Relatia Australiei cu China ramane instabila, chiar daca tara incearca sa repare legaturile cu cel mai mare partener comercial al sau. Sprijinul anterior al guvernului australian pentru o ancheta internationala cu privire la gestionarea coronavirusului de catre China a provocat restrictii paralizante ale exporturilor de la Beijing – ceva de la care Australia nu si-a revenit inca.

In timp ce constrangerile comerciale au fortat natiunea din Asia-Pacific sa ajunga la China, preocuparile de securitate legate de pretentiile Beijingului din Marea Chinei de Sud au impiedicat resetarea legaturilor.

„Canberra nu ar folosi cuvantul „resetare”, a spus Darren Lim, lector superior in relatii internationale la Universitatea Nationala Australiana din Canberra, referindu-se la relatiile cu China.

„De la preluarea mandatului in mai 2022, guvernul laburist a subliniat ca interesele Australiei au ramas neschimbate, ceea ce inseamna ca exista inca conflicte de interese profunde intre cele doua tari”.

China, insa, realizeaza necesitatea de a aduce Australia in valul sau.

„China vede Australia ca fiind piatra de incercare a aliatului american al Indo-Pacificului. Indiferent de directia pe care o indreapta Australia in competitia SUA-China, alti parteneri si prieteni mai putin fermi din SUA urmeaza adesea”, a spus Wen-Ti Sung, un coleg nerezident la American. Centrul global pentru China al think tank-ului Atlantic Council.

Discutii comerciale

O parte din calculul Beijingului are radacinile in dependenta economica a Australiei de China.

„Exportam vin in valoare de peste 1,2 miliarde de dolari in fiecare an in China, la apogeul sau”, a declarat Lee McLean, directorul executiv al organizatiei comerciale Australian Grape & Wine, pentru CNBC, la sfarsitul lunii trecute.

„Astazi exportam vin in valoare de putin peste 8 milioane de dolari, deci este ceva ca o reducere de 98% sau 99% a acelei valori in cativa ani, ceea ce este un soc enorm pentru sectorul nostru si a fost destul de dificil de gestionat. pentru viticultorii si vinificatorii din multe parti ale tarii”, a spus McLean.

Vinul s-a numarat printre articolele sanctionate de China in 2020-21, dupa impasul diplomatic cu Covid-19. Este printre putinele marfuri inca supuse tarifelor – cel putin pentru inca cateva luni.

Chiar inainte ca Anthony Albanese sa viziteze China la inceputul acestei luni, marcand prima calatorie a unui prim-ministru australian in sapte ani, el a anuntat ca China a fost de acord sa inceapa o „evaluare accelerata” a indatoririlor sale privind vinul australian, care se asteapta sa fie finalizata in cinci ani. luni.

„Nu exista o piata unica sau o colectie de piete care sa fi putut inlocui ceea ce am pierdut in China. In unele cazuri, am fost capabili sa ne diversificam si sa gasim oportunitati in alta parte, dar, in realitate, acesta a fost un proces lent si provocator pentru multi. afaceri”, a spus McLean.

Potrivit guvernului australian, China este cel mai mare partener comercial al sau, reprezentand aproape o treime din comertul total al tarii cu lumea. Comertul bilateral cu China in perioada 2020-21 a fost de 267 de miliarde de dolari australieni.

Preocuparile legate de securitate

La doar cateva saptamani dupa vizita lui Albanese in China, noi tulpini incep deja sa apara intre cele doua tari.

Beijingul a negat saptamana trecuta afirmatiile Canberrei conform carora un distrugator chinez a ranit unul dintre scafandrii navali ai Australiei intr-o miscare „neprofesionala” in Zona Economica Exclusiva a Japoniei pe 14 noiembrie.

„A fost periculos, a fost nesigur”, a declarat Albanese intr-un interviu pe 20 noiembrie. „Am aratat clar ca nu suntem de acord cu ceea ce s-a intamplat, ca avem cea mai puternica obiectie posibila si ca acest tip de evenimentul nu ar trebui sa aiba loc”.

Incidentul este doar unul dintre mai multe cazuri recente in care marina si fortele aeriene ale Chinei au jucat in mod agresiv revendicarea Beijingului asupra unor mari zone din Marea Chinei de Sud, inclusiv angajarea in manevre ostile in apele internationale si spatiul aerian.

„Evenimentul poate exacerba, de asemenea, anxietatile de securitate pe fondul tensiunilor regionale existente. Australia urmareste deja indeaproape potentiale puncte de aprindere in Marea Chinei de Sud si in ceea ce priveste Taiwan”, au declarat analistii Economist Intelligence Unit intr-o nota.

De fapt, China si-a intensificat agresiunea de cand a respins o hotarare din 2016 a Curtii Permanente de Arbitraj de la Haga, care a respins pretentiile sale teritoriale expansive din Marea Chinei de Sud, ca fiind lipsite de temei juridic intr-un caz introdus de Filipine.

Consolidandu-si pregatirea pentru aparare, Australia tocmai si-a incheiat primele patrule comune maritime si aeriene cu Filipine in zona pe care natiunea din Asia de Sud-Est o pretinde drept zona economica exclusiva – la doar cateva zile dupa ce Filipine a efectuat un exercitiu similar cu SUA, care este obligat sa respecte un tratat. sa apere Filipine de un atac.

In afara de acordurile bilaterale si angajamentele militare precum cel cu Filipine, Australia este, de asemenea, parte a noua aliante strategice, de la Five Eyes la Aukus si Quad – toate excluzand China.

In conditiile aliantei de securitate Aukus cu Statele Unite si Regatul Unit, Australia va primi submarine inarmate conventional, cu propulsie nucleara, care isi vor ajuta marina sa contracareze navele chineze cu propulsie nucleara din regiune.

In timp ce SUA se straduieste sa limiteze accesul Chinei la minerale esentiale si la tehnologia strategica – injectand un alt nivel de consideratie politica economica pentru Canberra – Australia va trebui probabil sa negocieze un echilibru intre nevoile sale economice si de securitate atunci cand are de-a face cu Beijingul.

Joi tarziu, chiar si dupa toate infruntarile din Marea Chinei de Sud din ultimele doua saptamani, Ministerul Comertului chinez a declarat ca va trece la revizuirea „necesitatii” tarifelor la vinul australian.

„Daca Beijingul poate convinge Canberra sa revina in imbratisarea Chinei sau cel putin sa se indrepte catre o pozitie echidistanta intre SUA si China, va fi un exemplu pentru alte tari regionale”, a spus Sung, de la Atlantic Council. „Din acest motiv, Beijingul este dispus sa mearga departe in incercarea de a repara legaturile cu Australia”.