Să bei puţin alcool constituie, pentru multe persoane, una dintre plăcerile vieţii. Din păcate, când treci de o anumită limită, creierul este primul care are de suferit, iar în cazul consumatorilor înrăiţi şi toate celelalte organe interne. Iată cât poți să bei fără a-ţi afecta sănătatea sau viaţa socială.

Consumul de alcool generează eliberarea dopaminei, un hormon ce stimulează activitatea neuronală în zona creierului responsabilă de plăcere. Din păcate, excesul poate afecta abilităţile motorii şi de vorbire, dar și gândirea, scrie ziarulring.ro.

Pericol de crize psihice

„Persoanele care beau frecvent alcool, mai ales în cantităţi considerabile, au cel mai crescut risc de a dezvolta crize psihice. În afara faptului că alcoolul îi scapă de orice inhibiţie şi se arată dornici să facă cele mai nebănuite lucruri, multe persoane, sub influenţa alcoolului, devin depresive, euforice sau agresive. Din păcate, alcoolismul este cea mai frecventă formă de dependenţă din lume, iar abstinenţa este singura cale de vindecare. În acest caz devine necesară terapia, pentru că sevrajul este puternic şi, în afara transpiraţiilor şi a palpitaţiilor, pot apărea chiar idei suicidale. Cele mai periculoase afecţiuni generate de alcool sunt demenţa, pancreatita şi ciroza”, explică dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.

Şi gravidele au voie un pahar

Să bei alcool moderat sau ocazional nu prezintă vreun pericol pentru organism. Chiar şi gravidele au voie să bea, din când în când, câte un pahar. „De regulă, un pahar de vin în timpul mesei de prânz sau la cină reprezintă cantitatea normală de alcool care nu ne afectează organismul. Dacă ajungeţi să beţi o sticlă, şi să faceţi asta zilnic, deja vorbim
despre alcoolism”, susţine medicul.

Deshidratează organismul

„Imediat ce alcoolul ingerat ajunge în sânge, se inhibă secreţia unui hormon – vasoprina –, fenomen ce duce la întârzierea orgasmului, pierderea memoriei de scurtă durată şi sporirea agresivităţii. Foarte periculos este şi faptul că alcoolul favorizează deshidratarea organismului”, explică dr. Luca.

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here