SUA au admis că “Moscova deţine controlul operaţional complet” asupra Peninsulei Crimeea. NATO și membrii G7, şi-au multiplicat presiunile asupra Rusiei, pentru a stopa acțiunile violente. Conflictul este văzut ca fiind cel mai mare avut cu Moscova de la căderea Zidului Berlinului.

Statele Unite au anunţat, luni, că vor cere trimiterea “imediată” în Ucraina a unor observatori ai OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa), relatează AFP.

Acest anunţ a fost făcut în urma unei reuniuni speciale a OSCE la Viena. O astfel de misiune va încerca în special să “garanteze protecţia drepturilor minorităţilor” şi “să vegheze la respectarea integrităţii teritoriale”, a pledat ambasadorul american Daniel Baer în faţa colegilor săi.

Occidentalii din G7 au făcut front comun împotriva Moscovei, după ce Ucraina a declarat că se află în pragul catastrofei ca urmare a “declaraţiei de război” a Rusiei.

Condamnând “încălcarea clară” a suveranităţii Ucrainei de către Moscova, liderii a şapte ţări membre G8 au anunţat duminică suspendarea pregătirilor în vederea summitului grupului ce urma să aibă loc în iunie la Soci, în Rusia.
Măsura va rămâne în vigoare “până ce mediul va redeveni favorabil unor discuţii semnificative la G8″, potrivit unui comunicat al “liderilor G7″, difuzat de Casa Albă.

G7 reuneşte cele şapte cele mai industrializate ţări. La nivel de şefi şi de guvern, el a devenit G8 începând din 1998, odată cu participarea Rusiei la aceste summituri.

Anterior duminică, secretarul de Stat american John Kerry a avertizat că Rusia ar putea să-şi piardă locul la G8, în faţa deteriorării situaţiei pe teren.
NATO a cerut, de asemnea, Moscovei şi Kievului să caute o “soluţie paşnică” la criză prin “dialog” şi mobilizarea de observatori internaţionali, potrivit secretarului său general, Anders Fogh Rasmussen.

Distribuie:5120

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here