China renunță la politica unicului copil și abolește taberele de reeducare prin muncă

Home > China renunță la politica unicului copil și abolește taberele de reeducare prin muncă

Cea mai înaltă instanță legislativă chineză a adoptat sâmbătă moțiunile care formalizează abolirea taberelor de reeducare prin muncă și relaxarea politicii de control a nașterilor, a anunțat presa de stat, potrivit Mediafax. Aceste două reforme emblematice au fost anunțate la jumatatea lunii noiembrie după o reuniune a Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (PCC).

Ele au fost aprobate sâmbătă ”printr-un vot” al comitetului permanent al Adunării Naționale Populare (ANP), camera de oficializare legislativă a deciziilor Partidului Unic, a transmis agenția oficială China Nouă.

Format în 1957, sistemul de reeducare prin muncă, sau “laojiao”, permite arestarea persoanelor printr-o simplă decizie politică pentru o durată de maxim patru ani.

Surse ale unor abuzuri multiple, foarte detestate și denunțate de organizațiile de apărare a drepturilor omului, aceste tabere sunt mai ales folosite de către autoritățile locale împotriva contestatarilor, utilizatorilor de Internet care denunță corupția sau celor ce pornesc o petiție pentru repararea unui prejudiciu.

Aceste tabere “nu mai sunt necesare” ca măsură care “să dezvolte” sistemul judiciar al țării, a transmis China Nouă anterior în cursul săptămânii, referindu-se la un text guvernamental.

Experții au avertizat totuși față de persistența probabilă în China, sub nume diferite, a altor forme de detenție arbitrară.

Comitetul permanent al ANP a adoptat de asemenea o rezoluție care “autorizează cuplurile unde unul dintre membri este copil unic să aibă doi copii”, a adăugat agenția oficială.

Aceasta marchează o relaxare evidentă a politicii chineze de planificare familială, numită politica copilului unic și adoptată acum trei decenii pentru a stagna creșterea demografică în cea mai populată țară din lume.

Citeste aici continuarea articolului.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here