dar cooperarea internationala este „esentiala pentru accelerarea tranzitiei la energie curata”, adauga el.

„Toate acestea indica importanta vitala a dublarii colaborarii si a cooperarii, nu a retragerii de la ele.”

Este necesara cooperarea globala in fata tensiunilor in crestere

Viteza cu care emisiile scad depinde de capacitatea noastra de a finanta solutii durabile care sa raspunda cererii in crestere de energie in economiile cu cea mai rapida crestere din lume, potrivit sefului AIE.

Intr-o perioada de crestere a tensiunilor geopolitice in Orientul Mijlociu, atentia se concentreaza din nou pe securitatea energetica. Lumea inca se zguduieste dupa criza energetica globala declansata de invazia Ucrainei de catre Rusia, care a dus la instabilitate si la cresterea facturilor la energie.

Afirmatiile ca petrolul si gazele reprezinta alegeri sigure pentru viitorul energiei si climei lumii par „din ce in ce mai slabe”, potrivit dr. Birol.

Raportul IEA spune ca acest lucru subliniaza inca o data „fragile epocii combustibililor fosili ”, subliniind beneficiile trecerii la un sistem energetic mai durabil. Pietele energetice extrem de volatile au aratat importanta de a ne asigura ca avem o aprovizionare accesibila, fiabila si rezistenta.